Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Παρουσίαση του βιβλίου “Αποσιω- ποιητικά” της Μαριλένας Αντωνιάδου με φιλανθρωπικό χαρακτήρα

Την πρώτη της ποιητική συλλογή υπό τον τίτλο “ Αποσιω- ποιητικά” παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής στις 29 Απριλίου,  η Μαριλένα Αντωνιάδου στην Πάφο , υποψήφια για τα κρατικά βραβεία .πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Το βιβλίο της ποίητριας είναι αφιερωμένο στα θύματα βίας, είτε πρόκειται για λεκτική, συναισθηματική, σωματική, οικονομική, σεξουαλική με έμφαση στη γυναίκα και τον επαναπροσδιορισμό της θέσης που της αρμόζει .
Μέρος των εσόδων τέθηκαν προς ενίσχυση του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην οικογένεια ενισχύοντας έτσι το έργο και τις υπηρεσίες του Συνδέσμου προς τα θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.  

Το βιβλίο η ποιήτρια το αφιερώνει στα πιόνια που γίνονται Μαύρες Ντάμες, ανατρέποντας το φινάλε.. το αφιερώνει στις Έκπτωτες που υψώνουν το ανάστημα αψηφώντας στο σημείο της πτώσης... Στις Μαριονέτες που σπάνε τα δεσμά τους.. Στις Λίλιθ που διεκδικούν ισότιμα τον Παράδεισο... Στις Εύες που δεικνύουν τον συνένοχο και ξανακόβουν το μήλο... Στις Μέδουσες , στις Αμαζόνες, στις Μαγδαληνές και στις Πηνελόπες... Σ’ αυτές που αποδέχονται κάθε σημείο της στίξης τους... Σ’ εκείνες που έχουν το θάρρος να κοιτούν κατάματα τους νάρκισσους... Στις άλλες που αντιστρέφουν χρόνους, κλίσεις και προθέσεις καταρρίπτοντας κανόνες... Στις μαχήτριες , στις επιζήσασες, στις ριζοσπαστικές... Σε μένα, όπως είπε, “που βάζω αποσιω- ποιητικά και επιφυλάσσομαι”... σε σένα που βάζεις τελείες και προχωράς... Σε μας και το ισχυρό μας φύλο.  

Η Μαρία Χαβιαρά Κούσιου πρόεδρος του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια ΣΠΑΒΟ σε χαιρετισμό της ανέφερε πως η ποιήτρια Μαριλένα Αντωνιάδου μέσα από το έργο της αφυπνεί, καταγγέλλει και αναδεικνύει όχι μόνο τις επιπτώσεις της κακοποίησης αλλά και την υπενθύμιση της αξίας και των δικαιωμάτων των γυναικών. Σήμερα σημείωσε, η Μαριλένα Αντωνιάδου έμπρακτα αποδεικνύει , ότι το κοινωνικό φαινόμενο της βίας είναι υπόθεση όλων μας και μπορούμε να συμβάλουμε ο καθένας και η κάθε μια ξεχωριστά μέσα από το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Ιδιαίτερα τόνισε, πως τα ποιήματα της ποιήτριας Μαριλένας Αντωνιάδου αντικατοπτρίζουν την πραγματική διάσταση της κακοποίησης που βιώνουν κυρίως οι γυναίκες και αποδίδουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια προσωπική αφύπνιση προς τα ίδια θύματα για ενδυνάμωση και αντίληψη της προσωπικής τους αξίας η οποία καταρρακώνεται μέσα στο κύκλο της κακοποιητικής σχέσης. Το μήνυμα είπε είναι σαφές, ότι σε κανένα άνθρωπο δεν αξίζει να κακοποιείται , δεν ευθύνεται για την κακοποίηση του και δεν υπάρχει βοήθεια για να αλλάξει το σενάριο της ζωής του.  

Η κ. Κούσιου αφού ευχαρίστησε την ποιήτρια Μαριλένα Αντωνιάδου αλλά και την Κική Νικοπούλου εκδότρια του Οίκου Χρόνος Εκδόσεις για την επικοινωνία που είχε με την ΣΠΑΒΟ και το προσωπικό της ενδιαφέρον για την υποστήριξη των υπηρεσιών του μέσα από την πώληση του βιβλίου “Αποσιω- ποιητικά”αναφέρθηκε στο ρόλο του ΣΠΑΒΟ που αποτελεί, όπως είπε, το μοναδικό Εθελοντικό Οργανισμό στο κοινωνικό φαινόμενο της βίας στην οικογένεια, με μεγάλη ιστορία πέραν των 30 χρόνων , καταγράφοντας το ενεργητικό του 15 προγράμματα που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας μέσα από υπηρεσίες στήριξης, ασφάλειας και προστασίας των θυμάτων. Ανακοίνωσε ακόμη πως ο Σύνδεσμος διαχειρίζεται πάνω από 2.500 περιπτώσεις βίας τον χρόνο και με υπουργική απόφαση δημιούργησε τη λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας.  

Επιπρόσθετα η κ. Κούσιου σημείωσε πως στην Πάφο ο ΣΠΑΒΟ λειτουργεί την Εθνική Γραμμή Βοήθειας 1440 για θύματα και μάρτυρες βίας αλλά και στο ευρύτερο κοινό , την Εθνική Γραμμή Στήριξης και Πληροφόρησης 1406 για δράστες έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας.  

Οι στίχοι της Μαριλένας Αντωνιάδου αποτελούν υπενθύμιση, αφύπνιση και γροθιά, ανέφερε η Διοικητική Λειτουργός του ΕΣΣΕ Πάφου Ανθή Λεωνίδου Στρόπου. Στίχοι, όπως είπε, που παρά τα αποσιωπητικά “ ουρλιάζουν”.Βγαλμένοι από τα σπλάχνα μιας κοινωνίας, που τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζεται και δοκιμάζει. Αν συνέχισε, ένα ποίημα πετύχει να αφυπνίσει από το λήθαργο όλους εμάς, θα πει πως η ποίηση, δεν ήρθε τυχαία στη ζωή μας. Είπε ακόμη πως ειδικά σήμερα, με τα όσα βιώνουμε, με το φόβο να μας διαποτίζει τη ψυχή, είτε πρόκειται για πόλεμο, είτε για αρρώστια είτε για βία, είτε για ανέχεια. Η ποίηση της Μαριλένας μας δείχνει το δρόμο για να εστιάσουμε στην κάθαρση, κατέληξε .  



 

Η εκδότρια και συγγραφέας Κική Νικόπουλου εκδότρια αναφερόμενη στο πολιτιστικό διάλειμμα των μόλις 45 λεπτών που αποτέλεσε η παρουσίαση αλλά και στη σχέση της με την Μαριλένα Αντωνιάδου ανέφερε πως γνωρίστηκαν τον Οκτώβριο του 2017 και αμέσως υπήρχε μεγάλη οικειότητα μεταξύ τους. Αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε κοινωνικά, καλλιτεχνικά ζητήματα, και κατάλαβε σημείωσε, ότι έχει να κάνει με μια νεαρή γυναίκα με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο αλλά και οξυδέρκεια πνεύματος. Όταν μετά από χρόνια της εμπιστεύτηκε τα ποιήματα της για να της πει την γνώμη της, ως μεγαλύτερη στην ηλικία και ίσως ως δημιουργός, συνειδητοποίησε είπε η κ. Νικοπούλου ότι η ποιήτρια είναι και εξαιρετικά ταλαντούχα. Αναφέρθηκε στην ικανοποίηση της για την συνεργασία τους λέγοντας πως δεν πρόκειται για μια τυπική επαγγελματική σχέση αλλά μια συνοδοιπορία στην κατάδυση των προσώπων των πραγμάτων και των καταστάσεων. Είναι συνέχισε, μια από κοινού βουτιά, στις ψυχές μας.  

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον συλλεκτικό ευρωπαϊκό εκδοτικό της οίκο με έδρα την Ελλάδα και την γενέτειρα της την Λαμία. Η Χρόνος Εκδόσεις από την ίδρυση της το 2019 που αποτελεί νέα επαγγελματική δραστηριότητα της, όπως ανέφερε η κ. Νικοπούλου και αποτελεί “δράση” και “αντίδραση” στο κατεστημένο εκδοτών, κινείται βάση στη μη παρακράτησης των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού αλλά αντίθετα με την κατοχύρωση της πνευματικής του περιουσίας βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης έργων λόγου.  



 

Σε μια αναγνωστική της ματιά η Άννα Τσέλεπου ανέφερε πως περνώντας στο περιεχόμενο της έκδοσης και διαβάζοντας τα 12 ποιήματα άρχισα να σκέφτεται ότι κάθε άλλο παρά αποσιωπητικά χρειάζονταν τα ποιήματα της Μαριλένας. Δεν αποσιωπούν τίποτα από τον στόχο της νεαρής ποιήτριας που με φιλοσοφική διάθεση καταθέτει τους προβληματισμούς και τις απόψεις της, συμπλήρωσε .  

Μία νεαρή μορφωμένη γυναίκα είπε η κ. Τσέλεπου, σκύβει πάνω σε ένα καθαρό κομμάτι χαρτί και αρχίζει να το γεμίζει με λέξεις γεμάτες πότε οργή, πότε απόγνωση, πότε θάρρος και πότε εν συναίσθηση.  

Το αποτέλεσμα ήταν ποιήματα γεμάτα λυτρωτικές φράσεις και ξεχωριστά νοήματα που απευθύνονταν σε γυναίκες. Γυναίκες θύματα της οποιασδήποτε μορφής βίας, συναισθηματικής λεκτικής, οικονομικής και σεξουαλικής, κατέληξε.  



 

Εξάλλου εκπρόσωπος μέρους της Ιnternational Action Art ο Σταύρος Χατζηκυριάκου που παρέστη στην παρουσίαση, χαιρέτησε το αξιέπαινο έργο της Μαριλένας Αντωνιάδου που καυτηριάζει έντεχνα και προβάλει κάθε μορφή βίας ενάντια στο αδύναμο φύλλο.  

Επιπρόσθετα ανέφερε πως ο Ιnternational Action Art είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός κάτω από την αιγίδα της Unesco Eλλάδας και με παράρτημά πάνω από 30 χώρες στον κόσμο. Απώτερος σκοπός του είναι, όπως είπε, η διαφύλαξη και προώθηση της παραδοσιακής και πολιτιστικής κουλτούρας του τόπου του οποίου δραστηριοποιείται. Μεταξύ άλλων συνέχισε, προσπαθεί δια μέσω προγραμμάτων προσέγγισης χωρών μελών του την προώθηση της φιλίας, ειρήνης, συνεργασίας ισότητας, διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επίσης και την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας ..  

Το βιβλίο σχεδίασε η Μαρία Καρκαλή, γραφίστρια του εξώφυλλου η Ιωάννα Παπαλέξη, στα εικαστικά - ζωγράφος η Ειρήνη Θάνου . Η εκδήλωση περιλαμβάνει χορογραφία από την χορογράφο δραματουργό Σοφία Μπάρκα και στην απόδοση η Παφίτισα ηθοποιός Αντωνία Φιλίππου. Ο Γιώργος Καλογήρου μουσικοσυνθέτης και παραγωγός του ΡΙΚ ανέλαβε την επένδυση του δρώμενου.  



 

Την εκδήλωση στήριξε το Ράδιο Πάφος Παγκύπρια.  



 

Βιογραφικό Σημείωμα – Μαριλένα Αντωνιάδου  

Η Μαριλένα Αντωνιάδου γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1987 στην Πάφο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης με Kατεύθυνση τις «Νεοελληνικές και Βυζαντινές Σπουδές». Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πιστοποιητικό Δημιουργικής Γραφής από το Εργαστήρι του σεναριογράφου και συγγραφέα Πάρη Αριστείδη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.  

Έχει εργαστεί για επτά συνεχή έτη σε μεγάλες Διαφημιστικές Εταιρείες στη Λευκωσία ως Επαγγελματίας Κειμενογράφος και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως φιλόλογοςκαι Επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών σε βρετανικό ιδιωτικό σχολείο στην Πάφο.  

Ανάμεσα στις ποιητικές της διακρίσεις περιλαμβάνονται το Α’ Βραβείο Ποίησης στον Παγκύπριο Ποιητικό Διαγωνισμό «Πολιτισμική Ετερότητα και Διαπολιτισμικός Διάλογος για έναν Πολιτισμό Ειρήνης» από Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με την UNESCO, το Β’ Βραβείο Ποίησης στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Κώστα Βάρναλη» από τον Σύλλογο Διατήρησης & Προβολής της Παράδοσης, Ανατολικής Ρωμυλίας (Β. Θράκης) Βόλου, έπαινο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού, καθώς και βραβεία από τον καθιερωμένο σχολικό διαγωνισμό της Πάφου «Ευαγόρεια» στο πλαίσιο των μαθητικών της χρόνων.  

Τα «αποσιω-ποιητικά» αποτελούν την πρώτη επίσημη συγγραφική της απόπειρα στο χώρο των Εκδόσεων. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου