Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Η διαφθορά στην Κύπρο σήμερα

Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας
Πρόεδρος Επαρχιακής ΔΗΚΟ Αμμοχώστου

Το φαινόμενο κατάχρησης εξουσίας  παρατηρείται έντονα στις μέρες μας και αφορά κυρίως τον πολιτικό, τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Τα προβλήματα της διαφθοράς, όσον αφορά τη Κύπρο, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Συγκεκριμένα χωρίζονται στα προβλήματα που αφορούν δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας για ίδιο όφελος και στα προβλήματα που προκαλούνται από λανθασμένες αποφάσεις, λόγω ανεπάρκειας των υπευθύνων για λήψη αποφάσεων, λόγω άγνοιας νόμων και κανονισμών και λόγω ανυπαρξίας θεσμών που θα λάμβαναν τις σωστές αποφάσεις.

Αν και η ύπαρξη διαφθοράς δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, αλλά συνέβαινε από παλαιότερα στην Κύπρο, απασχολεί περισσότερο τους πολίτες, ερευνητές και τα ΜΜΕ μετά την οικονομική κρίση και το «κούρεμα» καταθέσεων το 2013. Κατανοητό είναι το ξαφνικό ενδιαφέρον για τη διαφθορά και προβολή όλο και περισσότερων περιπτώσεων της στα φώτα της δημοσιότητας, αφού η οικονομική κατάσταση της Κύπρου σήμερα, αποτελεί και συνέπεια της διαφθοράς.

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια – Κύπρος, που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Απαιτώ Διαφάνεια» με θέμα την διαφθορά και τον τρόπο που την αντιλαμβάνονται οι Κύπριοι πολίτες, και πραγματοποιήθηκε δύο φορές, το 2014 και το 2015, το φαινόμενο της διαφθοράς για το 83% των ερωτηθέντων αποτελεί μείζον πρόβλημα. Επιπρόσθετα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα στους δύο συμμετέχοντες δήλωσε ότι είχε βιώσει περιστατικό διαφθοράς, ενώ 4 από τους 5 συμμετέχοντες δήλωσαν πως θα προχωρούσαν σε καταγγελία κάποιου σχετικού περιστατικού, είτε ονομαστικά είτε ανώνυμα.

Μέσα από τις δηλώσεις τους, οι Κύπριοι πολίτες ανέφεραν πως η διαφθορά υπάρχει σε εθνικό επίπεδο, παρόλα αυτά παρατηρείται εντονότερα στα πολιτικά κόμματα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, και στον τραπεζικό τομέα. Συνεχίζοντας αναφέρθηκαν στο φαινόμενο του «μέσου», και σε ανησυχίες του πως για να πετύχει η επιχείρηση τους θα πρέπει να έχουν πολιτικές διασυνδέσεις ή να γνωρίζουν κάποιο υψηλά ιστάμενο άτομο στους τομείς που σχετίζονται οι επιχειρήσεις τους.  Αναφορικά με το ποιος πρέπει να λάβει ευθύνες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, οι Κύπριοι πολίτες θεωρούν πως η Κυβέρνηση, η Αστυνομία και ο Γενικός Ελεγκτής είναι αυτοί που πρέπει να δράσουν για την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου.


Περιστατικά διαφθοράς συναντούμε καθημερινά κι αν όχι ακούμε γι’ αυτά από τρίτους, περιστατικά τα οποία όλο και προβληματίζουν τους πολίτες, οι οποίοι επιζητούν την τιμωρία σε αυτούς που τα πράττουν. Η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα της Κύπρου το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με την λήψη και εφαρμογή κατάλληλων μέτρων, που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της οικονομίας, αλλά και της καθημερινής ζωής των πολιτών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: