Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Μυστήριος παραμένει ο θάνατος του Θανάση Νικολάου από τη Λεμεσό!


Εννιά χρόνια μετά τον μυστηριώδη θάνατο του 26χρονου αρχιτέκτονα Θανάση Νικολάου από την Αυστραλία, κάτοικου  Λεμεσού που στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 και ενώ υπηρετούσε 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά, βρέθηκε νεκρός κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας, οι γονείς του Χαράλαμπος και Ανδριάνα και τα τρία αδέλφια του, συνεχίζουν να σηκώνουν τον δικό τους σταυρό στον αγώνα τους για δικαίωση του αγαπημένου τους.


Επιμένουν ότι ο Θανάσης δολοφονήθηκε και περιμένουν ακόμα(!) το τελικό πόρισμα των ποινικών ανακριτών, που η κυβέρνηση διόρισε πριν τρία χρόνια για διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του. Τονίζουν σε αμέτρητες επιστολές τους προς κρατικούς αξιωματούχους και βουλευτές όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ότι «ο βαρύς και αβάσταχτος πόνος στην ψυχή τους, δεν απαλύνεται με τίποτα, για το αδικοχαμένο και αδικαίωτο παιδί τους».


«Βίος αβίωτος» στο στρατό

Η οικογένεια υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι ο νεαρός, είναι θύμα δολοφονίας. Σε μια από τις επιστολές της Ανδριάνας Νικολάου, γίνεται αναφορά σε «αβίωτο βίο» του γιου της στο στρατό», σε «σοβαρά προβλήματα που είχε με τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του», σε «ψυχολογικό πόλεμο» και «εμπαιγμούς» σε βάρος του επειδή ήταν πτυχιούχος και παιδί επαναπατρισθείσας οικογένειας με διαφορετική νοοτροπία και «επειδή είδε και γνώριζε πράγματα και καταστάσεις».

Πού είναι το τελικό πόρισμα;

Το δεύτερο πόρισμα για την τραγική αυτή υπόθεση που εκδόθηκε τον Δεκέμβρη 2012, από τους δύο ποινικούς ανακριτές που μετά από επιμονή της οικογένειας του θύματος διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2011, εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο θάνατος πιθανώς να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια». Στο πόρισμά τους οι δύο ποινικοί ανακριτές εισηγούνται «επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, στη βάση των νέων δεδομένων και διερεύνηση του ενδεχομένου, ο θάνατος του Αθανασίου Νικολάου να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια».
Έτσι λοιπόν, μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, που προφανώς θεωρούσε ότι έπρεπε να δοθούν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο στις 24.5.2013 εξουσιοδότησε εκ νέου τους ίδιους ποινικούς ανακριτές να διεξάγουν περαιτέρω ανακρίσεις σε σχέση με τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του άτυχου 26χρονου «και να υποβάλουν ολοκληρωμένο τελικό πόρισμα με σαφείς και τεκμηριωμένες τις οποιεσδήποτε εισηγήσεις τους».
Αλλά, ένα σχεδόν χρόνο μετά τη νέα εντολή που πήραν, οι ποινικοί ανακριτές δεν υπέβαλαν το τελικό τους πόρισμα και η οικογένεια Νικολάου έχει εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής.
Ήδη, με επιστολή τους στις 24.6.2013 προς το Υπουργικό Συμβούλιο, οι γονείς του θύματος, είχαν εκφράσει αμφιβολίες για τη δυνατότητα των ποινικών ανακριτών να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Η επιστολή τους αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αν οι ποινικοί ανακριτές οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για δεύτερη φορά, είχαν κατά τη γνώμη μας την ικανότητα και τη θέληση να υποβάλουν ολοκληρωμένο τελικό πόρισμα, θα το έκαναν από την πρώτη φορά. Φτάνουν οι εμπαιγμοί. Μήπως επειδή δεν είμαστε επώνυμα πρόσωπα, δεν έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα για να εξιχνιαστεί η τραγική μας υπόθεση σωστά και δίκαια; Θέλουμε την αλήθεια, η οποία θα λάμψει μόνον μέσα από ενδελεχείς έρευνες και σωστές ανακρίσεις από εξειδικευμένους και αξιόπιστους του C.I.D. Είναι παιδί που χάσαμε τόσον άδικα στα καλά καθούμενα και όχι σκυλί».

Η γραφειοκρατία και η διαφθορά

Σε επιστολή της ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2013, προς το νέο Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη, η οικογένεια Νικολάου ερωτά πού κωλυσιεργεί αυτή η τραγική υπόθεση. Αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σας πληροφορούμε ότι ο πόνος για τον τρόπο που χάσαμε το αδικοχαμένο παιδί μας, δεν απαλύνεται με τίποτε. Η οργή και η αγανάκτησή μας αυξάνεται καθημερινά για τον απαράδεκτο τρόπο που χειρίζονται την τραγική μας υπόθεση. Μας βασανίζουν για οκτώ ολόκληρα χρόνια για να μάθουμε την αιτία θανάτου του παιδιού μας και να εκδώσουν το τελικό πόρισμα. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Έχουμε ιερό καθήκον προς το παιδί μας, που έχασε άδικα τη ζωή του με βίαιο και μαρτυρικό θάνατο, ενώ υπηρετούσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο γιος μας είχε έλθει στην Κύπρο από την άλλη άκρη της γης με τον διακαή πόθο να υπηρετήσει την πατρίδα των γονιών του, ενώ στην Κύπρο πολλοί άλλοι αποφεύγουν τη στράτευση. Και αντί να τον τιμήσουν, του αφαίρεσαν τη ζωή και τον υποτίμησαν με το στίγμα της αυτοκτονίας. Αναμένουμε με αγωνία το τελικό πόρισμα για να δικαιώσουμε το άτυχο παιδί μας, να δικαιωθούμε και να απαλυνθεί ο πόνος που μας βασανίζει και μας ταλαιπωρεί τόσα χρόνια εξ αιτίας της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς που συνεχίζει να υπάρχει».

Γ. Εισαγγελέας: To συντομότερο

Η τελευταία απάντηση προς τους γονείς του Θανάση Νικολάου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, δόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2014. Την υπογράφει η Έλενα Κλεόπα, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας για τον Γενικό Εισαγγελέα και έχει ως εξής: «Όπως ήδη γνωρίζετε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24.5.2013 εξουσιοδότησε εκ νέου τους ποινικούς ανακριτές ώστε να διεξάγουν περαιτέρω ανακρίσεις σε σχέση με τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του παιδιού σας, ώστε με την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου να υποβάλουν σαφείς και στοιχειοθετημένες εισηγήσεις πάντα σε σχέση με τα αίτια θανάτου. Στις 10.1.2014 με επιστολή μας προς τους ποινικούς ανακριτές υποδείξαμε σε αυτούς ότι πρέπει να ολοκληρώσουν τις ανακρίσεις σύμφωνα με τους όρους εντολής τους το συντομότερο δυνατόν. Μόλις μας παραδοθεί το ολοκληρωμένο πόρισμα των ανακριτών και μελετηθεί από το Γραφείο μας, θα σας ενημερώσουμε άμεσα». Ρεπορτάζ: Μάριος Δημητρίου 


Πηγή: SigmaLive


*Να σημειώσουμε ότι οι γονείς του Θανάση Νικολάου ζήτησαν από τον Ιανουάριο 2014 συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεχτό. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

AIWNIA H MNHMH TOY PAIDIOU O 8EOS ANAPAYSH THN YUXH TOY. GIAYTO EIMAI ENANTIA NA PHGENOME STRATO! DEN 8ELW TA PAIDIA MAS NA PHGENOUN STRATO! AS PIANOUN STRATIWTHKOUS NA TOYS PLHRWNOUN OPWS TOYS PLHRWNOUN K NA BLEPOUN OLOI AYTOI POY PLHRWNONTE SKWPIES K GENIKA TES DOULIES TOY STRATOY! OSOI DOYLEYOUN STO STRATO AYTOI NA KANOUN TES AGKARIES SKWPIES DOULIES OLA!GIA AYTO PLHRWNONTE! OXI TA PAIDIA POY EINE 17 K 18 XRONWN! DEN 8ELOME NA PHGENOUME STRATO!

ΤΖΕ είπε...

ΣΚΑΤΟΧΩΡΑ Η ΚΥΠΡΟΣ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΙΝΑΙ, ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ ΡΕ!!!