Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Γραμματόσημα του Πάφος 2017 από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία



Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία ως θεσμικός Χορηγός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 κυκλοφόρησαν μια σειρά 3 γραμματοσήμων με αφορμή τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ο οποίος φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Κύπρο. 


Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πάφος 2017 στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου στα Γραφεία  του Οργανισμού παρουσίασαν τα γραμματόσημα της  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.


 
Η παρουσίαση έγινε στην παρουσία  του Προέδρου του Οργανισμού Πάφος 2017 Δρ.Χρίστου Πατσαλίδη και του Διευθυντή των Κυπριακών Ταχυδρομείων κ.Ανδρέα Γρηγορίου. 

Μιλώντας στο πλαίσιο της διάσκεψης τύπου ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πάφος 2017 Δρ.Χρίστος Πατσαλίδης  εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τα Κυπριακά Ταχυδρομεία που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόταση του Οργανισμού,πριν ενάμιση με δύο χρόνια,  για την έκδοση σειράς γραμματοσήμων . Με αυτό το τρόπο είπε ο κ. Πατσαλίδης μεταφέρουμε στο εξωτερικό το μήνυμα ότι η Πάφος είναι ΠΠΕ για το 2017.

Ο κ . Πατσαλίδης χαρακτήρισε σημαντική χρονιά το Πάφος 2017 για την Κύπρο λαμβάνοντας υπόψη –όπως είπε- ότι για πρώτη φορά μια κυπριακή πόλη,αναλαμβάνει αυτό το σπουδαίο ευρωπαϊκό τίτλο.

Στόχος μας συνέχισε, είναι να δείξουμε την σημασία της ΠΠΕ ως ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός και σταθμό όχι μόνο για την Πάφο αλλά και για την Κύπρο.


Ο Διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων Ανδρέας Γρηγορίου ανέφερε πως είναι ιδιαίτερη τιμή για τους ίδιους το γεγονός ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία έχουν αποδεχτεί την πρόταση του Οργανισμού Πάφος 2017 για την έκδοση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων,με αφορμή το σημαντικό γεγονός της ανακήρυξης της Πάφου σε ΠΠΕ .

Πρόσθεσε μάλιστα, πως ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για κάθε χώρα και ιδιαίτερα για την πόλη που τον φιλοξενεί.

Ο κ. Γρηγορίου είπε πως η Πάφος με τις ομορφιές της την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μετά από σκληρή δουλειά διεκδίκησε και αναδείχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις ως η ΠΠΕ για το 2017.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, σημείωσε,”τα Κυπριακά Ταχυδρομεία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν απ’ αυτό το θεσμό ,μέσα από την έκδοση σειράς γραμματοσήμων έτσι ώστε να συμβάλλουν με την σειρά τους στον εμπλουτισμό και στην ανάδειξη του μεγάλου αυτού γεγονότος”.  

Όπως επίσης επεξήγησε ο Διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων τα γραμματόσημα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πρεσβευτές κάθε τόπου, προσθέτοντας πως η σειρά γραμματοσήμων Πάφος 2017,σχεδιάστηκε και φιλοτεχνήθηκε από τον Νίκο Ιεροδιακόνου και αποτελείται από τρία ενωμένα γραμματόσημα των 0,64 σεντ.

Ανακοίνωσε ακόμη, έχουν εκδοθεί 192 χιλιάδες γραμματόσημα σε φύλλα των 12 γραμματοσήμων .

Ο καλλιτέχνης, είπε ο κ. Γρηγορίου, μέσα από τα δύο γραμματόσημα που απεικονίζουν ένα την Πέτρα του Ρωμιού και το άλλο μέρος του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πάφου αναδεικνύουν την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Πάφου.

​Όσο για το τρίτο γραμματόσημο που απεικονίζει το λογότυπο του Πάφος 2017 και ενώνει τα άλλα δύο, ο κ. Γρηγορίου είπε πως αυτό αναδεικνύει το ίδιο το γεγονός. 

Είπε ακόμη πως τα αναμνηστικά γραμματόσημα για το Πάφος 2017 θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο αναδεικνύοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

Εξέφρασε τέλος την βεβαιότητα ότι η Πάφος θα εκπληρώσει στο ακέραιο και με πλήρη επιτυχία τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ αυτό το θεσμό και το Πάφος 2017 θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές πολιτιστικές πρωτεύουσες.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της διάσκεψης τύπου ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πάφος 2017 ενημέρωσε τον κ. Γρηγορίου, ότι ήδη η επίσημη έκθεση της ΕΕ αναφέρει -  λαμβάνοντας όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Οργανισμός ότι η Πάφος ήδη στο εξωτερικό αποτελεί ένα παράδειγμα για μικρές πόλεις να διαχειριστούν τον θεσμό.    

Ακολούθως αναφέρθηκε και την πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου Παιδείας Πολιτισμού και Νεολαίας της ΕΕ  Τίμπορ Ναβράσις στην Πάφο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπου ο ίδιος Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε τις δυσκολίες πο διήλθε ο Οργανισμός .

Ο Δρ. Πατσαλίδης είπε πως η επιτυχία οφείλεται και στο πείσμα που έδειξε ο Οργανισμός να εντάξει στο πρόγραμμα του  συνεργασίες με θεσμικούς φορείς της Πάφου με τον ΘΟΚ ,τη συμφωνική ορχήστρα, με τον ΚΟΤ , τα Κυπριακά Ταχυδρομεία αλλά και με άλλους φορείς που ανταποκρίθηκαν θετικά, λαμβάνοντας ένα μεγάλο κομμάτι χωρίς χρέωση και εμπλουτίζοντας και ενισχύοντας το πρόγραμμα.

“ Αυτή , ήταν μια σοφή τακτική”, κατέληξε