Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ PAFOS APHRODITE FESTIVAL CYPRUS κ. ΣΑΒΒΑ ΒΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ “PAFOS APHRODITE FESTIVAL 2013”

"Mε χαρά σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη κεντρική διάσκεψη Τύπου που οργανώνει η Εταιρεία μας για το 15ο “Pafos Aphrodite Festival” και σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση μας. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Eνημέρωσης, που με τη συνδρομή τους παρέχουν πολύτιμη στήριξη στο έργο μας.





Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από δεκαπέντε χρόνια της ίδρυσης του Pafos Aphrodite Festival, τα γεγονότα μας επιτρέπουν να προβάλλουμε το Φεστιβάλ ως έναν καθιερωμένο πολιτιστικό θεσμό διεθνούς εμβέλειας και ως ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της Κύπρου στον τομέα του πολιτισμού. 

Το φετινό 15ο "Pafos Aphrodite Festival" ενσαρκώνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που προσδιορίζεται από σημαντικά γεγονότα. Διοργανώνεται στη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, 
γεγονός που ο θεσμός του Pafos Aphrodite Festival διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο για την μεγάλη επιτυχία της πόλης και επαρχίας μας, αφού μέσα από την πορεία του ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας, αναδεικνύει τις δυνατότητες της Πάφου στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι, τις προοπτικές και τους προσανατολισμούς της Κύπρου στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη.
Το γεγονός ότι η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση σε μια συμπαραγωγή του Pafos Aphrodite Festival και του λυρικού οργανισμού Opera Futura από τη Βερόνα, ανταποκρίνεται στους στόχους μας για προώθηση και συμμετοχή κυπρίων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη των προσπαθειών μας για την υλοποίηση του μεγάλου οράματος και του ιδρυτικού στόχου της Εταιρείας, που είναι η διοργάνωση στο εγγύς μέλλον μιας αμιγώς κυπριακής παραγωγής.

Σημαντικό καινοτόμο στοιχείο για τη φετινή διοργάνωση αποτελεί και η επιλογή του έργου αφού για πρώτη φορά παρουσιάζεται στη σκηνή του Pafos Aphrodite Festival κωμική όπερα. Πρόκειται για το αριστούργημα του μεγάλου συνθέτη Gaetano Donizetti, Το Ελιξίριο του Έρωτα. Ένα μελωδικό έργο όπου κυριαρχούν τα φωτεινά χρώματα και τα αγνά συναισθήματα και που το κωμικό στοιχείο συνδυάζεται αρμονικά με στιγμές συγκίνησης. 

Ο μαγευτικός χώρος της πλατείας του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, σαν να είναι ένας επιπλέον χαρακτήρας στο έργο, εντυπωσιακός και μοναδικός! Ο γνωστός ιταλός σκηνοθέτης της παραγωγής Paolo Panizza, μέσω της ευρηματικής του σκηνοθεσίας, θα αναδείξει τον χώρο της πλατείας του Μεσαιωνικού Κάστρου προσεγγίζοντας τον όχι απλώς σαν φόντο αλλά σαν ζωντανή οντότητα. Το «Ελιξίριο του Έρωτα» διαδραματίζεται κυρίως σε μια πλατεία, οπότε θα επεκτείνει την πλατεία μέχρι το ακροατήριο χωρίς το συνήθη διαχωρισμό μεταξύ της σκηνής και του κοινού. Ακόμη και η ορχήστρα θα φαίνεται περισσότερο από ότι συνήθως, αφού η μουσική θα αποτελέσει την ιδανική γέφυρα μεταξύ των θεατών και των συντελεστών, αυτών που θα βλέπουν και θα ακούν το αριστούργημα του Ντονιτσέτι και αυτών που, πάνω στην σκηνή, θα το αναβιώνουν και θα το ζουν!

Το Pafos Aphrodite Festival έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα με δύο ιταλικούς λυρικούς οργανισμούς, το Θέατρο της Arena di Verona και το Θέατρο της Τεργέστης και για τη φετινή παραγωγή με τον λυρικό οργανισμό Opera Futura από τη Βερόνα. Αυτές οι συνεργασίες που αναπτύσσονται μέσω του πολιτισμού ενισχύουν και εμπλουτίζουν τις σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Κύπρου και δείχνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των φορέων των δύο χωρών στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα θέλω να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Ιταλίας στη Κύπρο κ. Guido Cerboni για την πολύτιμη στήριξη του και την στενή συνεργασία. 

Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες όσον αφορά την καλλιτεχνική πτυχή αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι το 15ο "Pafos Aphrodite Festival" μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας και χαράς μέσα σε καιρούς δεινής οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει χώρες και λαούς ανά τον κόσμο, ότι ο πολιτισμός μπορεί να καταστεί ως αντίβαρο στην κρίση, ως πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και αισιοδοξίας αλλά και ως μοχλός βελτίωσης της ποιότητας ζωής και οικονομικής ανάπτυξης.

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες προς τους χορηγούς του 15ου "Pafos Aphrodite Festival" με πρώτο και κύριο το κράτος, που από την ίδρυση του Φεστιβάλ είναι ο θεσμικός και κυριότερος χορηγός, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Εκφράζω επίσης τις θερμές μας ευχαριστίες στον Μέγα Χορηγό της φετινής διοργάνωσης, το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου, που για ακόμη μια φορά μέσω του Φεστιβάλ στηρίζει την ανάπτυξη του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της πόλης μας. Θερμές ευχαριστίες απευθύνω στον χορηγό επικοινωνίας τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ και το Περιοδικό “Time Out”, στους υποστηρικτές της φετινής διοργάνωσης, την εταιρεία Helector Cyprus Ltd και την Evresis Call Center. Ο χορηγός φιλοξενίας και της φετινής διοργάνωσης είναι η ΚΑΝΙΚΑ HOTELS μέσω του ξενοδοχείου “Alexander The Great” και οι υποστηρικτές επικοινωνίας το “My Destination Cyprus”, η ρωσική ραδιοφωνική συχνότητα Russian Wave και η ρωσόφωνη Εφημερίδα “Vestnik Kipra”. 

Θερμές ευχαριστίες εκφράζω και προς όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την πολύτιμη αρωγή τους. 

Σας ευχαριστούμε για την έμπρακτη στήριξη σας προς το “Pafos Aphrodite Festival” και ανανεώνω την δέσμευση μας να κρατάμε τον πήχη ψηλά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου