Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

"Απαιτούμε την μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο"

Η Κίνηση Σωτηρίας Πάφου συντάσσεται με όλους τους φορείς και εκπροσώπους της Πόλης και Επαρχίας Πάφου με στόχο να επιτευχθεί η μεταφορά και μεταστέγαση του ΑΞΙΚ από την Λευκωσία στην Πάφο.

Καλούμε την εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία, δηλαδή το Υπουργικό Συμβούλιο και την Βουλή να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι που να γίνει εφικτός ο συγκεκριμένος στόχος.
Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Πάφος δεν γίνεται από την μια να αποτελεί έναν από τους κύριους αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας διαχρονικά και από την άλλη να συνεχίζει να παραμένει ο φτωχός συγγενής όσον αφορά τις υποδομές και συγκεκριμένα στο θέμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.


Η Λευκωσία έχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Λεμεσός έχει το ΤΕΠΑΚ, ενώ η Πάφος που συγκεντρώνει το 40% σχεδόν της τουριστικής κίνησης με περίπου 30 χιλιάδες κλίνες στο ενεργητικό της ζητά και έχει κάθε ηθικό έρεισμα να απαιτεί και η ζωή η ίδια το αποδεικνύει ότι δικαιούται το ΑΞΙΚ.

Η δυναμικότητα του ινστιτούτου όπως έχει σήμερα είναι 350 φοιτητές αλλά εδώ και χρόνια υπολειτουργεί έχοντας μόνο 170 φοιτητές. Η μεταφορά του στην Πάφο θα προσδώσει με βεβαιότητα νέα δυναμική και θα ήταν μάλιστα εφικτό να λειτουργήσει με προδιαγραφές 500 φοιτητών.

Γνωρίζουμε για την απροθυμία του καθηγητικού κ.α. προσωπικού του ΑΞΙΚ να μετακινηθούν στην Πάφο αφού από τους 34 καθηγητές οι 20 τουλάχιστον είναι βολεμένοι πρωτευουσιάνοι. Πιστεύουμε ότι είναι τουλάχιστο απαράδεκτο τα 20 αυτά άτομα με την όποια επιρροή και παρεμβάσεις τους προς τους αρμοδίους να γίνονται εμπόδιο στην πρόοδο και την εξέλιξη. Εξάλλου εάν δεν επιθυμούν να εργαστούν στην Πάφο υπάρχει και η οδός της παραίτησης / αφυπηρέτησης.

Η κατάσταση θυμίζει νοοτροπίες που επικρατούσαν στις Κυπριακές Αερογραμμές που δεν λάμβαναν καθόλου στο πρόγραμμα τους το αεροδρόμιο Πάφου ακριβώς για τους ίδιους ή παρόμοιους λόγους, έστω και αν αυτό σήμαινε τεράστιες οικονομικές απώλειες για την εταιρεία κάτι που τελικά και αυτό συνέβαλε στην χρεοκοπία.

Το επιχείρημα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του ΑΞΙΚ αναφορικά με την απαλλοτρίωση και ότι δήθεν υπάρχει πρόβλημα διότι θα πρέπει να επιστραφεί το κτήμα επειδή θα αλλάξει η χρήση του δεν αποτελούν εμπόδιο αλλά προφάσεις όλων αυτών που παρεμβάλλουν τα όποια κωλύματα στην μετακίνηση του ΑΞΙΚ. Από νομικής άποψης δεν υφίσταται το παραμικρό πρόβλημα καθώς μπορεί το ζήτημα να διευθετηθεί με την μέθοδο της επίσχεσης με βάση την υφιστάμενη σχετική νομοθεσία (άρθρο 15[3]).

Τελειώνοντας δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στα οφέλη που θα έχει η Πάφος από την ύπαρξη φοιτητών και προσωπικού του ΑΞΙΚ. Θα αποτελέσουν ένα καινούργιο οικονομικό πνεύμονα για την Πάφο και θα βοηθήσει στην μείωση της τόσο μεγάλη εξάρτησης από τον τουρισμό. Παράλληλα θα δημιουργηθούν και καλύτερες προϋποθέσεις για επιτυχία της προσπάθειας για την αναζωογόνηση του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης μας.
Η Κίνηση μας καλεί όλους τους αρμόδιους και όλους τους ενδιαφερόμενους σε συντονισμένη δράση και αντίδραση και σε μια προσπάθεια ανατροπής της συγκεκριμένης απόφασης.
Πιο συγκεκριμένα καλούμε:
Την Έπαρχο Πάφου,
τον Δήμαρχο Πάφου και τους Δημάρχους των άλλων Δήμων της επαρχίας Πάφου,
τους βουλευτές Πάφου,
την ΣΕΚΟ,
το ΕΒΕ Πάφου,
τον ΠΑΣΥΞΕ Πάφου,
τον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων,
την ΕΝΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΦΟΥ,
τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ),
τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ),
την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής,
και άλλους που θα θελήσουν να συντονιστούν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια.


Διοικητικό Συμβούλιο Κίνησης Σωτηρίας Πάφου,
Πάφος, 07 Μαρτίου 2017.