Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Βάντα Οικονόμου Παρουσίαση Βιβλίου

 

Παρουσίαση του βιβλίου Βάντας Οικονόμου « Νικόλας Οικονόμου - Η αναπάντεχη φυγή μιας ιδιοφυΐας»

Η παρουσίαση του βιβλίου της Βάντας Οικονόμου Κωνσταντίνου, υπό τον τίτλο «Νικόλας Οικονόμου - Η αναπάντεχη φυγή μιας ιδιοφυΐας» έγινε στην αίθουσα του Λυκείου Α΄Εθνάρχη Μακαρίου Γ, στην Πάφο το απόγευμα της Παρασκευής. Σε χαιρετισμό της η επόπτρια του Μουσικού Λυκείου Έλενα Δημητρίου ανέφερε  πως η συγγραφέας στο βιβλίου που αποτελεί μια  βιογραφία του Νικόλα, παρουσιάζει με ωραίο και απλό τρόπο ολόκληρη τη ζωή του Νικόλα Οικονόμου από την αρχή μέχρι το τέλος κι επιτυγχάνετε ο αναγνώστης να μεταφέρεται νοερά στην εποχή εκείνη.

Αναφέρθηκε στην όμορφη παρουσίαση των βιωμάτων της Βάντας Οικονόμου, λέγοντας πως η συγγενική και στενή σχέση που είχε με τον Νικόλα σαν ξαδέρφη του της έδωσε το προνόμιο να μπορεί να τα περιγράφει με ένα μοναδικό τρόπο. Απευθυνόμενη στην συγγραφέα η κ. Δημητρίου είπε πως το βιβλίο της αποτελεί μία σημαντική αλλά συνάμα και μοναδική προσφορά στον πολιτισμό, στη μουσική και στην εκπαίδευση σημειώνοντας πως  είναι το μοναδικό βιβλίο που υπάρχει αφιερωμένο στον Νικόλα Οικονόμου.

Επεσήμανε επίσης πως η παρουσίαση της συγγραφέως αλλά και όλων των ομιλητών στο Μουσικό Σχολείο της Πάφου αποτελεί μεγάλη τιμή αφού το βιβλίο αναφέρεται σε μια Μουσική Ιδιοφυία με καταγωγή από την πόλη μας την Πάφο. Αυτό συνέχισε,  μας κάνει διπλά περήφανους σαν Παφίτες αλλά και νιώθουμε πιο έντονα το χρέος μας να τιμήσουμε τον Νικόλα όπως του αξίζει. Είναι χρέος μας και ως άτομα αλλά και ως πολιτεία να τον θυμόμαστε και να τον αναγνωρίζουμε ως έναν από τους σημαντικότερους Κύπριους Μουσικούς που το μεγαλείο του ξεπέρασε τα στενά γεωγραφικά όρια της μικρής μας Κύπρου, είπε  η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως ως Μουσικά Σχολεία έχουν συμπεριλάβει στο αναλύτικό τους  πρόγραμμα πιανιστικά έργα του Νικόλα Οικονόμου και σχεδόν όλοι οι πιανίστες μαθητές  έχουν ερμηνεύσει τουλάχιστον ένα έργο του.

Με τα έργα του κρατούμε πάντα τη μνήμη του ζωντανή, συμπλήρωσε.  Ανακοίνωσε επίσης πως φέτος αποφασίσαν ότι η ανοιξιάτικη τους Συναυλία που γίνεται κάθε χρόνο στο Μαρκίδειο Θέατρο θα είναι αφιερωμένη στον Νικόλα Οικονόμου και θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου.

Την επιμέλεια  είχε η καθηγήτρια πιάνου του σχολείου  Δρ. Γκαλίνα Ντίμοβα και εκτός από τα σολιστικά έργα,  παρουσιάστηκαν  και ορχηστρικά έργα του συνθέτη που ερμηνεύτηκαν από τη Συμφωνική τους ορχήστρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθουν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας για το έργο του Νικόλα Οικονόμου αφού αυτή η συναυλία θα λειτουργήσει και σαν εκπαιδευτική και αλλά και θα προβληθεί σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό, κατέληξε η κ. Δημητρίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκδότης Ανδρέας Χατζηθωμάς  ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως το βιβλίο καταγράψει την πορεία του ξεχωριστού αυτού ταλέντου της μουσικής από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τους ενδιάμεσους σταθμούς της εκπληκτικής δημιουργικής του εξέλιξης, την διεθνή αναγνώριση ως μεγάλη μουσική ιδιοφυία μέχρι την αναπάντεχη απώλεια του. Τον χαρακτήρισαν, όπως είπε, ένα πιανιστικό θαύμα, ηφαίστειο με ρωσσική ψυχή, ο πιανίστας του επόμενου αιώνα.Πρόσθεσε πως το βιβλίο χωρίζεται σε πολλά κεφάλαια με στοιχεία βιογραφικά, συνεντεύξεις, αξιολογήσεις του έργου του,  βραβεύσεις , επαινετικά δημοσιεύματα και πολλές αναφορές για την ζωή και την σταδιοδρομία του. Το αφιέρωμα συμππληρώνεται με ευρετήριο ονομάτων, ερευτήριο μουσικών έργων του Νικόλα Οικονόμου και αναφορά σε πηγές από αρχεία , άρθρα, εφημερίδες, περιοδικά, από ομιλίες και άλλα ΜΜΕ. Επίσης είπε πως στο τέλος του βιβλίου δημοσιεύεται ένα ποιοτικό και βαθυστόχαστρο δοκίμιο του Χριστάκη Πουμπουρή το οποίο συνοψίζει την αξία και την προσφορά του Νικόλα Οικονόμου στα διεθνή μουσικά δρώμενα. 

 

Το βιβλίο ανέλυσε ο Γερμανιστής κ. Χριστάκης Πουμπουρής .Ο κ. Πουμπουρής σημείωσε πως του βιβλίου της Βάντας Οικονόμου Κωνσταντίνου προηγήθηκε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για την ζωή του Νικόλα Οικονόμου από γερμανικό συνεργείο ενώ παράλληλα με το βιβλίο και με αφορμή το βιβλίο καταγράφονται, όπως είπε, ήδη έρευνες από νεώτερους μελετητές.

 

Ακολούθως η μουσικολόγος και πιανίστα Γκαλίνα Ντίμοβα Τζιωρτζίεβα, μίλησε  για τον Νικόλα Οικονόμου και το έργο του. Η κ. Ντίμοβα ανέφερε πως ο Νικόλας Οικονόμου, ο πιανίστας, ο συνθέτης, ο μουσικός, ο λογοτέχνης ήταν το  «παιδί Θαύμα», και ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες και δημιουργούς σε όλο τον κόσμο που τίμησε την Κύπρο στο εξωτερικό, ως ένας άξιος πρεσβευτής της.

Ο Νικόλας στην ηλικία των 11 χρόνων φοίτησε στην Ειδική Σχολή για νεαρά ταλέντα του ΚονσερβατορίουΤσαϊκόφσκυ στη Μόσχα. Στην ηλικία των 16 χρόνων έγινε δεχτός στο Κονσερβατόριο, με καθηγήτριες τη ΝίναΑιμιλιάνοβα και Ρίμα Χανάνινα.

Έκανε το ντεμπούτο του στο Μόναχο το Νοέμβριο του 1976 στην περίφημη Σάλα, HerculesSaal, του Μονάχου. Όταν τελείωσε το ρεσιτάλ του, το τι έγινε δεν περιγράφεται.

Τον χειροκροτούσαν όρθιοι για μισή ώρα και τον είχαν καλέσει στη σκηνή είκοσι φορές.

 

Στην αντιφώνηση της η συγγραφέας ανέφερε πως η απόφαση της να ασχοληθεί με τη ζωή αυτού του μεγάλου πιανίστα και μουσουργού ελήφθη στις 21 Ιανουαρίου του 2019 , μια ημερομηνία, όπως είπε, σημαδιακή, αφού κυριάρχο γεγονός εκείνης της μέρας ήταν η έκλειψη  Πανσελήνου που της θύμισε το ξαφνικό φευγιό του από τον καλλιτεχνικό χώρο.Σχεδόν είπε τέσσερα χρόνια μετά ευχαρίστησε όλους εκείνους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα η έκδοση αυτού του βιβλίου. Ευχαρίστησε επίσης  την Σεμέλη Οικονόμου, Πάνο Οικονόμου, Μέλτσια Φυλακτού – Οικονόμου , Σάββα Σάββα, Χριστόδουλο  Γεωργιάδη και Σπύρο Δημητριάδη που τις επέτρεψαν, όπως είπε, να αξιοποιήσει πληροφορίες, φωτογραφίες και υλικό από το αρχείο του.    Για τον Νικόλα είπε πως είχε πολλά κατά νου, όμως δεν πρόλαβε να υλοποιήσει όλα του τα σχέδια. Ένα από τα σχέδια του ήταν να ιδρύσει στην Κύπρο ένα Πολιτιστικό Κέντρο όπου Τέχνες και Επιστήμες να σμίγουν, ένα φυτώριο πολιτισμού για νέα πνεύματα που θα οραματίζονται ότι για μικρές κοινωνίες σαν της Κύπρου, η καλύτερη άμυνα από πολιτικές και στρατιωτικές απειλές είναι η ανάπτυξη του πνεύματος, αντί της ανάπτυξης στρατιωτικών εξοπλισμών, η ανάπτυξη δηλαδή του δικού τους πολιτισμού, του κοινού αγωγού επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς!

Δυστυχώς, το νήμα της ζωής του κόπηκε ξαφνικά στην πιο δημιουργική του ηλικία των 40 χρόνων, κατάληξε.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης μαθητές του σχολείου  έπαιξαν στη κιθάρα και στο πιάνο έργα Ν. Οικονόμου και η καθηγήτρια Γκαλίνα Ντ. Τζιωρτζίεβα ερμήνευσε  το “Τραγούδι της Ελευθερίας” επίσης του Ν. Οικονόμου.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τον  Νικόλα Οικονόμου να ερμηνεύει, σε οπτικογραφημένη ηχογράφηση, το Μεφιστο Βαλς του Φραντς Λίστ!

Την εκδήλωση στηρίζει το Πετρίδειο Ίδρυμα.

 

Γραφείο Τύπου Πετριδείου Ιδρύματος

23.11.24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου