Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Πάμε για καλοκαίρι μέχρι τον Νοέμβριο


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Κύπρου για την κλιματική αλλαγή, καθώς μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, η ομάδα Ατμοσφαιρικών και Κλιματικών Μοντέλων του ΙΚΥ, με τη χρήση προηγμένων κλιματικών μοντέλων προσομοίωσης προειδοποιεί πως οι πολύ ζεστές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού θα παραταθούν και θα διαρκούν μέχρι και δύο μήνες περισσότερο από τα ήδη πολύ ζεστά καλοκαίρια που έχουμε σήμερα. 
Οι προβλέψεις σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κύπρου γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνες, αφού υπολογίζεται ότι η μέση ετήσια βροχόπτωση θα μειωθεί αισθητά με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες για πόσιμο νερό και νερό άρδευσης.

ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΗΡΑ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, λόγω της προβλεπόμενης αύξησης της θερμοκρασίας και της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων, η παραγωγή σιτηρών στο νησί σχεδόν θα εξαφανιστεί, η ανάγκη για κλιματισμό και ψύξη χώρων προβλέπεται να αυξηθεί, αυξάνοντας έτσι και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, ενώ θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα και η ανθρώπινη υγεία αφού υπολογίζεται ότι θα υπάρξει όξυνση των αναπνευστικών και καρδιακών παθήσεων.

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ. Η ομάδα Ατμοσφαιρικών και Κλιματικών Μοντέλων του ΙΚΥ, με τη χρήση προηγμένων κλιματικών μοντέλων προσομοίωσης, μελετά τις σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ατμοσφαιρικής χημείας και του κλίματος, προκειμένου να κατανοήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην χώρα μας και την περιοχή και να συμβάλει στην ανάπτυξη προγραμμάτων για το μετριασμό των κλιματικών μεταβολών αλλά και στο σχεδιασμό στρατηγικών προσαρμογής της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής που αναμένεται να πληγούν έντονα από αυτές τις αλλαγές. Τα αποτελέσματα των ερευνών επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή μας στο εγγύς μέλλον θα χαρακτηρίζεται από πολύ ξηρότερες και θερμότερες κλιματικές συνθήκες.

ENORASIS. Παράλληλα στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγεται στο Ινστιτούτο για την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων υπό το πρίσμα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για αποδοτικότερη τους χρήση, η ερευνητική ομάδα Υδάτινων και Φυσικών Πόρων του ΙΚΥ, σε συνεργασία με ευρωπαίους ερευνητές, μελετά την ανάπτυξη και προώθηση μιας καινοτόμου ηλεκτρονικής πλατφόρμας έξυπνης άρδευσης η οποία αποσκοπεί στην περιβαλλοντική βελτιστοποίηση της διαχείρισης της άρδευσης στον γεωργικό τομέα. 

Η πλατφόρμα ENORASIS λειτουργεί σαν «σύμβουλος» για τους παραγωγούς, παρέχοντας τους σε καθημερινή βάση οδηγίες για το αν η καλλιέργεια χρειάζεται ή όχι πότισμα. Μέσω ασύρματων αισθητήρων που τοποθετούνται στον αγρό παρέχει λεπτομέρειες για την ακριβή ποσότητα νερού που χρειάζεται ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας. Παράλληλα παρέχει πρόγνωση του καιρού με μεγάλη ακρίβεια και σε κλίμα χωραφιού καθώς και αναλυτικές αναφορές της χρήσης νερού. Έτσι αποφεύγεται η υπεράρδευση της καλλιέργειας, εξοικονομείται νερό, παρέχεται αναλυτικό ιστορικό κατανάλωσης νερού στην καλλιέργεια. H ρύθμιση του ποτίσματος μπορεί να γίνει από το κινητό ή το tablet του παραγωγού ο οποίος ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες που επικρατούν στην καλλιέργεια. Οι ερευνητές του ΙΚΥ σε συνεργασία με τους παραγωγούς των Φυτειών Φασουρίου δοκιμάζουν την λειτουργία και αποτελεσματικότητα του συστήματος ENORASIS σε πραγματικές συνθήκες με τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα θετικά όπως αναφέρει το ΙΚΥ σε ανακοίνωσή του.

Η ΕΙΣΡΟΗ. Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη σε ότι αφορά την ανομβρία τα τελευταία τουλάχιστον 113 χρόνια. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε, ότι η εισροή νερού στα φράγματα μόνο τον Ιανουάριο του 2013, είναι μεγαλύτερη από ότι οι εισροές νερού από την 1η Οκτωβρίου του 2013 μέχρι σήμερα, δηλαδή για ένα διάστημα οκτώ μηνών! Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2013 είχαμε εισροή 13,246 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ το διάστημα 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα είχαμε 11,348 ε.κ.μ νερού. Τον Δεκέμβρη του 2012, η εισροή νερού έφθασε τα 50,878 ε.κ., νερού, ενώ τον Δεκέμβρη του 2013 μόλις στα 1,669 ε.κ.μ νερού. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, ο Ιανουάριος του 2013 έδωσε στα φράγματά μας 13.246 ε.κ.μ νερού, ενώ ο φετινός Ιανουάριος μόλις 1.963! Η φετινή χρονιά κατατάσσεται λοιπόν στην 113η θέση τα τελευταία 113 χρόνια σε ότι αφορά τα επίπεδα βροχών στην Κύπρο. Η δεύτερη χειρότερη χρονιά είναι το 1972/73 με 212,7 χιλιοστά βροχής, ενώ η 3η χειρότερη είναι η χρονιά 2007/08 με 272,3 χιλιοστά βροχής και κατατάσσεται στην 111η θέση. Μια κανονική ετήσια βροχόπτωση είναι 503 χιλιοστά βροχής.


 http://www.alithia.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: