Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Συνάντηση υπουργών Άμυνας Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο

 

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της κυπριακής πρωτοβουλίας για ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο, το Κυπριακό και τα επεισόδια στην Πύλα, καθώς και η διμερής συνεργασία σε θέματα άμυνας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας έγινε δεκτός το πρωί από τον ομόλογό του Γκραντ Σαπς στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας στο Γουάιτχολ. Ο οικοδεσπότης κ. Σαπς υποδέχθηκε τον Κύπριο Υπουργό στην επιβλητική είσοδο του κτιρίου του Υπουργείου με τιμητικό άγημα να είναι παρατεταγμένο στα σκαλιά.

Όπως επισήμανε ο κ. Γιωργάλλας, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερη και εμβληματική συνάντηση», είναι η πρώτη φορά που γίνεται υποδοχή Υπουργού Άμυνας της Κύπρου στο Λονδίνο με μια τέτοια θεσμοθετημένη τελετή.

Μεταξύ των διαφόρων θεμάτων που συζήτησαν οι δύο Υπουργοί, ο κ. Γιωργάλλας στάθηκε αρχικά με δηλώσεις του στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή όπως διαμορφώνεται μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο Υπουργός, τη συζήτηση απασχόλησε και η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω του οποίου θα μπορεί να διοχετεύεται βοήθεια προς την περιοχή της Γάζας.

«Από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας και του Υπουργού Άμυνας της χώρας διαπίστωσα την κατανόηση και την πρόθεσή τους να εξετάσουν την δική τους συμβολή και συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανταλλάξαμε λεπτομέρειες και μείναμε στο να συνεχίσουμε τη συζήτηση προκειμένου να βρεθεί το κοινό έδαφος και ο τρόπος με τον οποίο η Μεγάλη Βρετανία και το Λονδίνο θα μπορέσουν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει η Λευκωσία», δήλωσε ο κ. Γιωργάλλας.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η κατάσταση στην Κύπρο και στο Κυπριακό μετά και τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα.

«Το απόσπασμα της ειρηνευτικής δύναμης βρετανικής προέλευσης ήταν στο επίκεντρο αυτή των επεισοδίων που ο τουρκικός στρατός κατά τη διάρκεια του Αυγούστου είχε δημιουργήσει», επισήμανε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση.

«Εξέφρασα στον συνομιλητή μου την απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεισφέρει και η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου αυτό το μνημόνιο συναντίληψης το οποίο είχε αρχικά συνομολογηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και των Ηνωμένων Εθνών να τύχει της υποστήριξης και του Λονδίνου, προκειμένου να προχωρήσουν αυτά που είχαν συμφωνηθεί. Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας εξέφρασε για ακόμα μία φορά την απαρέσκειά του για όλα αυτά που είχαν συμβεί τον Αύγουστο εναντίον του δικού τους προσωπικού και υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει και το Λονδίνο προκειμένου το σημερινό αδιέξοδο να ξεπεραστεί», δήλωσε ο κ. Γιωργάλλας.

Το τρίτο θέμα για το οποίο έγινε ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ των δύο Υπουργών ήταν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Λευκωσίας και Λονδίνου

 

Όπως είπε ο κ. Γιωργάλλας, «αναζητήσαμε και ανασκοπήσαμε τις σημερινές δυνατότητες συνεργασίας και έχουμε ουσιαστικά δρομολογήσει σε μία καινούρια βάση τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών - μία καινούρια βάση που θα διέπεται από τη διαφάνεια, τη συνεννόηση και τη συναντίληψη σε κάποια θέματα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ουσιαστικά η Μ. Βρετανία χρησιμοποιεί τις βάσεις ως ορμητήριο για κάποιες δικές της ενέργειες προς τη Μέση Ανατολή και την περιοχή των αντιπαραθέσεων και των πολεμικών συρράξεων».

Ο Υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε ότι υπήρξε και συμφωνία με τον ομόλογό του για μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία στην περίπτωση που απαιτηθεί να γίνει εκκένωση πολιτών από την περιοχή του Λιβάνου.

Αναφορικά δε πιο συγκεκριμένα για τη χρήση των βάσεων από τη βρετανική πλευρά στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Γιωργάλλας παρατήρησε: «Εξέφρασα την απαρέσκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις πληροφορίες που υπάρχουν και στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι χρησιμοποιούνται οι βρετανικές βάσεις ως ορμητήριο στρατιωτικών ενεργειών, για να εισπράξω από πλευράς του Υπουργού Άμυνας της Μ. Βρετανίας την απολογία του και τις εξηγήσεις που μας δόθηκαν προκειμένου να δικαιολογηθεί η θέση του Λονδίνου».

Η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στη βρετανική πρωτεύουσα περιλάμβανε επίσης το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση με τον αρχηγό των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων ναύαρχο Ραντάκιν.

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή.

Επίσης ο Υπουργός είχε γεύμα εργασίας με τον Βρετανό Υφυπουργό Άμυνας Κόμη του Μίντο και αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου με ευθύνη για την κλιματική αλλαγή.

«Συζητήσαμε τις δικές τους εμπειρίες, την τεχνογνωσία και την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο βρετανικός στρατός προκειμένου αφ’ ενός να μειώσει τα περιβαλλοντικά του αποτυπώματα και αφ’ ετέρου να αυξήσει τη δυνατότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Αναζητήσαμε κοινά πεδία μέσα από τα οποία στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε συνεχίζοντας αυτή τη συζήτηση να οικοδομήσουμε κάποιες συνεργασίες για να μεταφέρουμε αυτήν την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες στον κυπριακό στρατό».

Το βράδυ της Δευτέρας ο Υπουργός Άμυνας είχε παρακαθίσει σε δείπνο προς τιμή του με στελέχη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου