Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Επίσημη Έναρξη Δραστηριοτήτων του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου (SDSN Cyprus)

 ΜΚΟ, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και πολιτικοί ηγέτες ενώνουν δυνάμεις και πιάνουν δουλειάγια την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

 

Την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η εκδήλωση έναρξης δραστηριοτήτων του κυπριακού παραρτήματος του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου (SDSNCyprus), παρουσία του αξιότιμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, του διεθνούς φήμης, κορυφαίου οικονομολόγουJeffrey Sachs, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και Διευθυντής του Δικτύου του ΟΗΕ για Λύσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση και υιοθέτηση της πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή από την Κυβέρνηση της Κύπρου, καθώς και παρουσία τουΥπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρος Κώστα Κάδη.

 

ΤοΔίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου, έχει στόχο να προωθήσει τον διάλογο για την εύρεση πιθανών λύσεων αναφορικά με τουςΣτόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Το SDSN Κύπρου φιλοξενήθηκε από το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κύπρου (CREF), υπό την προεδρία της Δρ. Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και του Καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα, Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου και Ειδικού Απεσταλμένου του Προέρδου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή. Τηνεκδήλωσητίμησανεπίσης μετηνπαρουσίατουςδιαδικτυακά, οΚαθηγητής AngeloRiccaboni, Συντονιστής του Μεσογειακού Δικτύου Λυσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, και ο κ. Μάρκος Κυπριανού, Μέλος του Συμβουλίου του SDSNΚύπρου. Την εκδήλωση διύθυνε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κουνναμάς,Συνδιευθύνοντας του SDSNΚύπρου,Μέλος της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης και Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Frederick.

 

Το Συμβούλιο του SDSN Κύπρου διαθέτει επί του παρόντος 17 μέλη, από πέντε πανεπιστήμια/ερευνητικούς οργανισμούς (Πανεπιστήμιο Frederick, Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Ινστιτούτο Κύπρου), τρεις ΜΚΟ (BirdlifeCyprus, CYMEPA, AKTI) και 10 εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της Κύπρου.

 

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η έναρξηδραστηριοτήτων του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου είναι μια εξόχως σημαντική εξέλιξη ορόσημο για τηνχώρα μας, και αποτελεί άλλη μία απτή απόδειξη του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, της μεθοδευμένης αντίδρασης, αλλά και της βούλησή της Κυβέρνησης να ενισχύσει περεταίρω τις προσπάθειες και να βελτιώσει τις επιδόσεις που παρουσιάζει η Κύπρος όσον αφορά την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.«Λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη του ανθρώπινου μας δυναμικού, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα ως σημαντικός εταίρος να συνεισφέρει ενεργά και ουσιαστικά στον κοινό σκοπό της προώθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, πέραν από τον τόπο μας και διεθνώς», πρόσθεσε.

 

Από την πλευρά της, η Δρ. ΕρατώΚοζάκουΜαρκουλλήανέφερεότιαπότηνΈκθεσητουΔικτύου σχετικά με την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ευρώπη, η οποία δημοσιεύτηκετο 2019, προκύπτει δυστυχώς ότι η Κύπρος κατατάσσεται τελευταία από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. «Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να πετύχει του Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030 και για να συμβεί πραγματικά αυτό, θα πρέπει να υιοθετήσει θαρραλέες πολιτικές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των 17 Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης», τόνισε.

 

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Κώστας Καδής, σημείωσε ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι Στόχοι που τίθενται για την επίτευξή της δεν αφορούν μόνο αμιγώς περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Αφορούν τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούμε ως κοινωνία και ως οικονομία, ώστε να καλύπτουμε τις δικές μας ανάγκες, χωρίς να στερούμε από τις επόμενες γενιές τη δυνατότητα να καλύψουν και αυτές τις δικές τους ανάγκες. Άλλωστε η ίδια η βιώσιμη ανάπτυξη εδράζεται στο τρίπτυχο περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφόρος χρήση των φυσικών πόρων, κοινωνική ευημερία και οικονομική σταθερότητα. Ως εκ τούτου, στην προσπάθεια επίτευξης των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, εμπλέκονται οριζόντια τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας και ευρύτερα το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών». Ο Δρ. Κώστας Καδής συμπλήρωσε ότι «το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου θα χειριστεί πολύ σημαντικές παραμέτρους για την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως η συλλογή και η διάδοση βέλτιστων πρακτικών, η ευαισθητοποίηση του κοινού, η συνεργασία με τη νεολαία, τον ιδιωτικό τομέα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ενσωμάτωση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στις καθημερινές τους δραστηριότητες».

 

Στην ομιλία του ο Καθηγητής AngeloRiccaboni επισήμανε ότιτο Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης εγκαθιδρύθηκε για να μας φέρει κοντά και να μας κάνει να συνεργαστούμε. «Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τη χώρα και την περιοχή μας, πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο το γενικότερο καλό. Η συνεργασία είναι το κλειδί για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, επομένως χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές και διαμόρφωση νέων πολιτικών», δήλωσε.

 

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. ΜάρκοςΚυπριανού, σχολίασεότιηυιοθέτησητωνΣτόχων Βιώσιμης Ανάπτυξηςδεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα, εντούτοις είναι μια μεγάλη πρόκληση που πρέπει να επιτευχθεί. «Δυστυχώς, έχουμεδεισεακρετέςπεριπτώσεις, πολιτικούςηγέτεςνα δηλώνουν αρκετά πρόθυμοι ώστε ναπετύχουν στόχους, οι οποίοι εν τέλει δεν υλοποιήθηκαν, υποχωρώντας πίσω από άλλες πολιτικές προτεραιότητες που τέθηκαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ύπραξη και ο ρόλος των Δικτύων Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξηςείναι βαρύνουσας σημασίας στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο», σημείωσε.

 

Αντίστοιχα, απ’ την πλευρά του ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας ανακοίνωσε ότι ο ΚαθηγητήςRiccaboni έχει εμπιστευθεί και έχει αναθέσει την ανάπτυξη ενός από τα πέντε περιφερειακών κέντρων αριστείας του Δικτύου, το εξαιρετικής σημασίας κέντρο Αριστείας «Αξιοποίησης της ψηφιακής επανάσταση για την Αειφόρα Ανάπτυξη» (“Harnessing the Digital Revolution for Sustainable Development”). Μάλιστα, το κέντρο αυτό θα αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με το κέντρο υπερ-υπολογιστών του Ινστιτούτου Κύπρου. Στη συνέχεια σημείωσε ότι: «Μπορώ επίσης να ανακοινώσω ότι  η  οργάνωση νεολαίας του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου βρίσκεται στα τελικά στάδια συγκρότησης της και  σύντομα θα ανακοινωθεί η έναρξη λειτουργία της. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως οι νεότερες γενεές θα συμβάλουν ενεργά στην υλοποίηση αυτών των στόχων».

 

Τέλος, ο επικεφαλής του παγκόσμιου Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, Καθηγητής Jeffrey Sachs ανέφερε ότι σημαίνει πολλά για την Ευρώπη και για την Κύπρο η έναρξη δραστηριοτήτων του SDSN Κύπρου. Το SDSN Κύπρου ηγείται ήδη στην προσπάθεια για την κλιματική στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου. Το γεγονός αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς θα υπάρξει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, θα υπάρξουν επενδύσεις από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο. Επομένως, η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για επενδύσεις μέσω του SDSNείναι απολύτως επίκαιρη τώρα λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση και την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19».

 

Στόχος του SDSN Κύπρου είναι η προώθηση της εφαρμογής της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών το 2015. Η Ατζέντα παρέχει ένα κοινό πλαίσιο για την ειρήνη και την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη, σήμερα και στο μέλλον. Επίκεντρο της είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίοι αποτελούν μια επείγουσα έκκληση για δράση από όλα τα κράτη - ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα - στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συνεργασίας. Με τη θέσπιση των στόχων αναγνωρίζεται ότι η απάλειψη της φτώχειας και άλλων στερήσεων πρέπει να συνοδεύεται από στρατηγικές που βελτιώνουν την υγεία και την εκπαίδευση, μειώνουν την ανισότητα και προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την κλιματική αλλαγή και υλοποιώντας δράσεις για την προστασία για τη διατήρηση των ωκεανών και των δασών μας.

 

Με πρωτοβουλία του οικονομολόγου Καθηγητή JeffreySachs,το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης συστάθηκε το 2012 υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Το Δίκτυο κινητοποιεί επιστημονική και τεχνολογική εμπειρογνωμοσύνη απ’ όλο τον κόσμο για την προώθηση πρακτικών λύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Το  Δίκτυο συνεργάζεται στενά με οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.

 

Το 2019, το Δίκτυο δημοσίευσε έκθεσησχετικά με την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξηςστην Ευρώπη, η οποία καταδεικνύει ότι η Κύπρος κατατάσσεται τελευταία από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Η ιδέα της δημιουργίας του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου γεννήθηκε πριν τη δημοσίευση της εν λόγω έκθεσης, και ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του καθηγητή JeffreySachs (Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης), στο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου τον Μάιο του 2018.

Το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου στοχεύει στην αγαστή συνεργασία με όλους τους τομείς της κοινωνίας για τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, τη συγκέντρωση και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών, την ευαισθητοποίηση, την προώθηση της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη, τη συνεργασία με τη νεολαία και την παροχή στήριξης προς τις αρχές, τον ιδιωτικό τομέα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την ενσωμάτωση των στόχων αυτών στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την σελίδα του SDSNCyprus στο Facebook: https://www.facebook.com/SDSNCyprus ή επικοινωνήστε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο: sdsn.cyprus@cyi.ac.cy.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου