Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

160 Κύπριοι πάσχουν από τη Μυασθένεια Gravis

Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης δήλωσε σήμερα ότι η Μυασθένεια Gravis, «η σπάνια αυτή ασθένεια προσβάλλει 20/100.000 συνανθρώπους μας και αν μεταφερθεί το ποσοστό αυτό σε κυπριακά δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι 160 Κύπριοι πολίτες πάσχουν από αυτή και παρουσιάζουν διάφορα κινητικά προβλήματα που οδηγούν πολλές φορές ακόμη και σε αναπηρία».


Σε χαιρετισμό του για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μυασθένειας Gravis, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αυτή η μυασθένεια «απαντάται σε κάθε φυλή, φύλο και σε κάθε ηλικιακή ομάδα, δεν είναι κληρονομική ή μεταδοτική, παρά το γεγονός ότι σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται σε περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «με το διορισμό της Εθνικής Επιτροπής για τα σπάνια νοσήματα επιχειρείται για πρώτη φορά μια ολιστική και οργανωμένη αντιμετώπιση όλων αυτών των ασθενειών».
Εξήγησε ότι «η στρατηγική θα στοχεύσει σε τέσσερις πυλώνες: Πρόληψη, θεραπεία, υποστηρικτική φροντίδα και έρευνα, καθώς και στην εισαγωγή συστηματικής καταγραφής των σπάνιων νοσημάτων στην οργάνωση υπηρεσιών για την καλύτερη δυνατή φροντίδα του πληθυσμού».

Το Υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Πετρίδης, «παρέχει δωρεάν όλων των ειδών τις υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνουν εξειδικευμένες νευρολογικές εξετάσεις, τις πιο μοντέρνες φαρμακοθεραπείες και θεραπευτικές παρεμβάσεις, καθώς και υποστηρικτικές θεραπείες όπως φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία».

Σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών μας, και ευελπιστούμε ότι με την εφαρμογή του νέου στρατηγικού σχεδίου για τα σπάνια νοσήματα, οι ασθενείς θα έχουν πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από σήμερα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: