Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

"Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της ισοπέδωσης της παραλίας των χελωνών"


Να κατεδαφιστούν αμέσως οι παράνομες κατασκευές

Σε συνέχεια των καταγγελιών που χθες έφτασαν κοντά μας, αναφορικά με την παρακείμενη στο ξενοδοχείο Anassa παραλία, με θλίψη διαπιστώνουμε πως η λειτουργία του κράτους συχνά εξαρτάται από τη δημοσιοποίηση των θεμάτων που προκύπτουν.


Ο Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κ. Ανδρέας Ευλαβής άμεσα επικοινώνησε με το Τμήμα Αλιείας, αλλά και αναζήτησε την Έπαρχο Πάφου, ως την καθ' ύλην αρμόδια για τις χρήσεις του αιγιαλού. Όταν η Έπαρχος ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες του κ. Ευλαβή, στο ερώτημα κατά πόσο αδειοδότησε η ίδια, απάντησε ότι πράγματι "έδωσε μία απλή άδεια". Δυστυχώς όμως, η "απλή άδεια" της Επάρχου, μαζί με τις συνυπεύθυνες Αρχές, οδήγησαν σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα με την ισοπέδωση της παραλίας ωοτοκίας των χελώνων.

Μέχρι και σήμερα το πρωί οι εργασίες συνεχίζονταν στο χώρο, ενώ η αντιπροσωπεία του Κινήματος που βρισκόταν εκεί, με επικεφαλής τον Επαρχιακό Γραμματέα Πάφου, κ. Ανδρέα Ευλαβή δέχτηκε απρόκλητη φραστική επίθεση. Κατά τη συνομιλία μάλιστα του Προέδρου του Κινήματος, κ. Γιώργου Περδίκη με αξιωματικό του Αστυνομικού Σταθμού Πόλης Χρυσοχούς, ενημερωθήκαμε πως έως τις 10:30 δεν είχε φτάσει καμία εντολή για υποχρεωτική παύση των εργασιών. Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται, όταν πλέον η εντολή έφτασε και εκτελέστηκε από την αστυνομία, τα έργα είχαν ολοκληρωθεί και η εξέδρα είχε ήδη στηθεί.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως δεν είναι δυνατό η πολιτεία και οι φορείς της να παρακολουθούν την καταστροφή τους φυσικού περιβάλλοντος και να αρκούνται σε κατασταλτικά μέτρα, εφόσον κάτι δει το φως της δημοσιότητας, μετά από καταγγελίες πολιτών. Πολλώ δε μάλλον, δεν είναι δυνατό οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποποιούνται των ευθυνών τους, προσπαθώντας να τις μεταθέτουν διαρκώς σε άλλους. Απαιτούμε σε πρώτο χρόνο την άμεση απομάκρυνση της εγκατάστασης αλλά και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους όσοι ενεπλάκησαν, ιδίως δε σε πολιτειακούς αξιωματούχους, που στην καλύτερη περίπτωση χειρίστηκαν το θέμα επιπόλαια, ασχολούμενοι πιθανώς με υποθέσεις τους εκτός Πάφου. 
Απαιτούμε τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης και του Τμήματος Δασών (σε ιδιοκτησία του τμήματος δασών έγιναν οι παράνομες εργασίες) να κατεδαφίσουν αυθημερόν την παράνομη εξέδρα, εντός του χρονοδιαγράμματος που το ίδιο το Τμήμα έθεσε.


Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
 --