Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Ινστιτούτο Κύπρου: Συντονίζει Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση της Νέας Γενιάς Ερευνητών στη Φυσική και τη Μηχανική

Άλλη μια επιτυχία προσθέτει στο ενεργητικό του το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους €3,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ για την Έρευνα και Καινοτομία. Η χρηματοδότηση αφορά συγκεκριμένα στη δράση MSCA-COFUND, για το καινοτόμο διδακτορικό πρόγραμμα «ENGAGE» (“Enabling the next generation of computational physicists and engineers”).

Το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση της μελλοντικής γενιάς ερευνητών της Ευρώπης στη Φυσική και τη Μηχανική, με τη χρήση προηγμένων υπολογιστικών τεχνολογιών. Συγκεκριμένα, το «ENGAGE» αφορά στη δημιουργία ενός μοναδικού και εξαιρετικά διεπιστημονικού προγράμματος διδακτορικών μελετών, που θα συνδυάζει Υπολογιστική Υψηλής Απόδοσης (HPC), κβαντική υπολογιστική, και την επιστήμη δεδομένων, για την επίλυση συγκεκριμένων τομέων προβλημάτων στη φυσική και τη μηχανική, εκμεταλλευόμενο την ταχεία πρόοδο και εξέλιξη στις υπολογιστικές τεχνολογίες. Η διάρκεια του προγράμματος «ENGAGE» είναι 60 μήνες και θα προσφέρει συνολικά 20 υποτροφίες σε εξειδικευμένους διδακτορικούς φοιτητές από όλη την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το «ENGAGE» αναμένεται να συγκεντρώσει σε μια κοινοπραξία, μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας, τα οποία φημίζονται για τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα σε Φυσική και Μηχανική, παρέχοντας στους φοιτητές την ευκαιρία να καταρτιστούν επιστημονικά σε κορυφαίες βιομηχανικές και πειραματικές εγκαταστάσεις, αλλά και υπολογιστικά κέντρα, στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως για παράδειγμα ο επιταχυντής DESY στη Γερμανία,  το ESRF στη Γαλλία και το SESAME στην Ιορδανία, αλλά και το κέντρο υπερυπολογιστών του Ινστιτούτου Κύπρου.

Το πρόγραμμα θα εκπαιδεύσει τους φοιτητές στη χρήση μαθηματικής μοντελοποίησης, στο σχεδιασμό επεκτατικών αλγορίθμων, στην κατανόηση υπολογιστικής αρχιτεκτονικής, στη χρήση δικτύων με νευρώνες και deep learning, συνδράμοντας παράλληλα στην κατανόηση των αρχών της κβαντικής υπολογιστικής. Πέραν από την εκπαίδευση για απόκτηση αυτών των διεπιστημονικών ικανοτήτων, οι φοιτητές θα μάθουν να αξιοποιούν τις δεξιότητες τους για να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα, που αφορούν την κατανόηση της φύσης και οδηγούν σε καινοτόμες εφαρμογές.

Όπως ανέφερε ο, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητής Γιώργος Χριστοφίδης το πρόγραμμα ENGAGE αναμένεται να αναπτύξει και να ενισχύσει περαιτέρω το διεθνώς επιτυχημένο διδακτορικό πρόγραμμα για Υπολογιστικές Επιστήμες του Ινστιτούτο Κύπρου. Επίσης, η συμμετοχή οργανισμών και ερευνητικών κέντρων από διαφορετικές χώρες, είπε χαρακτηριστικά, θα συμβάλει στην ενοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης και των εκπαιδευτικών πρακτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και στη παραγωγή ιδεών σε ένα πολυπολιτισμικό και πολύγλωσσο περιβάλλον. Τέλος ο κύριος Χριστοφίδης υπέδειξε ότι το πρόγραμμα ENGAGE, υπερβαίνει αυτό που υλοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο, ενοποιώντας την εμπειρία από πολλαπλά ιδρύματα και ερευνητικές εφαρμογές.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Κύπρου είναι ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος και θα συντονίσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του «ENGAGE» μέσω του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC), υπό την καθοδήγηση της Διευθύνουσας του Κέντρου Καθηγήτριας Κωνσταντίας Αλεξάνδρου, αντλώντας από την εμπειρία του κέντρου με το υπάρχον διεπιστημονικό του διδακτορικό πρόγραμμα στις Υπολογιστικές Επιστήμες και τον συντονισμό δύο ευρωπαϊκών κοινών διδακτορικών (EJD). Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Επίκουρους Καθηγητές Γιάννη Κουτσού και Νίκο Σάββα, όπως και στον Επιστημονικό Συντονιστής Προγραμμάτων του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΙΚυ, Αντρέα Γαβριηλίδης για την μεγάλη συμβολή τους στην ιδέα και την υλοποίηση αυτής της πρότασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου