Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

"Να σταματήσουν οι καταγγελίες για άδειες Λειτουργίας Κέντρων Αναψυχής", βροντοφωνάζει ο Φύτος

 

Επιστολή προς το Υφυπουργείο τουρισμού και την Ένωση Δήμων απέστειλε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων αναψυχής – ΟΣΙΚΑ – για το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με τις άδειες λειτουργίας των Κέντρων αναψυχής και τις καταγγελίες από την αστυνομία.

Στην επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ Νεόφυτος Θρασυβούλου και κοινοποιείται στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,  Εσωτερικών, στον  Πρόεδρο Βουλής των Αντιπροσώπων, στον              Αρχηγό Αστυνομίας  και στον  Αρχηγό Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναφέρονται οι λόγοι που θα πρέπει να σταματήσουν οι έλεγχοι και οι καταγγελίες που γίνονται.  Ακολουθεί η επιστολή ... 

 

 

κ. Σάββα Περδίο

Υφυπουργείο Τουρισμού

Λευκωσία

 

κ. Ανδρέα Βύρα

Ένωση Δήμων Κύπρου

Λευκωσία

 

Έντιμε κ. Υφυπουργέ,

Αγαπητέ Πρόεδρε,

 

Θέμα: Άδειες Λειτουργίας Κέντρων Αναψυχής

 

επικοινωνούμε μαζί σας σχετικά με το πιο πάνω θέμα για να σας ενημερώσουμε ότι η Αστυνομία, λόγω των καταδικαστέων γεγονότων που παρατηρήθηκαν κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ελέγχου στα κέντρα αναψυχής για τις άδειες λειτουργίας.

 

Η πλειοψηφία των κέντρων αναψυχής αναμένει ακόμη σχετικούς ελέγχους από αρμόδιες υπηρεσίες, όπως Υγειονομείο, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία κλπ, οι οποίοι λόγω της κατάστασης που επικρατεί από τον Μάρτιο δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουν τους σχετικούς ελέγχους.

 

Επιπρόσθετα, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που παρατηρείται στις εν λόγω επιχειρήσεις δυσκολεύει την καταβολή των τελών για έκδοση των αδειών λειτουργίας. Ιδιαίτερα για τις τουριστικές επιχειρήσεις το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς οι επιχειρήσεις αυτές είναι σε καθεστώς αναστολής εργασιών από τον Νοέμβριο 2019.

 

Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζεται, έχει ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση της τροποποίησης του περί Κέντρων Αναψυχής Νόμου και η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η τελική μορφή των οποίων πιθανόν να διαφοροποιήσει εντελώς τον τρόπο έκδοσης των αδειών λειτουργίας των κέντρων αναψυχής και μάλιστα πιθανόν να δοθεί περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις για συμμόρφωση με ορισμένες πρόνοιές του.

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα καλούμε την Ένωση Δήμων Κύπρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού όπως εξετάσουν άμεσα την πιθανότητα έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας για όσα υποστατικά είχαν άδεια λειτουργίας για το 2019, η οποία θα ανακαλείται άμεσα σε περίπτωση που επιχείρηση καταγγελθεί για παραβίαση του περί Λοιμοκάθαρσης νόμου ή των διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει αυτού. Η χρονική ισχύς της προσωρινής άδειας λειτουργίας  εισηγούμαστε όπως είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

 

Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας έχουν επαναλειτουργήσει χωρίς να αναμένουν κέρδη κατά τη φετινή χρονιά και επαναπροσλαμβάνοντας όλο το προσωπικό τους. Έχουν επίσης επιφορτιστεί με το επιπρόσθετο κόστος και ευθύνη για την τήρηση των οδηγιών κατά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Δεν είναι δυνατό η καταδικαστέα συμπεριφορά μίας συγκεκριμένης κατηγορίας κέντρων αναψυχής, την οποία όλοι γνωρίζουν, να έχει ως αποτέλεσμα την στοχοποίηση ολόκληρου του κλάδου.

 

Ταυτόχρονα θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η διαδικασία στη Βουλή που αφορά την τροποποίηση του περί Κέντρων Αναψυχής νόμου ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν το συντομότερο για τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν άδειες λειτουργίας για το 2021, έτος το οποίο θα αποτελέσει βαρόμετρο για την επιβίωση του κλάδου και του Κυπριακού Τουρισμού συνολικά.

 

Οφείλουμε επίσης να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που δεν εκδοθούν οι άδειες λειτουργίας των κέντρων αναψυχής το συντομότερο δυνατό, τα μέλη μας δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουν τις εργασίες τους μέχρι την έκδοση των αδειών.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική σας ανταπόκριση.

 

Με εκτίμηση,

 

 

Νεόφυτος Θρασυβούλου

Πρόεδρος ΟΣΙΚΑ

 

Κοιν:      Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

                Υπουργό Εσωτερικών

                Πρόεδρο Βουλής των Αντιπροσώπων    

Αρχηγό Αστυνομίας

Αρχηγό Πυροσβεστικής Υπηρεσίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου