Η Βρετανική εφημερίδα The Observer (Κυριακή 5.11.2017) αφιέρωσε ειδικό ρεπορτάζ ξεκινώντας από την πρώτη σελίδα και καλύπτοντας δύο ολόκληρες εσωτερικές σελίδες με τίτλο ‘Οι υπουργοί, ο καθηγητής και ο κατάσκοπος – πώς εργάζεται η Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο’.
Η εφημερίδα έγραψε ότι οι έρευνες του FBI σχετικά με τις ρωσικές διασυνδέσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του Αμερικανού προέδρου Donald Tramp έφεραν στο φως και επαφές που είχαν Βρετανοί αξιωματούχοι του Φόρειν Όφις με τους ανθρώπους που έχουν ονομαστεί στις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται – δηλαδή τον George Papadopoulos, και ένα Μαλτέζο καθηγητή στο Λονδίνο τον Joseph Mifsud ο οποίος έχει μεγάλες διασυνδέσεις με Ρώσους.
Οι δύο μέχρι πρότινος υφυπουργοί στο Foreign Office είναι ο Alok Sharma ινδικής καταγωγής, Συντηρητικός που διορίστηκε στο Φόρειν Οφις το 2016 αλλά μετακινήθηκε από την πρωθυπουργό Theresa May το 2017 σε άλλο τμήμα και o Tobias Ellwood ο οποίος μετακινήθηκε επίσης τον Ιούνιο στο υπουργείο Άμυνας. Ο τρίτος είναι ο νυν υπουργός εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Boris Johnson, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.
Το δημοσίευμα γράφει ότι ήταν ο Sharma – που έχει σχέσεις με τον καθηγητή Mifsud – και ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τονBoris Johnson, όταν διευθέτησε ο Johnson να είναι κύριος προσκεκλημένος σε φιλανθρωπικό γεύμα. Και ότι η Observer, έμαθε ότι ο Μαλτέζος καθηγητής είχε πει σε συνάδελφό του ότι ερχόταν από τη Ρώμη στο Λονδίνο ειδικά για να γευματίσει με τονJohnson για το Brexit.
‘Συντηρητικοί φίλοι της Ρωσίας’
Η εφημερίδα όμως επεκτείνεται και αποκαλύπτει το πώς οι Ρώσοι έχουν κατορθώσει πρόσβαση στην βρετανική κυβέρνηση για να επηρεάζουν. Κατονομάζει τον πρώην πρώτο γραμματέα της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο ως κατάσκοπο και ότι ήταν άμεσα αναμεμειγμένος με την οργάνωση Συντηρητικοί φίλοι της Ρωσίας, το 2012, και ότι αυτή η οργάνωση ήταν όργανο επιρροής της Μόσχας. Ο εν λόγω Ρώσος πρώτος γραμματέας απελάθηκε από το Λονδίνο όταν το υπουργείο εσωτερικών απέσυρε την άδεια παραμονής του τον Αύγουστο του 2015.
«Το Λονδίνο είναι η ‘ουδέτερη πόλη’ που σήμερα παίζει το ρόλο που έπαιζε η Βιέννη κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ολόκληρο το Λονδίνο είναι μια φωλιά κατασκόπων», έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.
Αν ο Boris Johnson, έγραψε, ήθελε να αντιληφθεί πως η ρωσική κυβέρνηση επί σκοπού στόχευε Βρετανούς πολιτικούς και σπατάλησε χρόνια καλλιεργώντας διασυνδέσεις, δεν έχει παρά να δει τον άνθρωπο που ηγήθηκε την δική του καμπάνια, τοMatthew Elliott, τον οποίο είχε στοχοποιήσει ο απελαθείς πρώτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας Sergey Nalobin.
Τα ερωτήματα τώρα που προκύπτουν, καταλήγει το ρεπορτάζ, είναι πόσο βαθιά είναι αναμεμειγμένοι οι Ρώσοι στην πολιτική ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις καμπάνιες του Brexit και όχι μόνο, καθώς δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και για το θέμα αυτό ειδική κυβερνητική έρευνα. «Καθώς βουλευτές έχουν σοκαριστεί με τις αποκαλύψεις αυτές και θέλουν να ξέρουν αν, όπως και λέγεται έγινε στην Αμερική, η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να επηρεάσει και την πολιτική ζωή και εδώ».
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο 6.11.2017