Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Συναγερμός σε ΗΒ, Ολλανδία, Γερμανία, Σκανδιναβία από την καταιγίδα Ξάβερ

Σε κατάσταση συναγερμού η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, καθώς περιμένει το πέρασμα της κατιγίδας Ξάβερ. Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η χώρα, καθώς ο «Ξάβερ» θα συνοδεύεται από ανέμους 140 χιλιομέτρων την ώρα.


Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν ή αγνοούνται. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξίδιο σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο Νοτιγχαμσάιρ στην κεντρική Αγγλία.
Στη Σκωτία, ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε όταν το όχημα που οδηγούσε ανετράπη από τους ανέμους 228 χιλιομέτρων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο ναύτες που βρίσκονταν σε πλοίο 22 χιλιόμετρα ανοιχτά των νότιων ακτών της Σουηδίας, παρασύρθηκαν από ένα τεράστιο κύμα. Η σουηδική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι σταματά τις έρευνες για τον εντοπισμό τους.
Δεκάδες χιλιάδες οικίες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό μετά τα πρώτα χτυπήματα της καταιγίδας.

Προβλήματα παρουσιάζονται ήδη στις μεταφορές σε όλες τις χώρες. Έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των τρένων και των φεριμπότ στη Σκωτία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία και πολλές γέφυρες παραμένουν κλειστές.
Επίσης μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές γέφυρες, εκείνη η οποία συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία, έκλεισε.
Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν σε Ολλανδία, Γερμανία και Σκωτία, ενώ οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τη λειτουργία τους σε πολλές χώρες. Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν κυρίως από τα αεροδρόμια του Άμστερνταμ και του Αμβούργου, την ώρα που στο διαδίκτυο άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα βίντεο που έδειχναν αεροσκάφη να προσγειώνονται με δυσκολία.
Η πρώτη χώρα που έπληξε η θύελλα ήταν η Μεγάλη Βρετανία. Σχεδόν 100.000 νοικοκυριά στη Σκωτία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το BBC. Στις ανατολικές ακτές οι αρχές απομάκρυναν από τις εστίες τους περίπου 10.000 κατοίκους καθώς αναμενόνταν το βράδυ της Πέμπτης η θάλασσα να ανέβει στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 60 χρόνια.
Στην Ολλανδία, οι αρχές έχουν σημάνει τον συναγερμό του υψηλότερου δυνατού κινδύνου πλημμυρών για τέσσερις περιοχές στα βόρεια και βορειοδυτικά της χώρας.  Για πρώτη φορά από το 2007 έκλεισε το φράγμα για την αποτροπή των πλημμυρών Οστερσελντεκέρινγκ.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο Ξάβερ είναι ένα από τα πιο έντονα φυσικά φαινόμενα που έχει πλήξει την Ευρώπη εδώ και χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: