Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο


Τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 ανήλθαν την Κυριακή στα 7 από σύνολο 2.415 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Όπως δήλωσε ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης, με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας ανοίγει ο δρόμος για τη χαλάρωση των απαγορεύσεων τις επόμενες ημέρες, παρέπεμψε ωστόσο στην πολιτική ηγεσία για τη λήψη αποφάσεων.
Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 817, περιλαμβανομένων των δέκα, που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.
Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20.000 επαγγελματιών, έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 1.047 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, με ένα θετικό αποτέλεσμα.
Επίσης, από σύνολο 112 διαγνώσεων από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν βρέθηκε κανένα θετικό κρούσμα.
Από σύνολο 126 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.
Επιπλέον, από σύνολο 190 ελέγχων ατόμων που επέστρεψαν από το εξωτερικών βρέθηκαν τρία κρούσματα. Άλλα δύο κρούσματα βρέθηκαν από σύνολο 658 εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν από ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ ένα ακόμη κρούσμα βρέθηκε από 282 διαγνώσεις που έγιναν από τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο.
Από δείγματα που λήφθηκαν από εργαζόμενους στον ΟΚΥπΥ δεν ολοκληρώθηκε καμία εργαστηριακή διάγνωση.
Από το πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν συνολικά 16.007 εργαστηριακές εξετάσεις από τις 11 Απριλίου μέχρι την Κυριακή στις 4.00μμ.
«Μετά και τα σημερινά ενθαρρυντικά στοιχεία, συμπληρώνεται μια αξιόπιστη επιδημιολογική εικόνα που μας επιτρέπει να οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι μπορούμε πλέον να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων» ανέφερε ο κ. Κωστρίκης.
«Η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί ότι με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας ανοίγει ο δρόμος για τη χαλάρωση των απαγορεύσεων τις επόμενες μέρες. Να μας επιτρέψετε να μην μπούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί θέλουμε πρώτα να ενημερώσουμε αναλυτικά την πολιτική ηγεσία, η οποία έχει και την αρμοδιότητα για τις αποφάσεις» είπε.
Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πορεία των πραγμάτων ενώ υπενθύμισε ότι η άρση των μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρή προσήλωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής και στα μέτρα αυτοπροστασίας.
Από την πλευρά του ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 2,940 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τις 204.000. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα κρούσματα έφτασαν τις 960.000 ενώ οι θάνατοι τις 55.000. Την ίδια ώρα 842.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει παγκόσμια.
Ο κ. Λοΐζου είπε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3.00μμ, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 18 άτομα, δύο εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά πέντε ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα τέσσερεις ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στο πλαίσιο των ενεργειών του Υπουργείου Υγείας για προστασία των ειδικών ομάδων, ανακοινώθηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον περιορισμό της νόσου COVID-19 στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού-Αιμοκάθαρσης, ανέφερε ο κ. Λοΐζου.
Είπε ότι τα μέτρα εστιάζονται στη μείωση του κινδύνου διασποράς εντός των Μονάδων και στον καθορισμό ειδικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών για την αντιμετώπιση και παροχή θεραπείας σε αιμοκαθαρόμενους ασθενείς θετικούς στον ιό.
Ο κ. Λοΐζου επανέλαβε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης από όλους για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Η αποφυγή της διασποράς σε αυτούς τους πληθυσμούς ήταν και είναι κύριο μέλημά μας, είπε και πρόσθεσε ότι την προσπάθεια αυτή την κάνουμε όλοι για όλους.
«Η επιτυχία μας μέχρι σήμερα να προστατεύσουμε αυτές τις ομάδες μάς έδωσε το δικαίωμα σαν κοινωνία να είμαστε περήφανοι και είναι και καθοριστική για τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των μέτρων» κατέληξε ο κ. Λοΐζου.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα που εντοπίζονται μεταξύ όσων φτάνουν στην Κύπρο με τις πτήσεις επαναπατρισμού, τα οποία ξεπέρασαν τα 10, στην πλειοψηφία τους από την Αγγλία, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «όσα κρούσματα και αν έχουμε, είναι ελεγχόμενα». Αν και ο αριθμός είναι κάπως μεγαλύτερος του αναμενόμενου, τα άτομα αυτά βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να ελεγχθούν, καθώς όλοι οι επαναπατρισθέντες μπαίνουν σε καραντίνα, κατέληξε.



κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου