Τρίτη 21 Μαΐου 2013

"Να ξαναενώσουμε τα παιδιά μας με τις ρίζες τους". Ομιλία Πρύτανη Κωνσταντίνου Χριστοφίδη στο Λονδίνο


                        

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 16 Οκτωβρίου 2013 στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Λονδίνου η τελετή λήξης του Δέκατου Κύκλου των διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που οργανώνει η Αδελφότητα, εδώ και 10 χρόνια,  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ομογένεια της Βρετανίας.


Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Συντονιστής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Ιωάννης Ταιφάκος.
Παρευρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Α. Γερολέμου, αξιωματούχοι της Αδελφότητας και άλλων οργανώσεων και συνδέσμων, εκπρόσωποι της Υπ. Αρμοστείας, εκπρόσωποι Τύπου της ομογένειας και πλήθος συμπατριωτών μας που παρακολουθούν τις διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου.

Ο Πρύτανης κ. Χριστοφίδης,  άρχισε την ομιλία του με κάποιες επισημάνσεις για την κατάσταση στη Κύπρο και είπε : «Ξεφύγαμε όλα αυτά τα χρόνια συμπεριφερθήκαμε με μια αλαζονεία  και τώρα πληρώνουμε το τίμημα,  το οποίο δυστυχώς θα πληρώσουν τα νέα παιδιά. Αυτό που συμβαίνει, σήμερα στη Κύπρο, συμβαίνει γιατί έχουμε μια πολιτική ηγεσία, η οποία διαχρονικά δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Στις 15 Μαρτίου είχε ληφθεί εκείνη η περιβόητη απόφαση από το Γιούρογκρουπ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε,  τι συνέβηκε από τις 15 μέχρι τη Τρίτη που θα έπαιρνε η Βουλή την απόφαση. Ημιμαθείς και άλλοι παρέλαυναν από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα και έκτιζαν ένα σκηνικό απόλυτης απόρριψης, Και όταν ήλθε τελικά αυτό το ηρωικό ΟΧΙ βρεθήκαμε μέσα σε μερικές ώρες σε μια κατάσταση που  θύμιζε ολοκληρωτική διάλυση. ΄Ηταν εντυπωσιακό εκείνο που συνέβαινε εκείνες τις ώρες. Μια βουλή που ψήφιζε ένα ηρωικό ΟΧΙ, για 5 ολόκληρα χρόνια ψήφιζε προβληματικούς προυπολογισμούς, με 56 ΝΑΙ. Για 5 ολόκληρα χρόνια αφήσαμε ένα δημοσιονομικό χρέος που υπερέβαινε τα 5 δις ευρώ. Και όλα αυτά γιατί έπρεπε να κρατήσουμε για μια συγκεκριμένη τάξη, των δημοσίων υπαλλήλων, και σ΄αυτούς είμαστε φυσικά και εμείς, χωρίς να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε τις επόμενες δεκαετίες. Ενώ κατέρρεε η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό ως ένα χρηματοδοτικό κέντρο, πράγμα που θα είναι δύσκολο να ξανακτίσουμε», είπε.

Νέα αρχιτεκτονική για την Κύπρο
 Γι΄αυτό σήμερα πρέπει τόνισε,  να βρούμε μια νέα αρχιτεκτονική για την κυπριακή οικονομία και αυτή βρίσκεται στην πράσινη πολιτεία, η οποία έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση και με τις επιδιώξεις της Ευρωπαικής Ένωσης.  Να βρεθούν νέοι τρόποι ενέργειας, πράσινη, ηλιακή ενέργεια. Ο δεύτερος άξονας είναι η Κοινωνία της Γνώσης, τα Πανεπιστήμια, και ο τρίτος άξονας είναι να προωθηθεί η Κύπρος σε κέντρο ιατρικών υπηρεσιών.  Οι τρείς αυτοί άξονες, είπε, μπορούν να οδηγήσουν την Κύπρο σε μια νέα εποχή.
Θα μου πείτε, είπε, μπορεί το σημερινό πολιτικό σύστημα να αλλάξει το τόπο? Έχω και εγώ τις αμφιβολίες μου πρόσθεσε για ένα πολιτικό σύστημα που εδώ και αρκετά χρόνια  αδυνατεί να καταγράψει το χαλούμε ως κυπριακό προιόν...

Μίλησε για τις δυνατότητες η Κύπρος να εξασφαλίζει μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος από την ηλιακή αρχιτεκτονική  (φωτοβολταική ενέργεια) με αποτέλεσμα να γίνει φθηνότερο το ρεύμα για τον πολίτη που έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, στα 28 σέντ το κιλοβατόριο μπορούμε να το κατεβάσουμε στα 13 με σωστές πολιτικές και τεχνικές αποφάσεις, που θα είναι έξω από τα συνδικαλιστικά, πολιτικά και άλλα συμφέροντα,  πράγμα που θα βοηθήσει και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, και του τουρισμού.

Διάλυση εκπαιδευτικού συστήματος

Μέσα στις δεκαετίες που ξεφύγαμε από τις αξίες μας , είπε ο κ. Χριστοφίδης, καταφέραμε να διαλύσουμε και το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και τίποτα δεν αλλάζει γιατί όλα είναι μπλεγμένα σε μια εντυπωσιακή διαπλοκή.  Μίλησε για τις ελλείψεις στα δημοτικά και Γυμνάσια και για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη Παιδεία. Γιατί για να έχεις ένα ισχυρό πανεπιστήμιο είπε, πρέπει να έχεις παιδιά που έρχονται από ένα ισχυρό Γυμνάσιο, ισχυρό σχολείο. Τι σημαίνει μεταρρύθμιση;  Σημαίνει καλύτεροι δάσκαλοι, και καλύτερη εκπαιδευτική υποδομή και επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο διορίζονται οι καθηγητές πράγμα που αδικεί τους καλύτερους γιατί έτσι θέλει το υπάρχον σύστημα.
Πρέπει είπε, να επιστρέψουμε στο παλαιό Γυμνάσιο, στο πρακτικό και στο οικονομικό, να ξαναβρούμε και πάλιν τις αρχές και αξίες, να ξαναενώσουμε τα παιδιά με τις ρίζες τους, να επαναφέρουμε τα Αρχαία Ελληνικά.
Το καινούργιο βρίσκεται πάντα στα όρια των επιστημών. Γι΄αυτό η συνάντηση των επιστημών και των επιστημόνων είναι πάρα πολύ σημαντική και πρέπει επιτέλους να γίνει... Για να πάει μπροστά το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να φέρει κοντά τους ψυχολόγους με τους αρχαιολόγους, τους ιστορικούς με τους μηχανικούς κτλ.

Το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει σήμερα στη Κύπρο είπε ο κ. Χριστοφίδης δεν είναι το γεγονός ότι αυξάνεται η ανεργία, αλλά το ότι τα νέα παιδιά, οι νέοι επιστήμονες, το πιο σημαντικό κομμάτι της Κύπρου, φεύγουν από την πατρίδα τους.

Ο κ. Χριστοφίδης επέκρινε το φαύλο κύκλο όπως τον ονόμασε της κομματοκρατίας και ότι πρέπει πλέον οι  νέοι να φύγουν από αυτό το κύκλο που ζούμε σήμερα, ένα παράξενο σύστημα είπε, όπου μια νέα δημοκρατία που είμαστε, των 50 χρόνων, δέκα οικογένειες ελέγχουν τα πάντα,  και το κοινοβούλιο εξελίσσεται σε μια οικογενειακή υπόθεση.

Σε μια δεκαετία, τόνισε, δυστυχώς θα αποδειχθεί ότι ο μεγάλος μεταρρυθμιστής της Κύπρου ήταν ο κ. Σόιμπλε γιατί αυτά που δεν κάναμε εμείς μας τα κάνουν άλλοι με ένα τρόπο πολύ ακραίο. 

Στη συνέχεια ο  κ. Χριστοφίδης είπε ότι μας έχει αδικήσει η ιστορία όμως μας προίκισε η γεωλογία, με τα ευρύματα του φυσικού αερίου και αν τα καταφέρουμε είπε, να χειριστούμε όλα αυτά με μυαλό και με σύνεση η Κύπρος δεν θα είναι αυτή που είναι σήμερα και μπορεί να βοηθηθεί και η λύση του Κυπριακού...
Αναφέρθηκε και στην ίδρυση ιατρικής σχολής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο ενώ είχε περάσει από τη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι ακριβώς λόγω της οικονομικής κατάστασης πρέπει να επενδύσουμε σε τέτοιους τομείς.

Κλείνοντας τόνισε ότι στόχος είναι να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ένα κέντρο για όλους τους επιστήμονες και τα παιδιά της διασποράς.
Αναφέρθηκε στη προσπάθεια να φτιάξουν  τμήματα στο Πανεπιστήμιο και προγράμματα σπουδών για την προετοιμασία ειδικών, θέσεις εργασίας,  υπολογίζεται να χρειαστούν 5,000 τεχνικοί, μηχανικοί, που θα ασχοληθούν με τα επαγγέλματα γύρω από το φυσικό αέριο.
Το Πανεπιστήμιο σήμερα συμμετέχει ενεργά σε θέματα συμβουλών προς το κράτος.Πρέπει να πω είπε ότι είναι η πρώτη φορά, παρά τη κρίση, που το κράτος έρχεται πλέον οργανωμένα και ζητά εμπειρογνωμοσύνη από το πανεπιστήμιο Κύπρου. Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε νόμιζαν ότι τα ήξεραν όλα. Είναι κάτι που μας δίνει ελπίδες είπε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν τα επόμενα λίγα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων ο κ. Κ. Χριστοφίδης μεταξύ άλλων τόνισε, επίσης,  ότι όταν είπαμε το ΟΧΙ δεν υπήρχε ούτε σχέδιο Β ούτε σχέδιο Γ. «Εδώ υπάρχουν ευθύνες, πρέπει να μας πουν οι ηγέτες πως κατάφεραν να μετατρέψουν μιαν ευημερούσα χώρα σε ζητιάνα... είναι ποτέ δυνατόν αυτός ο τόπος για π.χ. μέσα στη κρίση να απαιτούσε ΑΤΑ; Που τα πάντα κατάρρεαν;»...

Φανούλα Αργυρού

Δεν υπάρχουν σχόλια: