Για ένταση μεταξύ τουρκικής φρεγάτας και ερευνητικού σκάφους υπό τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει λόγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν, το οποίο ισχυρίζεται ότι το κυπριακό σκάφος εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, τουρκική φρεγάτα που βρισκόταν στην περιοχή ‘προειδοποίησε’ το κυπριακό σκάφος, υπό την ονομασία Royal Flash, που τελικά απομακρύνθηκε.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, επικαλούμενο τουρκικές πηγές, το σκάφος Royal Flash ξεκίνησε έρευνες για υδρογονάνθρακες στις 21 Αυγούστου στην περιοχή μεταξύ της Μερσίνας, Αλεξανδρέττας και Αμμοχώστου. Η τουρκική φρεγάτα, η οποία ασκούσε καθήκοντα ελέγχου στην περιοχή, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει το πρακτορείο, κάλεσε το κυπριακό σκάφος να αποχωρήσει, ωστόσο το σκάφος συνέχισε τις εργασίες του σε πιο ευρύ πεδίο. Στις 25 και 26 Αυγούστου το τουρκικό σκάφος, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, κάλεσε άλλες δύο φορές το κυπριακό σκάφος να αποχωρήσει και τελικά αποχώρησε.
Οι δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού από την 1η Απριλίου του 2006 κάνουν περιπολίες στα τουρκικά χωρικά ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου”. Στόχος τους είναι η παροχή στήριξης στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας στην περιοχή και η παρεμπόδιση σκαφών άλλων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Μερσίνας, της Αλεξανδρέττας και της Αμμοχώστου επιστρατεύοντας φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια, αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Τι λέγει η αστυνομία
Εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε διεθνή ύδατα διενεργούσε έρευνες το υπό κυπριακή σημαία σκάφος που παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα τον Αύγουστο, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές από την Αστυνομία, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν ισχυρισμούς του τουρκικού πρακτορείου Ντογάν.
Οι ίδιες πηγές απέρριψαν τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι το υπό κυπριακή σημαία σκάφος εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.
«Σε καμία περίπτωση δεν εισήλθε σε άλλα χωρικά ύδατα», τόνισαν αστυνομικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες το σκάφος διενεργεί έρευνες σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας.
Όπως λέχθηκε στο ΚΥΠΕ, στις 21 Αυγούστου το σκάφος ενώ διενεργούσε έρευνες σε διεθνή ύδατα και συγκεκριμένα στα 25 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, η τουρκική φρεγάτα πλησίασε, ζητώντας πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τις έρευνες και την ταυτότητά του.
Στη συνέχεια, η τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε εκ νέου το υπό κυπριακή σημαία σκάφος στις 25 Αυγούστου όταν αυτό βρισκόταν βόρεια της Πόλης Χρυσοχούς.