«Υπάρχει άμεση ανάγκη για ξεκαθάρισμα – Η Τουρκία, πρέπει να κηρυχτεί ως ακατάλληλη για ένταξη χώρα».
«Talking Turkey» ο τίτλος του βαρυσήμαντου κύριου άρθρου της βρετανικής εφημερίδας Τάιμς του Λονδίνου 24 Μαΐου 2016 καλώντας την βρετανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει δίχως περιστροφές τη θέση της έναντι της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθυνόμενη στην ίδια την ΕΕ ζητεί από αυτήν να τερματίσει το περιπαίξιμο ότι η ΄Αγκυρα οδεύει προς πλήρη ένταξη. Η χώρα τονίζουν οι Τάιμς, είναι πολύ μεγάλη, με μεγάλο πληθυσμό και με πολύ κακή διακυβέρνηση.
Η τουρκική ένταξη υποστηρίχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από τον Ντέιβιντ Κάμερον αμέσως μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού το 2010. «Θα παραμείνω ο πιο δυνατός σας υποστηρικτής» είπε στον Ρετζίμ Ταγίπ Ερτογάν, υπενθυμίζουν οι Τάιμς τον Πρωθυπουργό Κάμερον για να προσθέσουν ότι είναι καιρός να αναθεωρηθεί αυτή η ολοένα και αυξανόμενη επικίνδυνη θέση. Πριν έξι χρόνια ο Ερτογάν μπορεί να φαινόταν ως ο καλύτερος παίχτης αλλά έκτοτε ο Πρόεδρος Ερτογάν έχει συστηματικά εξουδετερώσει τη δυτική εμπιστοσύνη με τον τρόπο διακυβέρνησης του, έχει συγκεντρώσει την εξουσία γύρο του, εξασθένησε το κοινοβούλιο και τη δικαστική εξουσία και έχει γονατίζει τη χώρα στα δικά του γούστα. Έκλεισαν εφημερίδες και οι υβριστές του συλλαμβάνονται. Η μία μετά την άλλη εκθέσεις της ΕΕ σημειώνουν την ολίσθηση προς απολυταρχία. Και όμως η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας , που ξεκίνησαν το 1999 ακόμα συνεχίζονται, καταγράφουν οι Τάιμς.
«Το περιπαίξιμο της ΕΕ προς την Τουρκία είχε κάποιο στόχο, στόχευε να προσφέρει κάτι όσο απομακρυσμένο και να ήταν, προς τους εκμοντερνιστές της Τουρκίας. Ο Ερτογάν όμως χλευάζει αυτούς τους αναμορφωτές και καυχιέται ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία παραπάνω απ΄ότι η Τουρκία την ΕΕ, μια θέση που έχει δηλητηριάσει και τις συζητήσεις για το βρετανικό δημοψήφισμα. Το στρατόπεδο που υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ προειδοποιεί ότι η Βρετανία θα κατακλειστεί από εκατομμύρια Τούρκων και το στρατόπεδο που υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ότι η τουρκική ένταξη απέχει κατά πολύ και μπορεί η Βρετανία να θέσει βέτο», σημειώνει το κύριο άρθρο των Τάιμς για να τονίζει ότι:
«Υπάρχει άμεση ανάγκη για ξεκαθάρισμα. Το γεγονός είναι πως η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη με 75 εκατομμύρια ανθρώπους για να απορροφηθεί από την ΕΕ (91 εκ προβλέπονται να φθάσουν μέχρι το 2050) …και η ένταξή της θα σημαίνει έξοδο προς τα δυτικά. Η γεωγραφία της Τουρκίας, με το 97% του εδάφους της στην Ασία βαραίνει αρνητικά. Η κρίση του μεταναστευτικού απέδειξε ότι θα είναι τρέλα για την ΕΕ να μοιράζεται σύνορα με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ». Και συνεχίζει:
«Είναι ανειλικρινές εκ μέρους της κυβέρνησης να εμφανίζεται ως πρωταθλήτρια της τουρκικής ένταξης αλλά μυστικά να σχεδιάζει να βάλει βέτο σ΄αυτήν. Η Βρετανία μπορεί να πιστεύει ότι διπλωματική ασάφεια προς την Τουρκία θα έχει επιρροή προς τον Ερτογάν. Όμως η μαρτυρία των τελευταίων χρόνων λέγει ότι η ΕΕ δεν αλλάζει τον Πρόεδρο. Απλά τον ενεθάρρυνε ότι μπορεί επιτυχώς να μας απειλεί. Το bullying του προς την Άγκελα Μέρκελ για σχόλια ενός Γερμανού κωμικού είναι μια πρώτη γεύση των όσων θα ακολουθήσουν. Η Τουρκία, πρέπει να κηρυχτεί ως ακατάλληλη για ένταξη χώρα. Αυτό δεν πρέπει να αποκλείσει συνεργασία με το ΝΑΤΟ ή συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευση…».
Κλείνοντας το άρθρο τους οι Τάιμς επανέρχονται στη βρετανική θέση υποστηρίζοντας ότι η βρετανική πολιτική πρέπει να σχεδιαστεί βάση των εθνικών συμφερόντων. Μπορούμε, γράφουν, να φθάσουμε σε μια συνεννόηση με την Τουρκία, μια σημαντική δύναμη, δίχως να την δεχθούμε στο ευρωπαϊκό κλάπ και δίχως να εγκαταλείψουμε της ευρωπαϊκές αξίες.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια-δημοσιογράφος – Λονδίνο 24.5.2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου