Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Η Βεατρίκη έδωσε το στέμμα στον γιο


Τον πρώτο άνδρα μετά από 123 χρόνια και νεότερο μονάρχη της Ευρώπης απέκτησε την Τρίτη η Ολλανδία, καθώς η 75χρονη βασίλισσα Βεατρίκη υπέγραψε την πράξη παραίτησης, προκειμένου να ανέβει στο θρόνο ο 46χρονος γιος της, Βίλεμ Αλεξάντερ.



Το Άμστερνταμ κινείται στους ρυθμούς της ιστορικής αυτής διαδοχής.

Η πόλη έχει ντυθεί στα πορτοκαλί (σ.σ.: το χρώμα του στέμματος), ενώ έχουν προγραμματιστεί πολλές συναυλίες και υπαίθριες παραστάσεις.



Στην πόλη αναμένονται 800.000 επισκέπτες, έχουν κινητοποιηθεί 10.000 αστυνομικοί και το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.

Η τελετή ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης στο Παλάτι του Ντάμ, στο κέντρο του Άμστερνταμ, όπου η Βεατρίκη υπέγραψε την παραίτησή της, μετά από 33 χρόνια στο θρόνο, καθιστώντας αυτόματα βασιλιά τον πρώτο στη σειρά διαδοχής, δηλαδή τον 46χρονο γιο της.

Να σημειωθεί ότι στην Ολλανδία δεν γίνεται στέψη.

"Αποσύρομαι από το αξίωμα της βασίλισσας της Ολλανδίας και η μοναρχία τώρα θα μεταφερθεί στον μεγαλύτερο γιο μου, Βίλεμ Αλεξάντερ" δήλωσε η Βεατρίκη κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία της.

Όπως πρόσθεσε, ο γιος της ήταν έτοιμος να γίνει βασιλιάς και ότι ήρθε η ώρα να πάρει την σκυτάλη η νέα γενιά.

Το πλήθος που παρακολουθούσε την τελετή από γιγαντοοθόνες ξέσπασε σε ζητωκραυγές.


Η 75χρονη Βεατρίκη είχε ανέβει στον θρόνο το 1980, διαδεχόμενη τη μητέρα της Τζουλιάνα. Εκείνη -με τη σειρά της- είχε διαδεχθεί τη δική της μητέρα Βιλελμίνη το 1948.

Η δημοφιλής βασίλισσα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τον θρόνο τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας ότι ο γιος της ήταν έτοιμος να γίνει βασιλιάς και ότι ήρθε η ώρα να πάρει την σκυτάλη η νέα γενιά.

Ο Βίλεμ Αλεξάντερ είναι πιλότος και ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Έχει τρεις κόρες με την αργεντινή χρηματίστρια Μάξιμα Σορεγιέτα, ένας γάμος που προκάλεσε συζητήσεις γιατί η βασίλισσα -πλέον- είναι κόρη υπουργού Γεωργίας κατά τη χούντα του Βιντέλα, τη δεκαετία του 1970.

Δεν υπάρχουν σχόλια: