Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ομαλή ήταν η διαδικασία μετάβασης των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα. Πέρασαν 34 λεωφορεία

Εφτακόσιοι είκοσι Τουρκοκύπριοι που επέβαιναν σε 34 μικρά λεωφορεία πέρασαν  χθες στις 8.00 το πρωί από το οδόφραγμα του Λιμνίτη στις ελεύθερες περιοχές του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και από εκεί κατευθύνθηκαν προς τον θύλακα Κοκκίνων όπου οι κατοχικές αρχές  οργάνωσαν πανηγυρικές εκδηλώσεις και εορτασμούς .


Η όλη διαδικασία  μετάβασης των Τ/Κ  στα Κόκκινα διεξήχθη ομαλά  και χωρίς καθυστερήσεις .  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε/κ επιτροπής για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Ανδρέα Καρό «γύρω στις 8.30 το πρωί είχαν περάσει από τον Κ. Πύργο για να μεταβούν στον θύλακα Κοκκίνων 34 μικρά λεωφορεία, minibus, τα οποία μετέφεραν γύρω στους 720 τ/κ για να παραστούν στους εορτασμούς  των μαχών της Τηλλυρίας».  Τα λεωφορεία συνόδευαν καθ’  όλη τη διαδρομή από τον Κάτω Πύργο μέχρι και την Μανσούρα αστυνομικά οχήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και οχήματα των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύουν στην περιοχή.

Στα κόκκινα οι προκλητικές εκδηλώσεις των κατοχικών αρχών άρχισαν νωρίς το πρωί  με  δύο τουρκικά πολεμικά πλοίων να προσεγγίζουν το λιμανάκι. Ολόκληρη η περιοχή ντύθηκε στα κόκκινα από τις τουρκικές σημαίες και τις σημαίες του ψευδοκράτους. Στο χερσαίο χώρο κατέφθασαν εκατοντάδες άλλοι Τουρκοκύπριοι με πλοιάρια ενώ ο τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου πήγε  στην περιοχή με ελικόπτερο.


Σχολιάζοντας την μετάβαση των Τ/κ στα Κόκκινα  μέσω των ελεύθερων περιοχών ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης είπε πως «η σημερινή μέρα είναι μέρα θλίψης και προβληματισμού για την ευρύτερη περιοχή Τηλλυρίας . Όπως γνωρίζετε το 1964 τέτοιες μέρες, τέτοιες ώρες, τα στρατεύματα κατοχής εισέβαλαν στην περιοχή μας, χτυπώντας  ανύποπτους περαστικούς, άμαχο πληθυσμό, παιδιά, σχολεία, νοσοκομεία. Ακολούθησαν οι βομβαρδισμοί με βόμβες ναπάλμ, κατέκαψαν  περιουσίες και κόσμο αθώο».   Στους κατοίκους της ακριτικής περιοχής Τηλλυρίας ξύπνησαν μνήμες όταν πριν από 49χρόνια έζησαν εφιαλτικές στιγμές , τότε που  η τουρκική πολεμική αεροπορία έριχνε βροχή τις βόμβες  ναπάλμ για τρεις συνεχόμενες ημέρες , στις 7,8,και 9 Αυγούστου του 1964.

Δεν υπάρχουν σχόλια: