Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Ινστιτούτο Κύπρου και Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ενώνουν δυνάμεις για την παρακολούθηση της ρύπανσης του αέρα



Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ινστιτούτο Κύπρου (www.cyi.ac.cy ) και Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (www.mlsi.gov.cy/dli), με στόχο τη βελτίωση των μετρήσεων και της μοντελοποίησης της Ποιότητας του Αέρα.

Ο Καθ. Κώστας Παπανικόλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και ο κ. Αναστάσιος Γιαννάκη, Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, υπέγραψαν τη συμφωνία στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Η συμφωνία θα ενισχύσει την ήδη εξαιρετική συνεργασία σε ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα. Αυτό θα συνεπάγεται κοινή πειραματική έρευνα, ανταλλαγή δεδομένων, διασκέψεις και κοινή χρήσηεγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Για τα επόμενα πέντε χρόνια, το Ινστιτούτο Κύπρου θα στηρίξει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας με τη χημική ανάλυση των φίλτρων που συλλέγονται από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα και τη λειτουργία δύο σταθμών παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα που ανήκουν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Η συνεργασία αυτή θα καλύψει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που προκαλούν προβλήματα σε σχέση με τη δημόσια υγεία στην Κύπρο, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια (π.χ. σκόνη) και το όζον.
Τα πρόσφατα επεισόδια σκόνης που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο αποτελούν μια συνεχή υπενθύμιση ότι πρέπει να βελτιώσουμε την πρόβλεψη και παρακολούθηση της Ποιότητας του Αέρα και αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στην ενίσχυση αυτών των δυνατοτήτων.