Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Φταίει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας” - Καταλογίζει εγκληματική αμέλεια στον Δ.Χριστόφια - Θα του πάρουμε και λιμουζίνα



Θα του πάρουμε και λιμουζίνα.
Το ποσό των 43.000 ευρώ θα καταβάλουν οι Kύπριοι φορολογούμενοι για την αγορά νέου αυτοκινήτου για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Σχετικό αίτημα της Κυβέρνησης έχει ήδη υποβληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει σχετικά την ερχόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας με την αποχώρησή τους λαμβάνουν «φιλοδώρημα» πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, παχυλή σύνταξη και πολυτελές αυτοκίνητο.


Όμως, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, θα έπρεπε και αυτά τα ωφελήματα των πρώην να περικοπούν, γιατί είναι πρόκληση για τους ανέργους και τους δυσπραγούντες που σιτίζονται στα κοινωνικά παντοπωλεία. Ας εύρισκαν 10 πεινασμένους «απλούς ανθρώπους» και ας τους μοίραζαν τις 43.000 ευρώ, δίνοντάς τους από 4.300. Θα είχαν να τρώνε για ένα χρόνο. Κι ας αγόραζε ο τέως ένα φτηνό αυτοκίνητο, πληρώνοντάς το με δόσεις, όπως οι κοινοί θνητοί. Δόξα σοι ο Θεός, το εφάπαξ και η σύνταξή του αρκούν μια χαρά. Εκτός αν η λιμουζίνα που θα πάρει θεωρείται... «μπόνους» για την επιτυχημένη οικονομική του πολιτική. 
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ


Νικόλας Παπαδόπουλος: “Φταίει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας

PapadopoulosNikolas04
May 22, 2013   ΔΝΤΚύπροςΟικονομία
Καταπέλτης κατά του Δημήτρη Χριστόφια και του Πανίκου Δημητριάδη ήταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία. Η εγκληματική αμέλεια του τέως προέδρου της Δημοκρατίας μας οδήγησε στο μνημόνιο, είπε κατηγορώντας τον Δημήτρη Χριστόφια για μετακίνηση των δύσκολων αποφάσεων προκειμένου να μην υποστεί το πολιτικό κόστος.Ο ΠανίκοςΔημητριάδης από τη μέρα που διορίστηκε λειτουργεί ως ο τέταρτος της Τρόϊκα, υποστήριξε, ενώ υπέδειξε πως το ΔΗ.ΚΟ φέρει τη μικρότερη ευθύνη από όλους για τον οικονομικό εφιάλτη που βιώνει ο τόπος.
Λάβρος κατά του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής απέδωσε βαρύτατες ευθύνες στον ΔημήτρηΧριστόφια για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας..
Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι “η εγκληματική αμέλεια του Δημήτρη Χριστόφια μας οδήγησε στο Μνημόνιο” … κατηγορώντας τον ότι προκειμένου να μην υποστεί πολιτικό κόστος, δεν προχώρησε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων και για να κερδίσει χρόνο για μετάθεση της δύσκολης απόφασης στην επόμενη κυβέρνηση, όπως είπε, στράφηκε στο Ρωσία για δάνειο.
Πρόσθεσε ότι “δεν είμαι της θεωρίας ότι όλοι έχουμε ίσες ευθύνες και άρα κανένας δεν έχει. Κάποιοι έχουν μεγαλύτερες ευθύνες. Πρωτίστως την ευθύνη φέρει προσωπικά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.
Λόγω της ατολμίας του τέως προέδρου, όπως είπε, μετά τον Μάιο του 2011 υπήρξαν 19 υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης με κόστος 140 εκατομμυρίων η κάθε μία, μίλησε για εξαναγκασμό των τραπεζών ώστε να αγοράσουν κυπριακά ομόλογα και να δανείσουν το κράτος, ενώ χαρακτήρισε την επιμονή της κυβέρνησης να αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες καθώς τα έσοδα μειώνονταν, ως καταστροφική συνταγή που διέλυσε την οικονομία.
Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι ,”δεν υπάρχει άλλη χώρα που να απέτυχε τόσο πολύ σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής διαχείρισης. Σε πέντε χρόνια από πλεόνασμα μας έφεραν στη χρεοκοπία”.
Ιδιαίτερα περιγραφικός ήταν και για τη ζημιά που υπέστη η κυπριακή οικονομία από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, χωρίς αίτημα για στήριξη των κυπριακών τραπεζών.
Είπε ότι “η ζημιά από αυτή την πολιτική απόφαση ήταν σαν να χτίζαμε έξι αεροδρόμια της Λάρνακας και να τα ανατινάζαμε σε μια νύχτα”.
Ευθύνες επιρρίπτει και στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, κατηγορώντας τον για εσκεμμένη διόγκωση των αναγκών των κυπριακών τραπεζών.
Ο κύριος Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι “ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας από τη μέρα που διορίστηκε λειτουργούσε σαν να ήταν ο τέταρτος της Τρόϊκα. Συντηρούσε την εικόνα ότι το τραπεζικό σύστημα χρεοκοπούσε. Γινόταν μια προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών από την κυβέρνηση και να τα φορτωθούν όλα οι τράπεζες”.
Αναφέρθηκε μάλιστα σε ομιλία του Πανίκου Δημητριάδη στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2012 στην οποία έκανε αναφορά, όπως είπε, για ενδεχόμενο αξιοποίησης εσωτερικών μέσων για στήριξη των τραπεζών, ουσιαστικά κούρεμα.
Και απάντησε ως εξής στην ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Γεώργιου Πική, αν και το ΔΗ.ΚΟ όντας συγκυβέρνηση, φέρει ευθύνη. “Για να φτάσουμε ως εδώ, απέτυχε όλο το πολιτικό σύστημα. Σίγουρα υπήρχαν λάθη τραπεζών. Το ΔΗ.ΚΟ. έχει ευθύνες αλλά με δικές του προτάσεις και αντιδράσεις προσπαθούσε να οδηγήσει τα πράγματα στο σωστό δρόμο. Είναι μαζί μας που η αντιπολίτευση περνούσε τα νομοσχέδια που δεν προέρχονταν από την κυβέρνηση. Έχουμε λιγότερες ευθύνες από άλλους.
Όσον αφορά την Λαϊκή τράπεζα και την τεράστια ρευστότητα που έλαβε από τον ΕΛΑ, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υπέδειξε πως ουδείς ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της βουλής για την υποχρέωση της Λαϊκής έναντι του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας, όταν ζητούσαν με την μορφή του κατεπείγοντος την έγκριση για κρατικοποίηση της τράπεζας.
Πηγή και φωτογραφία: Mega Κύπρου – Video:http://www.livenews.com.cy/cgibin/hweb?-A=17298&-V=economy




Καταλογίζει εγκληματική αμέλεια στον Δ. Χριστόφια
|
Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε γι’ ακόμα μια φορά ότι η ζημιά στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από την απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους προσομοιάζει με «το κτίσιμο έξι αεροδρομίων Λάρνακας, τα οποία ανατινάξαμε σε μία νύχτα». «Θεωρώ», πρόσθεσε, «ότι το ΔΗΚΟ έχει λιγότερη ευθύνη από άλλους. Η μεγαλύτερη ευθύνη για τα μαύρα χάλια στα οποία έχουμε βρεθεί, δυστυχώς βαραίνει τους ώμους του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησής του, γιατί δεν είναι μόνο ότι είχε την ευθύνη της διαμόρφωσης μιας οικονομικής πολιτικής, είναι ότι αντιδρούσε σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης μέτρων και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χριστόφιας δημόσια άδειαζε τους υπουργούς του».
Στη συνέχεια, ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε στην Επιτροπή «ένορκη δήλωση» στην οποία περιγράφει τα γεγονότα των προηγούμενων πέντε χρόνων, όπως ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται και θεωρεί ότι οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση την κυπριακή οικονομία. Όπως κατέθεσε, από το 2009 άρχισε να παρατηρείται μια δραματική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης, λόγω των παρενεργειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ, την ίδια ώρα, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έδιναν την εντύπωση, με δηλώσεις τους, ότι η Κύπρος θα παρέμενε αλώβητη από την οικονομική κρίση. Είπε ότι η κυπριακή οικονομία από το 1976 μέχρι το 2009 παρουσίαζε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ιδιαίτερα μετά την ένταξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη.

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ εύλογο να είχε δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι τίποτε δεν μπορούσε να πλήξει την κυπριακή οικονομία και θεωρώ ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η τότε Κυβέρνηση δεν διαπίστωσε έγκαιρα τα πραγματικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας». Ανέφερε, ακόμα, ότι τον Φεβρουάριο του 2010 καταγράφηκε η πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων από πλευράς τού τότε Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη δέσμη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εκφράζουν την πρόθεσή τους να τη στηρίξουν, ωστόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας δημόσια διαφώνησε με τον Υπουργό Οικονομικών, κατά τρόπο που κλόνισε την αξιοπιστία του κ. Σταυράκη και την προσπάθεια εξυγίανσης.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση Χριστόφια «συνεχώς έπεφτε έξω στις προβλέψεις της» και διατύπωσε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα εξυγίανσης κυρίως στον τομέα των περικοπών των δημόσιων δαπανών για να αντιμετωπιστεί η δραματική μείωση των εσόδων. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο καθοριστικά σημεία της κυπριακής οικονομικής κρίσης το χρονικό σημείο του αποκλεισμού της Κύπρου από τις αγορές, γιατί, όπως εξήγησε, η Κύπρος θα έπρεπε να είχε αμέσως προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν, αλλά και του ΔΝΤ για επικέντρωση στις περικοπές δαπανών, που θα έδινε άμεσο όφελος και είπε πως εάν θέλαμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας, έπρεπε να περάσουμε μέτρα που να επικεντρώνονται στο σκέλος των δαπανών. «Η Κυβέρνηση, για να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος των περικοπών των δαπανών, προσπαθούσε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με επιπρόσθετες φορολογίες», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το πιο ουσιαστικό πακέτο μέτρων είχε έρθει από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, μετά την έκρηξη στο Μαρί και την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, όταν η Κύπρος βρισκόταν ήδη αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και η Βουλή είχε ετοιμάσει δικές της προτάσεις νόμων με μέτρα εξυγίανσης. «Εάν κάναμε κάτι παραπάνω εκείνη την περίοδο, ίσως να καταφέρναμε να αποτρέπαμε την ολοκληρωτική κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση Χριστόφια, επειδή δεν μπορούσε να δανειστεί από το εξωτερικό, «με πολιτικές πιέσεις εξανάγκαζε τα συνεργατικά και τις τράπεζες να τη δανείζουν και μετά έπραττε το ίδιο με τα ταμεία συντάξεως των ημικρατικών οργανισμών, τα οποία σήμερα είναι αμφίβολο αν θα πάρουν τα χρήματά τους, σε συνδυασμό με το κούρεμα των καταθέσεών τους, στις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες». «Η κυβέρνηση Χριστόφια», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, «εφάρμοσε μια καταστροφική συνταγή, που διέλυσε την αξιοπιστία της Κύπρου και την άφησε εκτός αγορών», επιβεβαιώνοντας ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση αύξησε τις κοινωνικές παροχές κατά 44% σε τέσσερα χρόνια και τις δημόσιες δαπάνες κατά 15% ετησίως.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, όταν υποβλήθηκε το αίτημα για στήριξη από τον μηχανισμό, η κυβέρνηση Χριστόφια συνέχισε «με την ίδια κωλυσιεργία και αναβλητικότητα», ενώ η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, που εντάχθηκαν στον μηχανισμό, πέτυχαν την έγκριση του προγράμματός τους μέσα σε τρεις εβδομάδες, κατά μέσο όρο. «Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έμεινε εκτός αγορών, χωρίς να έχει υποβάλει αίτηση για στήριξη από τον μηχανισμό ή να κηρύξει πτώχευση, ενώ η Κύπρος παρέμεινε δύο χρόνια εκτός αγορών χωρίς να έχει πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά. Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, ότι «η Λαϊκή μπήκε στον αναπνευστήρα μέχρι τις εκλογές», ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτή η δήλωση υποδηλοί τις πραγματικές προθέσεις, πίσω από την καθυστέρηση της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας για να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος υπογραφής του μνημονίου.
Στο μεταξύ, σε γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρει ότι η διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής «δεν αποτελεί, μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον, παρά μια πολιτική δίκη, όπου ο καθένας καλείται να επαναλάβει τις γνωστές πολιτικές του θέσεις». Και τονίζει: «Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έπραξε με τη σειρά του το αναμενόμενο, συγκαλύπτοντας πλήρως τις ευθύνες των τραπεζιτών και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Την ώρα που κυκλοφορούν ανενόχλητοι όσοι εγκλημάτησαν, οδηγώντας τον τραπεζικό τομέα και μαζί την οικονομία του τόπου σε κατάρρευση, η Ερευνητική Επιτροπή απευθύνει ερωτήματα του τύπου ‘γιατί το ΔΗΚΟ παρέμεινε στην Κυβέρνηση ενώ διαφωνούσε στο εθνικό και στην οικονομία’. Η Επιτροπή, όμως, για μιαν ακόμη φορά δεν έθεσε κανένα ερώτημα που να αφορά πράξεις και αποφάσεις των τραπεζιτών και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: