Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ινστιτούτο Κύπρου: Έναρξη Δραστηριοτήτων του Κυπριακού Εθνικού Κέντρου Ικανοτήτων για Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων

Με επιτυχία στέφθηκε η τελετή έναρξης δραστηριοτήτων του Κυπριακού Εθνικού Κέντρου Ικανοτήτων για Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων του Ινστιτούτου Κύπρου. Η τελετή, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου, πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο «Κώστας Στεφανής», στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου, στην Αγλαντζιά.

Τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης κατά του COVID-19, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του περιορισμένος αριθμός πολιτικών αξιωματούχων, διπλωματών, μελών του Συμβουλίου Επιτρόπων, καθώς και εκλεκτά μέλη του Ινστιτούτου Κύπρου, διακεκριμένες προσωπικότητες από την επιστημονική κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο και χρήστες Υπολογιστικών Υψηλών Επιδόσεων. Η εκδήλωση ήταν επίσης προσβάσιμη διαδικτυακά για το ευρύ κοινό, ενώ παραμένει διαθέσιμη στο κανάλι του YouTube  του Ινστιτούτου Κύπρου.

Tο Κυπριακό Εθνικό Κέντρο Ικανοτήτων για Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων θα αναπτυχθεί από το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) του Ινστιτούτου Κύπρου μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Κέντρων Ικανοτήτων (NCCs), το οποίο εντάσσεται με τη σειρά του στο ερευνητικό πρόγραμμα EuroCC. To εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το EuroHPC Joint Undertaking, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Στόχος του Εθνικού Κέντρου Ικανοτήτων (NCC) είναι να αποτελέσει σημείο δράσης, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε εθνικούς μετόχους, σε υποδομές Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων, καθώς  και την παροχή εκπαίδευσης και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε σχετικούς τομείς.

Παράλληλα η εγκαθίδρυση ενός άρτια λειτουργικού Εθνικού Κέντρου Ικανοτήτων θα συνδράμει καταλυτικά προς την ευρύτερη υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής και ανάλυσης δεδομένων, βελτιώνοντας και προωθώντας την εθνική παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας, της έρευνας, της βιομηχανίας και της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά πρότυπα αριστείας.

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος σημείωσε ότι το εν λόγω πρωτοποριακό έργο θα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και θα δίνει νέες λύσεις στις πολύπλοκες επιστημονικές και κοινωνικές προκλήσεις του σήμερα. Όπως τόνισε πρόκειται για ένα εθνικό περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών εξελίξεων και καινοτομιών στη σημερινή ψηφιακή πραγματικότητα. Το Κυπριακό Εθνικό Κέντρο Ικανοτήτων για Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων αποτελεί έναν στρατηγικό πόρο για τον μέλλον της Κύπρου και γενικότερα της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά για την ενίσχυση της επιστημονικής, βιομηχανικής έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας, είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα επισήμανε ότι το έργο αποτελεί ένα βασικό εργαλείο στην προώθηση διεθνών συνεργασιών, στην προσέλκυση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων και στην περαιτέρω αύξηση του πνευματικού κεφαλαίου στη χώρα. Η Κύπρος, υπέδειξε, έχει την ευκαιρία όχι μόνο να προωθήσει σημαντικές ερευνητικές ανακαλύψεις, αλλά και να βρεθεί μεταξύ των πρωτοπόρων στην αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data).

 

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητής Γιώργος Χριστοφίδης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυπριακή κυβέρνηση, και ιδιαίτερα τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος επέλεξε και ανέθεσε στο Ινστιτούτο Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Στην ομιλία της, η Ευαγγελία Μαρκίδου, Υπεύθυνη Έργων και Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση  Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων και Κβαντικών Τεχνολογιών, τόνισε ότι για ένα Εθνικό Κέντρο Ικανοτήτων για Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κάθε χώρα να διαπιστώσει τις εθνικές ανάγκες και απαιτήσεις που προέρχονται από διαφορετικούς χρήστες και τομείς με τις οποίες θα λειτουργήσει το Κέντρο. Επιπλέον, το Εθνικό Κέντρο Ικανοτήτων θα πρέπει, όπως είπε, να αναπτύξει την απαραίτητη τεχνογνωσία, καθώς και να εφαρμόσει μια ευέλικτη προσέγγιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό ωριμότητας των χρηστών.

Την ίδια στιγμή, η Διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγήτρια Κωνσταντία Αλεξάνδρου ευχαρίστησε το Υπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας που συνείσφερε στη χρηματοδότηση και αποτελεί μέρος αυτής της πρωτοβουλίας. Τόνισε μάλιστα ότι το Ινστιτούτο Κύπρου προσβλέπει σε συνεργασία με τις κοινότητες χρηστών για την υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Κέντρου Ικανότητας και του προγράμματος EuroCC για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υπερυπολογιστών Jülich, καθηγητής Δρ. Thomas Lippert ανέφερε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι το έργο που αναμένεται να γίνει στην Κύπρο, με την εδραίωση ενός Εθνικού Κέντρου Ικανοτήτων, θα αποτελέσει τεράστια επιτυχία. Μάλιστα ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα  ότι το Εθνικό Κέντρο Ικανοτήτων θα συμβάλει ουσιαστικά στην Ευρώπη, καθώς όπως είπε, παρακολούθησε την ανάπτυξη του Ινστιτούτου Κύπρου και του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, ο Brendan McGinty από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Urbana-Champaign συνεχάρη όλους για την πρωτοβουλία, δηλώνοντας ευγνώμων για την τιμή να συμμετάσχει στο ερευνητικό πρόγραμμα. Μάλιστα επισήμανε ότι για να πετύχει το όλο εγχείρημα, πρωτίστως χρειάζεται ταλέντο και τεχνογνωσία, και κατέληξε λέγοντας ότι το Εθνικό Κέντρο Ικανοτήτων για Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων πρέπει να παρέχει συμβουλές, προσαρμοσμένες λύσεις και να αξιοποιεί τους υφιστάμενους πόρους, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να αδράξει κανείς.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου