Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε ανακοίνωση ανέφερε ότι ουδέποτε του χαρίστηκε οποιοδήποτε δάνειο από τράπεζα.
Η ανακοίνωση του κ. Προδρόμου έγινε «επειδή έχουν έρθει στη δημοσιότητα κάποιες πληροφορίες σχετικά με τραπεζικές υποθέσεις και πολιτικά πρόσωπα» όπως ο ίδιος αναφέρει και διευκρινίζει τα ακόλουθα: « Ουδέποτε μου χαρίστηκε οποιοδήποτε δάνειο από κάποια τράπεζα».
Ο κ. Προδρόμου προσθέτει ότι η υπόθεση στην οποία γίνεται αναφορά δεν αφορούσε δανεισμό αλλά «ήταν περίπτωση μεγάλης πλαστογραφίας σε τραπεζικό λογαριασμό μου».
«Το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την πλαστογράφηση του λογαριασμού οδηγήθηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου και καταδικάστηκε. Η τράπεζα αναγνώρισε μέρος της ευθύνης για χρεώσεις μέσω πλαστογραφίας και στη συνέχεια συμφωνήθηκε να επιμερισθεί η ζημιά» αναφέρει.
Ο κ. Προδρόμου σημειώνει ότι «με το συμβιβασμό που έγινε όχι μόνο δεν μου χαρίστηκε δάνειο, αλλά επωμίσθηκα σημαντικό μέρος της ζημιάς».
«Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό και την αγανάκτηση που εκδηλώνεται έναντι τυχόν χαριστικών πρακτικών και προνομιακής μεταχείρισης. Ωστόσο, μαζί με την αυστηρότητα, θα πρέπει να υπάρξει και προσοχή στη μεταχείριση των στοιχείων και πληροφοριών που πρέπει πράγματι να έρθουν στη δημοσιότητα» συνεχίζει.
Ο κ. Προδρόμου καταλήγει αναφέροντας ότι επιφυλάσσεται για όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.
Αχ. Κυπριανού
Ο Αχιλλέας Κυπριανού σε ανακοίνωση του σχετικά με σημερινό δημοσίευμα αναφέρει ότι "βρίσκομαι στο εξωτερικό και δεν έχω πλήρη πληροφόρηση σχετικά με σημερινό δημοσίευμα, που φέρεται να αναφέρεται στο άτομο μου".
Εξ όσων όμως αντιλαμβάνομαι, αναφέρει, το δημοσίευμα αυτό αναφέρεται σε εταιρεία που ιδρύθηκε προ εικοσαετίας και που συμμετείχα και εγώ, μαζί με άλλους επενδυτές.
"Το 1997 η εταιρεία αυτή ανέστειλε τις εμπορικές της δραστηριότητες που πουλήθηκαν.
Επίσης το 1997, στο πλαίσιο του νόμιμου διακανονισμού με την Τράπεζα, η ίδια η τράπεζα έθεσε τους όρους της για την απαλλαγή του κάθε οφειλέτη ή εγγυητή. Αυτό αποτελεί συνήθη τραπεζική πρακτική, σε τέτοιες περιπτώσεις, και δεν υπήρξε οτιδήποτε το μεμπτό. Τους όρους που με αφορούσαν τους αποδέχθηκα άμεσα και τους εκπλήρωσα", προσθέτει ο κ. Κυπριανού.
"Πιστεύω ότι τέτοιες αναφορές, και ειδικά μετά από 16 χρόνια, έχουν άλλες σκοπιμότητες», προσθέτει.
Όπως αναφέρει, έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς του συμβούλους να εξετάσουν θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης.
«Είμαι στην διάθεση των αρμόδιων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες", καταλήγει.
Γ. Βασιλείου
Αναφορικά με το δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» και τις δηλώσεις του κ. Α. Βγενόπουλου που ακολούθησαν, αναφέρω τα πιο κάτω για αποκατάσταση της αλήθειας.
(α) Στην εταιρεία ERE (Middle East) Ltd, στην οποία δραστηριοποιήθηκε ο πρώην σύζυγος της θυγατέρας μου, έλαβα στο όνομα μου σταδιακά 51% των μετοχών, και προχώρησα στην παροχή εγγυήσεων στη Λαϊκή, για τις μεγάλες υποχρεώσεις που είχε εν τω μεταξύ δημιουργήσει, λόγω προβληματικής δραστηριότητας στο Κατάρ η εν λόγω εταιρεία. Σημειωτέο ότι από την εν λόγω εταιρεία ουδέποτε έλαβα οποιοδήποτε ποσό.
(β) Η ERE (Middle East) Ltd όφειλε προς τη Λαϊκή ποσό $23.988.542 και €1.081.672, ποσά που περιελάμβαναν και τους οφειλόμενους τόκους μέχρι 21.07.2011. Τα ποσά αυτά είχαν εγγυηθεί, εκτός από εμένα άλλα 4 φυσικά πρόσωπα και αριθμός εταιρειών που τους ανήκαν.
(γ) Λόγω άρνησης των άλλων εγγυητών, εναντίον των οποίων η Λαϊκή έλαβε δικαστικά μέτρα, συμφώνησα όπως, παρόλο που αναλογία μου στην εγγύηση ήταν πολύ μικρότερη, να καταβάλω στην Λαϊκή $21.000.000 προς πλήρη εξόφληση όλων των υποχρεώσεων μου, με παράλληλη ακύρωση της εγγυητικής που η Λαϊκή εξέδωσε για λογαριασμό της ERE στο Κατάρ ύψους QR 16.880.000. Με βάση συμφωνία με την Λαϊκή ημερομηνίας 21.07.2011 που έγινε επί προεδρίας του κ. Βγενόπουλου, κατέβαλα ποσόν $15.000.000 και ανέλαβα να εξοφλήσω το υπόλοιπο σε δύο δόσεις εκ $3.000.000 η κάθε μια την 14.02.2012 και την 14.02.2014. Εις αντάλλαγμα, η Λαϊκή ανέλαβε να με απαλλάξει από παλιούς τόκους, κάτι που αποτελεί συνήθη και παγία πρακτική.
(δ) Επειδή η καταβολή της δόσης των $3.000.000 της 14.02.2012 εσυνδέετο και με την επιστροφή της πιο πάνω εγγυητικής, μόλις ολοκληρωθεί το έργο στο Κατάρ, οπότε και θα ακυρωνόταν αριθμός υποθηκών που έδωσα υπέρ της Λαϊκής, συμφωνήθηκε να παραταθεί η πληρωμή της δόσης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και την ακύρωση της εγγυητικής, κάτι που ακόμα δεν έγινε.
(ε) Ως εκ τούτου οι δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου είναι αναληθείς και συκοφαντικές. Με ξενίζει που ο άνθρωπος που θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για την καταστροφή της Λαϊκής, με τις γνωστές επιπτώσεις που επέφερε στην Κύπρο, προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις.
(στ) Από ό,τι αντιλαμβάνομαι το δημοσίευμα του «ΕΘΝΟΥΣ» βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. Εγώ θα αναμείνω το πόρισμα του.
Αιμιλίου
Ο Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου δήλωσε σήμερα ότι δεν είχε ουδεμία ανάμειξη αναφορικά με πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σε σχέση με κατάλογο προσώπων στα φέρεται να διαγράφηκαν οφειλόμενα ποσά από πιστωτικά ιδρύματα και στον οποίο περιλαμβάνεται και το όνομα της τέως συζύγου του.
Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Αιμιλίου διευκρινίζει ότι «στα πλαίσια πλήρους εξόφλησης δανείου που είχε συναφθεί στο όνομα της τέως συζύγου μου, η τέως σύζυγος μου προέβη σε διακανονισμό με το συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα, εξοφλώντας το πλήρες ποσό του δανείου, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μία έκπτωση στο ποσό των τόκων υπερημερίας. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή είναι συνηθισμένη πρακτική των τραπεζών η οποία αφορά πλειάδα συμπολιτών μας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Αιμιλίου διευκρινίζει «επίσης ότι ο εν λόγω διακανονισμός έλαβε χώρα μετά την έκδοση του διαζυγίου μου και ότι προσωπικά ουδεμία ανάμειξη είχα σε αυτό το θέμα».
Ταυτόχρονα, δηλώνει εκ των προτέρων ότι παραμένει στη διάθεση οποιασδήποτε αρμόδιας επιτροπής διευκρίνησης για να παράσχει όποιες διευκρινήσεις κριθούν σκόπιμες.
Ευθυμίου
Ο Τίμης Ευθυμίου αναφέρει ότι όλες οι υποχρεώσεις που είχε έναντι της Τράπεζας Κύπρου ως μέτοχος σε συγκεκριμένη η εταιρεία, «έχουν ρυθμιστεί μετά από εξόφληση σχετικού δανείου στο πλαίσιο νόμιμου διακανονισμού με την Τράπεζα το 2008, όπως δηλαδή συμβαίνει σε χιλιάδες περιπτώσεις καθυστερημένων δανείων εταιρειών».
Σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) αναφέρεται πως ο κ. Ευθυμίου προβαίνει μεν σε αυτή την διευκρίνιση «παρά το γεγονός ότι θεωρώ πως ανθρωπόμορφα αρπακτικά βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν στο δραματικό σκηνικό της Κύπρου ‘αίμα και χρήμα’, προβαίνοντας σε «αποκαλύψεις» λιστών αμφιβόλου πηγής και καμίας πιστοποίησης».
Ο κ. Ευθυμίου αναφέρει ότι «ο διακανονισμός αυτονόητα θα πρέπει να εμφαίνεται και στα αρχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και ως εκ τούτου ουδεμία ενέργεια χαριστική, μεμπτή και παράνομη υφίσταται».
Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο κ. Ευθυμίου, «επιφυλάσσω τα νόμιμα δικαιώματα μου έναντι προσώπων, εντύπων και ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που κάνουν αναφορά στο όνομα μου σε σχέση με ‘λίστα διαγραφής δανείων πολιτικών προσώπων’».
Ο Τίμης Ευθυμίου τάσσεται υπέρ του διορισμού «εδώ και τώρα ποινικού ανακριτή ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν στο σκαμνί».
Σαμψών
Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Αμμοχώστου κ. Σωτήρη Ν. Σαμψών, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Διαψεύδεται με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ως αναληθές και μη ανταποκρινόμενο στην πραγματικότητα, δημοσίευμα στο οποίο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι κατά ή περί τον Αύγουστο του 2010, «φαίνεται να έχει διαγραφεί ποσό των 11.000 ευρώ» από δάνειο 61.000 στην εταιρεία Ατρωτος Λτδ.
Όχι μόνο τέτοιο ή άλλο ποσό δε χαρίστηκε στην εταιρεία, αλλά αντίθετα, το περί ου ο λόγος τραπεζικό ίδρυμα, προχώρησε στη δέσμευση ποσού ύψους 11.000 ευρώ, άσχετο με το εν λόγω δάνειο, το οποίο βρισκόταν κατατεθειμένο επ’ ονόματι του κ. Σαμψών, σε άλλο προσωπικό λογαριασμό. Επομένως, ο κ. Σαμψών όχι μόνο δεν επωφελήθηκε με οποιοδήποτε τρόπο ως το δημοσίευμα ισχυρίζεται, αλλά έχασε και δικές του προσωπικές καταθέσεις που διατηρούσε σε τούτο το τραπεζικό ίδρυμα και που καμία σχέση δεν είχαν με το εν λόγω δάνειο της εταιρείας.
Προς επιβεβαίωση της αλήθειας των πιο πάνω αναφερομένων, ο κ. Σαμψών, έχει ζητήσει όλα τα επίσημα σχετικά έγγραφα και λογαριασμούς της εταιρείας από το τραπεζικό ίδρυμα, τα οποία και θα δημοσιοποιήσει ευθύς μόλις αυτά περιέλθουν στην κατοχή του.
Μπαλούτας
Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, Ευθύμιος Μπουλούτας σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι "οι δηλώσεις του βουλευτή των Οικολόγων κ. Γιώργου Περδίκη σύμφωνα με τις οποίες έλαβα δάνειο από την Λαϊκή Τράπεζα και δεν έχω πληρώσει ούτε μία δόση, είναι απολύτως ανακριβείς και συκοφαντικές".
Τα δάνειο που είχε με την Λαϊκή Τράπεζα, προσθέτει, «εξυπηρετείτο κανονικά μέχρι την αποχώρησή μου από την Τράπεζα οπότε και εξοφλήθηκε ολοσχερώς».
"Πότε επιτέλους θα σταματήσουν τα ψεύδη και οι συκοφαντίες;", διερωτάται.
Κατσουρίδης
Η κατάσταση στον τόπο μας είναι πού σοβαρή και μόνο σοβαρά και χωρίς σκόπιμες συγχύσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί. Με σοβαρότητα λοιπόν δηλώνω τα ακόλουθα, σχετικά με λίστα που επιχειρεί να διασυνδέσει το όνομα μου με μείωση μέρους της οφειλής συγκεκριμένης εταιρείας.
Πληροφορήθηκα από χθες για την εν λόγω λίστα και την «παράπλευρη» εμπλοκή και του δικού μου ονόματος σε κατ’ ισχυρισμό υπόθεση διαγραφής χρέους εταιρείας.
Η σημερινή ωστόσο δημοσιοποίηση της – με τον τρόπο που έγινε- με υποχρεώνει να ξεκαθαρίσω ότι ποσώς δεν με αγγίζει για τον απλούστατο λόγο ότι τόσο εγώ όσο και οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας μου δεν είχαμε και δεν έχουμε οποιαδήποτε σχέση στη μετοχική δομή της εταιρείας New Marathon.
Το συγκεκριμένο θέμα, περί της διασύνδεσης μου με τη New Marathon είδε το φως της δημοσιότητας στην έκδοση του «ΠΟΛΙΤΗ» (ημ. 26 Αυγούστου 2012). Την επόμενη μέρα (ημ. 27 Αυγούστου 2012) ή ίδια εφημερίδα αφού διερεύνησε περαιτέρω το όλο θέμα προχώρησε στη διευκρίνιση ότι ούτε εγώ ούτε οποιοδήποτε συγγενικό μου πρόσωπο είχε οποιαδήποτε μετοχική σχέση με τη New Marathon, πλην του ότι ο γιος μου είχε εργασθεί για κάποιο χρονικό διάστημα στην εν λόγω εταιρεία.
Επειδή όμως το όλο θέμα, μέσα στο γενικότερο κλίμα και την τραγωδία των ημερών που ζούμε, επανήλθε, κατά τρόπο που δυνατόν να αφήνει λάθος εντυπώσεις κρίνω ότι η αλήθεια είναι αυτή που θα μας σώσει όλους. Έτσι λοιπόν πριν από λίγο επικοινώνησα με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, κ. Πέτρο Κληρίδη και του ζήτησα να διαβιβάσει άμεσα την υπό αναφορά λίστα, στην Ειδική Ερευνητική Επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον κ. Γ. Πική η οποία θα διερευνήσει το φάσμα των γεγονότων που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση, περιλαμβανομένων και τέτοιων περιπτώσεων. Ο Γενικός Εισαγγελέας μου ανάφερε ότι αυτό θα πράξει.
Αθ. Κυριακίδου
Σε σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν ισχυριζόμενες διαγραφές οφειλών πολιτικών προσώπων από τραπεζικά ιδρύματα επιθυμώ να αναφέρω τα εξής:
Κατ’ αρχήν δεν γίνεται αναφορά σε μένα προσωπικά αλλά στον αδελφό μου και στην πρώην σύζυγο του. Εξ όσων πληροφορήθηκα από τον αδελφό μου και την πρώην σύζυγο του, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά χαριστική διαδικασία όπως αναληθώς δημοσιεύθηκε σε ελληνική εφημερίδα και αναδημοσιεύτηκε από κυπριακά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Η υπόθεση αφορά διακανονισμό οφειλών, μέσα στα πλαίσια της συνήθης πρακτικής που ακολουθούν τα τραπεζικά ιδρύματα, που έγινε ανάμεσα στα πιο πάνω πρόσωπα και στην Τράπεζα Κύπρου. Μάλιστα, στο πλαίσιο του διακανονισμού, οι υποχρεώσεις προς την Τράπεζα Κύπρου τακτοποιήθηκαν κατόπιν σύναψης νέου δανείου με την ΣΠΕ Αγίας Φύλας, ημερομηνίας 16/07/09.
Θεωρώ συκοφαντικά τα όσα έστω εμμέσως μου καταλογίζονται και επιφυλάσσομαι. Επιθυμία όλων μας είναι η απόλυτη διαφάνεια και η πραγματική κάθαρση. Όμως επειδή οι πολίτες περνούν δύσκολες μέρες είναι απαραίτητο πριν την κάθε δημοσίευση ή αναδημοσίευση πληροφοριών να γίνεται εξακρίβωση την γνησιότητας των πληροφοριών αυτών. Στην προκείμενη περίπτωση φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Τις μέρες που θα ακολουθήσουν είναι αναμενόμενο να ακουστούν πολλά. Οι αθώοι όμως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Αν. Γεωργίου
Έκπληξη και διαμαρτυρία για τη συμπερίληψη του ονόματός του στη λίστα των προσώπων που «υποτίθεται ότι τους χαρίστηκαν οφειλές» προς τη Λαϊκή Τράπεζα, εκφράζει ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος αναφέρει πως εξόφλησε τις οφειλές του αφού του αφαιρέθηκαν παράνομοι τόκοι.
"Εκπλήττομαι και διαμαρτύρομαι για τη συμπερίληψη του ονόματός μου στη λίστα των προσώπων που υποτίθεται ότι τους χαρίστηκαν οφειλές προς τη Λαϊκή Τράπεζα. Η περίπτωσή μου αφορά δάνειο ύψους 50,000.00 λιρών Κύπρου, το οποίο σύνηψα προ του έτους 2000 και αφού πλήρωσα ένα σεβαστό ποσό έναντι, η Λαϊκή μου ζήτησε για εξόφληση ποσό πέραν των 140,000.00 λιρών, δηλαδή ποσό περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο του δανείου, το οποίο περιείχε παράνομους και τοκογλυφικούς τόκους, καθώς επίσης παράνομες και κεφαλαιοποιήσεις των τόκων, πράγματα που δεν προβλέποντο από τη συμφωνία δανείου που υπέγραψα", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αν. Γεωργίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο σύναψης του δανείου, απαγορεύονταν οι τόκοι υπερημερίας και η κεφαλαιοποίησή τους, καθώς επίσης η Λαϊκή Τράπεζα δεν δικαιούταν να του ζητήσει να πληρώσει ποσό πέραν από το διπλάσιο του δανείου του, δηλαδή ποσό πέραν των 100,000.00 λιρών Κύπρου.
"Έτσι, το ποσό που με χρέωσαν και μου ζητούσαν πέραν των 100,000.00 Λ.Κ., η Λαϊκή Τράπεζα αποδέχθηκε ότι ήταν παράνομο, γι αυτό νόμιμα και δικαιολογημένα δεν δέχτηκα να το πληρώσω και δεν το πλήρωσα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μου χαρίστηκε οποιοδήποτε ποσό, και πολύ κακώς παρουσιάζεται ως χάρη στις καταστάσεις της Λαϊκής Τράπεζας, εάν έτσι παρουσιάζεται», καταλήγει.
Σ. Χατζηγιάννης
Ο πρώην βουλευτής Σοφοκλής Χατζηγιάννης με σημερινή του ανακοίνωση σημειώνει ότι οι οφειλές του προς τράπεζες είχαν αποπληρωθεί μετά την αφαίρεση των "παράνομων τόκων και αντικανονικών επιβαρύνσεων".
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την αναφορά στο πρόσωπό του στη λίστα με ονόματα πολιτικών και συγγενών πολιτικών προσώπων των οποία διαγράφηκαν δάνεια, ο κ. Χατζηγιάννης δηλώνει ότι "το όλο θέμα αφορά εξώδικους διακανονισμούς χρεών προς τις τράπεζες, τα οποία και αποπληρώθηκαν προς αποφυγή δικαστικής διαμάχης μετά την αφαίρεση παράνομων τόκων και αντικανονικών επιβαρύνσεων, που είχαν επιβληθεί από τις τράπεζες και οι οποίοι, παράνομοι τόκοι και επιβαρύνσεις, ήταν αντίθετοι με την τότε ισχύουσα νομοθεσία".
Σημειώνει τέλος ότι ο διακανονισμός είχε γίνει μετά από την αποχώρησή του από το βουλευτικό αξίωμα.
ΠΕΟ
Η συμπερίληψη του ονόματος της ΠΕΟ στις διάφορες λίστες που κυκλοφορούν σε ΜΜΕ αυτές τις μέρες και η αναφορά ονομάτων ηγετικών στελεχών της, «με τρόπο που αυθαίρετα και παραπλανητικά παραπέμπει σε ύποπτες δοσοληψίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Οργάνωσης, μάς υποχρεώνει να ξεκαθαρίσουμε ξανά αυτό που ήδη έχουμε ξεκαθαρίσει στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ξαναεπιχειρήθηκε αυτού του είδους η ισοπεδωτική και κατά συνέπεια ανεύθυνη και παραπλανητική μικροκομματική ψιθυρολογία», αναφέρει η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της.
«Ότι δηλαδή, η απόφαση της τράπεζας, για όσους γνωρίζουν τα δεδομένα της υπόθεσης είναι νομικά και ηθικά απόλυτα λογική και καμία σχέση δεν έχει με πολιτικές παρεμβάσεις ή χαριστικές πράξεις», προσθέτει και ξεκαθαρίζει, όπως αναφέρει, ότι τα όποια ονόματα ηγετικών στελεχών της ΠΕΟ αναφέρονται, είναι με την ιδιότητα τους ως κατά νόμο εκπρόσωποι της ΠΕΟ και όχι με την προσωπική τους ιδιότητα και η όποια συνεργασία τους με την τράπεζα δεν έχει καμία σχέση με δικές τους προσωπικές υποθέσεις».
Η συνδικαλιστική οργάνωση αναφέρει περαιτέρω ότι "το ποσό το οποίο αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα αφορά υπόλοιπο (το οποίο τριπλασιάστηκε με ανατοκισμούς), το οποίο η τράπεζα, αφού μελέτησε τα δεδομένα της υπόθεσης αποφάσισε να το θεωρήσει τελικά ως μη εισπράξιμο".
Διευκρινίζει ότι τα δάνεια αφορούσαν την ανέγερση και την λειτουργία δυο ξενοδοχειακών μονάδων σε συνεργασία και με άλλα συνδικαλιστικά κινήματα του εξωτερικού στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με στόχο την αξιοποίηση τους σε προγράμματα ανάπαυσης των εργαζομένων, καθώς και τουριστικών ανταλλαγών για εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Οι μονάδες αυτές ήταν εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών ως νομικά πρόσωπα (εταιρείες Λτδ.) ιδιοκτησίας της ΠΕΟ.
Τελικά, οι δυο μονάδες τις οποίες η ΠΕΟ είχε στην κατοχή της και οι οποίες ήταν η εγγύηση για τα δάνεια της, όταν αυτά είχαν συναφθεί, αναφέρεται, κατέληξαν στη διαχείριση της Τράπεζας και στην ιδιοκτησία της.
"Γνωρίζουμε καλά ότι σε συνθήκες όπως αυτές που διερχόμαστε, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους δημοσιεύματα που προκαλούν εύκολους συνειρμούς, ιδιαίτερα όταν απευθύνονται σε κόσμο που είναι δικαιολογημένα θυμωμένος και απογοητευμένος, δεν είναι καθόλου εύκολο να τα αντιμετωπίσεις και να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Παρόλα αυτά, η ιστορία της ΠΕΟ, οι αγώνες της, η ολοκάθαρη και πλήρως διαθέσιμη σε όλους οικονομική κατάσταση των ηγετικών στελεχών της, πιστεύουμε ότι συνεχίζει να είναι η ασπίδα, που προστατεύει το κίνημα μας από όλες τις διαχρονικές και πολυάριθμες προσπάθειες που κατά καιρούς εκδηλώνονται και οι οποίες έχουν ως στόχο να πλήξουν την ηθική υπόσταση του κινήματος μας και να διαταράξουν τις σχέσεις των εργαζομένων με την συνδικαλιστική τους οργάνωση. Είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο, ούτε αυτή τη φορά δεν πρόκειται να περάσει", προστίθεται.
Αυτές οι διαρροές, αναφέρει η ΠΕΟ, «έχουν γίνει από άτομα τα οποία έχουν τεράστιες ευθύνες για τις αλόγιστες και ύποπτες αποφάσεις όταν ήταν μέρος της διοίκησης της Τράπεζας - οι οποίες αφορούσαν και την αγορά ελληνικών ομολόγων - και είναι σαφές ότι έγιναν σκόπιμα και επιλεκτικά, για να θολώσουν τα νερά και να μεταφέρουν αλλού τις τεράστιες ευθύνες που τους βαρύνουν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τράπεζα».
Τέλος, η ΠΕΟ ζητά εκ νέου πλήρη διερεύνηση όλων των συναλλαγών των τραπεζών, με πλήρη διαφάνεια, έτσι ώστε εκεί και όπου θα διαπιστωθούν ηθικά και νομικά ύποπτες και ατεκμηρίωτες δοσοληψίες, να καταγγελθούν και να πάρουν το δρόμο τους και δηλώνει ότι θα αναμένει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε η Κυβέρνηση «για να λάμψει η αλήθεια και να σταματήσουν οι ψιθυρολογίες και οι σκόπιμες και παραπλανητικές διαρροές».
Κυβέρνηση
Η Κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Χρίστου Στυλιανίδη, «επαναβεβαιώνει τη θέση της για πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία.
Με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες για τη διαγραφή χρεών πολιτικών προσώπων από τράπεζες, ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει προβλέψει όπως στους όρους εντολής της ερευνητικής επιτροπής περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά στις διαγραφές χρεών».
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα διερευνήσει «τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις, ή με βάση τα τραπεζιτικά κριτήρια καλού δανεισμού, και κατά πόσο υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δώσει όλα τα εφόδια στην τριμελή ερευνητική επιτροπή και στο βαθμό που την αφορά θα κάνει το παν για ολοκλήρωση της έρευνας το συντομότερο δυνατόν».
Σύμφωνα με την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της έρευνας και έχει δώσει αυστηρές οδηγίες στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να διευκολύνουν το έργο της επιτροπής».
«Η Κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό με πλήρη διαφάνεια και δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, όταν αυτές τεκμηριωθούν, όπου κι αν ανήκουν», καταλήγει η δήλωση του Εκπροσώπου.
ΔΗΣΥ
Αναφορικά με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες περί διαγραφής χρεών πολιτικών προσώπων από διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του για την ανάγκη πλήρους και εις βάθος διερεύνησης όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και τις επιπτώσεις της στην οικονομία του τόπου μας.
Η απολύτως δικαιολογημένη απαίτηση του κυπριακού λαού για την απόδοση όλων των ευθυνών σε όσους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση όχι μόνο υποστηρίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αλλά και θα στηριχτεί έμπρακτα με όποιο τρόπο απαιτηθεί. Όποιον και αν αφορά, ό,τι και αν πρεσβεύει.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει με βαθύτατη ικανοποίηση τη σύσταση από το υπουργικό συμβούλιο Ερευνητικής Επιτροπής στους όρους εντολής της οποίας περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά στις διαγραφές χρεών. Θεωρούμε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει δώσει όλα τα εφόδια στην τριμελή ερευνητική επιτροπή και επαναβεβαιώνουμε ότι στο βαθμό που μας αφορά θα κάνoυμε το παν για να βρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες, όπου και αν ανήκουν το συντομότερο δυνατόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου