Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Διώκεται για εσχάτη προδοσία ο ναύαρχος της Ουκρανίας


20:53 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να συνομιλήσει με τους ηγέτες συμμαχικών κρατών για την κατάσταση στην Ουκρανία εντός της ημέρας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.


20:45 Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ασκεί διαδικασία δίωξης για εσχάτη προδοσία εναντίον του επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της χώρας.

20:09 Κανένας υπουργός της κυβέρνησης της Βρετανίας δεν πρόκειται να παρευρεθεί στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής Ντέιβιντ Κάμερον.

19:05 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Ουκρανικού Ναυτικού, Ντέντις Μπερεζόφσκι, ο οποίος τοποθετήθηκε σε αυτή την θέση μόλις χθες από τον υπηρεσιακό πρόεδρο Τουρτσίνοφ, αυτομόλησε και ορκίστηκε πίστη στους πολίτες της Κριμαίας. 

Αυτό σημαίνει ότι πλέον ανήκει στις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην χερσόνησο. 

18:47 Δέκα πλοία, μέρος ενός στόλου που βρίσκεται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, παραμένουν στην περιοχή και τα πληρώματά τους δηλώνουν πίστη στις αρχές του Κιέβου.

18:45 Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα ζητήσει κι από άλλα κράτη να τη συνδράμουν εάν η Μόσχα επεκτείνει τη στρατιωτική της δράση, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

18:31 Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι καταδικάζει «την απίστευτη επιθετική ενέργεια» της Ρωσίας στην Ουκρανία και προειδοποιεί ότι η Μόσχα ρισκάρει τη θέση της στην G8.

«Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της» είπε ο Κέρι.

«Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν την Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» διεμήνυσε.

18:18 Ένοπλοι άνδρες απέκλεισαν την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του.

«Η 36η ταξιαρχία συνοριοφρουρών στην Περεβάλν (κοντά στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας) αποκλείστηκε από περίπου χίλιους ένοπλους άνδρες και περίπου 20 φορτηγά. Υπάρχει κίνδυνος επίθεσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητα των ενόπλων.

Βενιζέλος: Λύση με βάση το διεθνές δίκαιο

17:22 Μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας σε βάρος των ρωσόφωνων πληθυσμών στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμέας η Ρωσία δεν θα κάνει πίσω και θα καταλήξει σε οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. 

Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί επιπλέον όξυνση της κρίσης στην Ουκρανία. 

17:10 Η Γαλλία και η Βρετανία "αναστέλλουν" τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές εργασίες της Συνόδου G8 στο Σότσι.

17:02 Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί τον Ουκρανό μεταβατικό πρωθυπουργό ότι η Μόσχα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τους στρατιώτες και τους πολίτες της στην Κριμαία. 

16:07 Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters προειδοποίησε τη Μόσχα ότι η Δύση θα λάβει μέτρα, ακόμα και οικονομικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

16:02 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε τη Ρωσία να να παύσει να παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα.

Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» κα πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές» εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» προσέθεσε ο Ράσμουσεν ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχία με θέμα την ουκρανική κρίση.



«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφος.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Ρωσία να αποκλικαμώσει τις εντάσεις και όλες τις πλευρές να «συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση».

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι "έχει κηρύξει τον πόλεμο"

Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου» τόνισε ο ίδιος.

«Καλούμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» προσέθεσε.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που ξεκίνησε έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών γειτόνων και συμμάχων, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει το σκοπό του. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφή» σημείωσε μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.

«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» είπε ο ίδιος.

Νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε πραγματικά βήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα διεθνείς παρατηρητές να βοηθήσουν να προστατευτούν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται με τη Ρωσία.

Ο Χριχοριγ Νεμίρια, ένας βουλευτής του κοινοβουλίου, δήλωσε πως το κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση στους υπογράφοντες της συνθήκης του 1994 για τα πυρηνικά η οποία εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας- περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: