Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Καναπέδες σε δρόμους και χωράφια

Όλοι γνωρίζουμε την αγάπη του Κυπρίου για τον καναπέ και την πολυθρόνα του. Αν κρίνουμε μάλιστα από το μεγάλο αριθμό καναπέδων και πολυθρόνων που βρίσκουμε σε δρόμους, σε ανοικτούς χώρους μέσα σε κατοικημένες περιοχές και έξω στη φύση τότε πρέπει οι εταιρείες επίπλων να κάνουν καλή δουλειά.

Φυσικά, το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλη έκταση όχι μόνο γιατί είμαστε ασυνείδητοι σαν λαός, αλλά και επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ασχολήθηκε ποτέ με τέτοια θέματα.

Το κράτος δοκίμασε με μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς που έχει εξαγγείλει εδώ και χρόνια με τα περιβόητα πράσινα σημεία που προχωρούν πολύ αργά και για τα οποία έχω αμφιβολίες αν αυτά θα λύσουν το πρόβλημα.
Μπορούμε όμως να κάνουμε ορισμένα πράγματα για να μειώσουμε δραματικά το πρόβλημα, να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας, αλλά και να δημιουργήσουμε και θέσεις εργασίας.
Φυσικά η επιτυχία ή όχι της προσπάθειας βασίζεται πολύ στην προώθηση, δημοσιότητα και πληροφόρηση που θα κάνει η Τοπική Αρχή μέσω της ιστοσελίδας του, πληροφοριακού υλικού Κοινωνικά δίκτυα κλπ.


1) Φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Οι διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις συχνά χρειάζονται έπιπλα και άλλο οικιακό εξοπλισμό. Η Τοπική Αρχή δημοσιεύει τα στοιχεία επικοινωνίας των διαφόρων οργανώσεων με τις οποίες θα μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει για να παραλάβουν ή να τους παραδώσει τα αντικείμενα.


2) Δημοτικό Κατάστημα Μεταχειρισμένων
Συνήθως αυτά τα καταστήματα τα λειτουργούν Κοινωνικές Επιχειρήσεις αλλά στην Κύπρο για λόγους ανεξήγητους, η κυβέρνηση εγκατέλειψε το θέμα των Κοινωνικών Επιχειρήσεων λίγο πριν το στείλει στη Βουλή αν και το κόστος τους θα ήταν μηδαμινό και μάλιστα με πολλά πλεονεκτήματα. Συχνά μεγάλοι οργανισμοί και εταιρείες αναλαμβάνουν την λειτουργία τέτοιων καταστημάτων σαν μέρος της Εταιρικής Κοινωνικής τους Ευθύνης (ΕΚΕ) είτε παραχωρώντας το χώρο, ή συνεισφέροντας στα έξοδα ενοικίου και εργατικά.
Τα καταστήματα αυτά παραλαμβάνουν τα αντικείμενα στο κατάστημα ή με ένα χαμηλό κόστος τα παραλαμβάνουν από το σπίτι. Σε πολλές χώρες η συλλογή των αντικειμένων γίνεται και από οργανώσεις ή ομάδες νέων σαν κοινωνική προσφορά.
Στο κατάστημα, άλλα είναι προς πώληση και άλλα δίνονται δωρεάν. Από εκεί αγοράζουν, φιλανθρωπικά ιδρύματα, εταιρείες και η Τοπική Αρχή για να προωθήσει σε ανθρώπους που τα χρειάζονται.


3) Σημεία παράδοσης και συλλογής
Τα σημεία συλλογής είναι απλά ορισμένοι χώροι όπου η Τοπική Αρχή έχει επιλέξει για να παραλαμβάνει συγκεκριμένα αντικείμενα και συνήθως είναι σε διάφορα σημεία κοντά σε εμπορικά κέντρα.
Αυτοί οι χώροι δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλοι, μπορεί απλά να είναι ένα σπίτι, παλιά αποθήκη, κατάστημα ή ακόμη και γκαράζ σπιτιού που ενοικιάζει η Τοπική Αρχή.


4) Ημέρες «Έξω στο δρόμο»
Μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική στην Ευρώπη και που ορισμένα άτομα το κάνουν ήδη στην Κύπρο από μόνοι τους.
Βασικά ορίζει η Τοπική Αρχή μια συγκεκριμένη μέρα για κάθε γειτονιά όπου οι κάτοικοι βγάζουν έξω στο δρόμο τα ογκώδη αντικείμενα που δεν χρειάζονται όπως έπιπλα ηλεκτρικές συσκευές και άλλο οικιακό εξοπλισμό. Ο ιδιοκτήτης σημειώνει πάνω π.χ. σε μια τηλεόραση αν αυτή είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση ή αν η καρέκλα είναι καλή με ένα σύμβολο όπως π.χ. .στο γνωστό Smiley Face.
Η Τοπική Αρχή δημοσιοποιεί τις μέρες της κάθε περιοχής έτσι όποιος χρειάζεται κάτι περνά και μαζεύει ότι χρειάζεται.
Με την λήξη της καθορισμένης ώρας περνά συνεργείο του Δήμου και μαζεύει τα αντικείμενα.


5) Μέρες «δωρίζω ότι δεν χρειάζομαι»
Σε όλα τα νοικοκυριά υπάρχουν αντικείμενα που δεν τα χρειαζόμαστε αλλά για άλλους μπορεί να είναι χρήσιμα. Μπορεί η Τοπική Αρχή να ορίσει μια εκδήλωση όπου π.χ. για μια βδομάδα οι κάτοικοι παραδίδουν σε ένα συγκεκριμένο χώρο π.χ. πλατεία, γήπεδο, χώρο πρασίνου κλπ συγκεκριμένα αντικείμενα που δεν χρειάζονται. Τις μέρες της εκδήλωσης επισκέπτονται το χώρο όσοι χρειάζονται πράγματα και παίρνουν ότι θέλουν συνήθως δωρεάν.
Ότι μείνει εκεί αναλαμβάνει η Τοπική Αρχή να το διαχειριστεί και να καθαρίσει το χώρο.


6) Συλλογή από συνεργείο της Τοπικής Αρχής
Το συνεργείο της Τοπικής Αρχής μπορεί να παραλάβει τα αντικείμενα έναντι κάποιου κόστους και τα παραδίδει είτε στο Δημοτικό κατάστημα είτε για διαχείριση.

Επιλογές υπάρχουν, απλά πρέπει να δοκιμάσουν οι Τοπικές Αρχές διάφορα από τα πιο πάνω, ίσως ακόμη και άλλες νέες ιδέες.
Να βρεθεί δηλαδή τι δουλεύει και τι όχι, διαφορετικά αν συνεχίσουμε να είμαστε απαθείς τότε το πρόβλημα θα παραμείνει, και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ντροπιαστικές εικόνες.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου



Λέκτορας, Τμήμα Επιστήμης καιΤεχνολογίας ΠεριβάλλοντοςΤεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: