Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Δείτε τα έως τώρα στοιχεία για την μετάλλαξη Omicron

Καθησυχαστικό μήνυμα για την μετάλλαξη Omicron, ότι δεν θα μας οδηγήσει πίσω στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε με την πανδημία, στέλνει ο Βρετανός ειδικός Άντριου Πόλαρντ, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης από την νέα παραλλαγή του ιού.

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με ανησυχία τα πρώτα κρούσματα του στελέχους B.1.1.529 να κάνουν την εμφάνισή τους, και τα κράτη να λαμβάνουν το ένα μετά το άλλο μέτρα ταξιδιωτικών περιορισμών από τη νότια Αφρική, ο καθηγητής παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υιοθετεί ένα πιο αισιόδοξο τόνο.

«Αν κοιτάξετε πού βρίσκονται οι περισσότερες μεταλλάξεις, είναι σε περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας παρόμοιες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές μέχρι τώρα. Αυτό μας λέει ότι παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Alpha, στη Beta, στη Gamma και τη Delta» δήλωσε ο ίδιος στο BBC Radio 4.

«Εικάζοντας τουλάχιστον, έχουμε κάποια αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα πρέπει να λειτουργεί και ενάντια σε αυτήν την παραλλαγή, ως προς τη σοβαρή νόησηση, αλλά πραγματικά πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες για να το επιβεβαιώσουμε. Αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί μια επανεκκίνηση μιας πανδημίας σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό όπως είδαμε πέρυσι» πρόσθεσε ο σερ Πόλαρντ, ο οποίος είναι διευθυντής του Oxford Vaccine Group, το οποίο ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο Άντριου Πόλαρντ πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για τον αντίκτυπο που θα έχει η παραλλαγή Omicron και ήταν επίσης αισιόδοξος ότι ένα νέο εμβόλιο, εάν χρειαζόταν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα.

«Οι διαδικασίες για το πώς προχωρούμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου είναι όλο και πιο καλές. Έτσι, εάν χρειάζεται, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει πολύ γρήγορα» υπογράμμισε.

«Αγώνας δρόμου» από τις φαρμακευτικές εταιρείες


Οι σηαντικότεροι παρασκευαστές εμβολίων Covid-19 παγκοσμίως ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι εργάζονται για να διερευνήσουν ταχύτατα τη νέα μετάλλαξη και να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους αν αυτό χρειαστεί.

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι ερευνούν το στέλεχος Omicron και μπορούν να προσαρμόσουν το εμβόλιο τους γρήγορα εφόσον είναι αναγκαίο. «Κατανοούμε την ανησυχία των ειδικών και έχουμε ξεκινήσει αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529», ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ακόμη ότι αναμένουν περισσότερα δεδομένα από εργαστηριακές δοκιμές το αργότερο σε δύο εβδομάδες. «Αυτά τα δεδομένα θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν το B.1.1.529 θα μπορούσε να διαφεύγει της προστασίας (του εμβολίου) και μπορεί να απαιτεί προσαρμογή του εμβολίου», σημείωσαν.

Η Pfizer και η BioNTech εκτιμούν ότι μπορούν να προσαρμόσουν το εμβόλιο mRNA εντός έξι εβδομάδων και να ξεκινήσουν την αποστολή παρτίδων εντός 100 ημερών.

Η Johnson & Johnson την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι ήδη δοκιμάζει το εμβόλιο της κατά της μετάλλαξης Omicron. «Παρακολουθούμε στενά τα νεοεμφανιζόμενα στελέχη του ιού με παραλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 και ήδη δοκιμάζουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας έναντι της νέας και ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική», δήλωσε η J&J.

Η AstraZeneca είπε ότι ερευνά επίσης την παραλλαγή. Η πλατφόρμα εμβολίων που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιτρέπει τη γρήγορη απόκριση σε νέες μεταλλάξεις καθώς εμφανίζονται, είπε η εταιρεία. «Η AstraZeneca διεξάγει επίσης ήδη έρευνα σε τοποθεσίες όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή, συγκεκριμένα στη Μποτσουάνα και την Εσουατίνι», ανέφερε η εταιρεία.

Η Moderna ανέφερε ότι ο συνδυασμός μεταλλάξεων στην παραλλαγή «αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό πιθανό κίνδυνο για την επιτάχυνση της εξασθένησης της φυσικής και της επαγόμενης από εμβόλια ανοσίας». «Μια αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου αντιπροσωπεύει τη μόνη διαθέσιμη επί του παρόντος στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας», ανέφερε η εταιρεία.

Η Moderna τόνισε ότι θα δοκιμάσει τρεις υποψήφιους ενισχυτές έναντι του Omicron, μεταξύ άλλων σε υψηλότερο επίπεδο δοσολογίας. Η εταιρεία θα αναπτύξει επίσης μια αναμνηστική δόση ειδική για την παραλλαγή.

https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1186005/koronoios-i-metallaxi-omicron-den-tha-odigisei-se-epanekkinisi-tis-pandimias-kathisuhazei-vretanos-eidikos/


Νεότερα ενθαρρυντικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική σχετικά με τη νέα αφρικανική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, τα οποία έως τώρα δείχνουν ότι αυτή προκαλεί ήπια ασθένεια, παραθέτει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και του Κολλεγίου Imperial.

«Έγραφα εχθές πως έχουμε προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα και μεταξύ αυτών είναι το κατά πόσο η νέα παραλλαγή Όμικρον, αλλάζει την κλινική εικόνα και τη συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά τη νόσο σοβαρότερη.

H δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ώς τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.

 Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον. Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι».


«Συμφωνώ», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος, «με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik: "Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει"».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου