Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Πέντε Αναπτυξιακά έργα στην επαρχία Λάρνακας

Υπεγράφησαν  στη Σκαρίνου οι συμβάσεις ανάθεσης πέντε σημαντικών αναπτυξιακών έργων που θα υλοποιηθούν σε ισάριθμες Κοινότητες της Επαρχίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, Αξονα Προτεραιότητας 4: LEADER.


Η υπογραφή έγινε στην αίθουσα του κοινοτικού Συμβουλίου Σκαρίνου από τον αναπληρωτή Επαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου και τους εκπροσώπους των πέντε εργοληπτικών εταιρειών που επιλέγηκαν μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.
Σε γραπτή ανακοίνωση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας αναφέρεται ότι «τα πέντε έργα ενισχύουν την απασχόληση, δημιουργούν θέσεις εργασίας, αναδεικνύουν στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσης μας, βελτιώνουν τις υποδομές στις αγροτικές μας περιοχές και κυρίως τις καθιστούν πιο ελκυστικές και λειτουργικές στους κατοίκους και στους επισκέπτες αυτών των περιοχών».
Σε χαιρετισμό του ο κ. Χατζηστεφάνου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «στην αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, συνεργασία που έχει οδηγήσει στην εκκίνηση της υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων δημοσίου συμφέροντος, κάτω από τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος LEADER, τα οποία και αναμένεται να δημιουργήσουν νέες συνθήκες ανάπτυξης για την Επαρχία Λάρνακας».
Στο δικό του χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας Λούης Κουμενίδης, διαβεβαίωσε ότι «η Αναπτυξιακή θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Επαρχίας Λάρνακας και της Επαρχίας Αμμοχώστου και ότι θα συνεχίσει να αποτελεί το μοχλό επιτάχυνσης της ανάπτυξης στην περιοχή».
Εξάλλου, σε δελτίο Τύπου της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας αναφέρεται ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία η Διοίκηση πέτυχε να συμπεριλάβει πέντε έργα στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Leader, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και τις οικείες κοινότητες. H συνολική δαπάνη για την εκτέλεση των έργων θα ανέλθει στο €1,729.706, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας, ειδικότερα του κατασκευαστικού τομέα που βρίσκεται σε τέλμα καθώς και στην αναπτυξιακή προοπτική των πέντε κοινοτήτων».
Στις Αγγλισίδες, προστίθεται στην ανακοίνωση «υλοποιείται ένα όραμα του κοινοτικού συμβουλίου και των κατοίκων. Πλάι στην αιωνόβια ελιά, σύμβολο της κοινότητας που περηφανεύεται να διεκδικεί τα πρωτεία στην ελαιοκαλλιέργεια, θα κατασκευαστεί το μουσείο της Ελιάς. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να προσελκύσει ξένους και ντόπιους επισκέπτες, μαθητές και κάθε ενδιαφερόμενο όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν τα τοπικά ελαιοκομικά προϊόντα και να θαυμάσουν την αιωνόβια ελιά και άλλα σημαντικά εκθέματα για το ιερό δέντρο. Το ποσό της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα €147,256».
Στον Άγιο Θεόδωρο θα κατασκευαστεί παιδικό πάρκο στην ακτή του χωριού, δίπλα από τη θάλασσα, όπου δημιουργώντας τις πρώτες υποδομές το κοινοτικό συμβούλιο προσβλέπει σε ουσιαστική αξιοποίηση της ευρύτερης παραλιακής του περιοχής. Το έργο κατακυρώθηκε στα €96,491.65.
Στον Κόρνο, συνεχίζει η ανακοίνωση της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας «θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση ανάπλασης του πυρήνα, με τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας του χωριού και των παράπλευρων δρόμων. Το έργο αναμένεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη του χαρακτήρα μιας κοινότητας με πλούσια λαϊκή παράδοση, κυρίως δε στην αγγειοπλαστική, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επισκεπτών, ενώ αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €695,788».
Στη Μοσφιλωτή που βρίσκεται «σε κομβικό γεωγραφικά σημείο η οποία αναπτύσσεται δυναμικά εγκρίθηκε η ανέγερση Πολυκέντρου Νεότητας με δαπάνη €346,480.80. Το έργο θα δώσει την ευκαιρία στο Κοινοτικό Συμβούλιο να προσφέρει στη νεολαία του χωριού την κατάλληλη στέγη για πολλαπλή δημιουργική ενασχόληση σε όλα τα επίπεδα και τομείς του πολιτισμού, της παράδοσης, και της επιμόρφωσης».


Τέλος, στη Σκαρίνου θα πραγματοποιηθεί «η πρώτη φάση ανάπλασης και εξωραϊσμού του ανοικτού χώρου των κοινοτικών κτιρίων και η κατασκευή χώρου στάθμευσης. Με το έργο συμπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό μια σημαντική παρέμβαση στον πυρήνα του χωριού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αγροτουριστική ανάπτυξη, αφού ήδη λειτουργούν με επιτυχία ψηλής ποιότητας αγροτουριστικές μονάδες. Το κόστος της σύμβασης του έργου ανέρχεται στις €179,836.75».




Δεν υπάρχουν σχόλια: