Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Η ποινή στην υπόθεση Ερωτοκρίτου



Ξεκίνησε πριν από λίγο ενώπιον του τριμελούς Κακουργιοδικείου η διαδικασία για ανακοίνωση της ποινής στους καταδικασθέντες Ρίκκο Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και στο δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ, οι οποίοι στις 8 Φεβρουαρίου κρίθηκαν ένοχοι σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Η αίθουσα είναι ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο.


Η απόφαση για επιβολή ποινής είναι ομόφωνη εκτός από τον τρόπο εκτέλεσής της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου είχε βρεθεί ένοχος σε έξι κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού δημοσίου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης, της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της κατάχρησης εξουσίας.

Ο Παναγιώτης Νεοκλέους και  το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ βρέθηκαν ένοχοι σε πέντε κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού δημοσίου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Ο Ανδρέας Κυπρίζογλου βρέθηκε ένοχος σε δύο κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.  
Οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι Ερωτοκρίτου, Νεοκλέους και Δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά χρόνια, ενώ οι κατηγορίες του Κυπρίζογλου επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών χρόνων.    

Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις θα βρεθούν, λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας ως δικηγόροι, αντιμέτωποι και με πειθαρχική δίωξη που πρόκειται να ασκήσει αυτεπάγγελτα το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των δικηγόρων.

Σύμφωνα με τον περί Δικηγόρων Νόμο, η πειθαρχική διαδικασία, η οποία θα στρέφεται και κατά της καταδικασθείσας δικηγορικής εταιρείας «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ», προβλέπει, μεταξύ άλλων, ως ποινές, την επιβολή χρηματικού προστίμου και την αναστολή της άδειας άσκησης τoυ δικηγoρικoύ επαγγέλματoς. Η πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους προβλέπεται να αρχίσει μετά το πέρας της επιβολής τη ποινής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε το Σεπτέμβριο του 2015, ενώ είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 24/09/2015 για απόλυση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τα καθήκοντά του ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.



ΚΥΠΕ