Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ρωσία και Τουρκία στις δύο πρώτες θέσεις σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πρώτες στον πίνακα των χωρών που σημείωσαν μία τουλάχιστον παραβίαση της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2013 είναι η Ρωσία και η Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ντίν Σπίλμαν.


Σύμφωνα με την έκθεση δραστηριοτήτων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ντίν Σπίλμαν, τα κράτη που σημείωσαν, μία τουλάχιστον παραβίαση της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η Ρωσία (119 καταδικαστικές αποφάσεις), η Τουρκία (118) , η Ρουμανία (83) , Ουκρανία (65) , η Ουγγαρία (40) , η Ιταλία (34) και η Ελλάδα (32).

Τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 16,8% των υποθέσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση αφορά την Ρωσία, την Ιταλία το 14.4%, την Ουκρανία το 13,3% και την Σερβία το 11,3%.
Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε ο πρόεδρος Σπίλμαν, χαρακτήρισε αρκετά αξιοσημείωτη την πρόδο που σημειώθηκε το 2013, στον απολογισμό της δράσης του Δικαστηρίου.
Αναφερόμενος στις νέες μεθόδους αξιολόγησης και φιλτραρίσματος των κατατεθειμένων προσφυγών από το Δικαστήριο, ο πρόεδρος Σπίλμαν υπογράμμισε ότι, μέχρι το τέλος του 2013 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 99.900 υποθέσεις, σε σχέση με τις 160.000 υποθέσεις που υπήρχαν σε εκκρεμότητα τον Σεπτέμβριο του 2011.

Τελος, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ευχαρίστησε τις χώρες που κατέθεσαν, στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του Δικαστηρίου, τις έξτρα συνεισφορές τους, για την ενίσχυση των οικονομικών της λειτουργίας του Δικαστηρίου.

Αυτές οι χώρες ήταν η Ανδόρα , η Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν , η Κροατία , η Φινλανδία, η Γαλλία ,η Γερμανία , η Ουγγαρία, η Ιρλανδία , το Λουξεμβούργο, το Μονακό , η Ολλανδία, η Νορβηγία , η Σερβία, η Σλοβακία , η Σουηδία, η Ελβετία και η Τουρκία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και κάλεσε όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, να συνεισφέρουν κι` αυτές με την σειρά τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: