Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

"Μεταστέγαση ΑΞΙΚ στην Πάφο"

Το μήνυμα της συντονισμένης συστράτευσης για την δημιουργία του ΑΞΙΚ στην Πάφο έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων σε  έκτακτη συνεδρία στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου .

Στη σύσκεψη που έγινε στην παρουσία του προέδρου της ΣΕΚΟ Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος των μελών της ΣΕΚΟ ( βουλευτών και Δημάρχων της Επαρχίας Πάφου) σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου  ,του ΕΒΕ και ΠΑΣΥΞΕ  έγινε εκτενής αναφορά στο σκεπτικό μεταστέγασης του ΑΞΙΚ στην Επαρχία Πάφου.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το ΑΞΙΚ δεν εξυπηρετεί εγκατεστημένο πλέον στην Λευκωσία τους στόχους και τους σκοπούς του ενώ σε περίπτωση μεταστέγασης του στην Πάφο τα οφέλη που θα προκύψουν από την αναβαθμισμένη εκπαίδευση των φοιτητών του θα είναι προς όφελος όλης της Κύπρου.
Η Επαρχία Πάφου , όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της ΣΕΚΟ και  Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος διαθέτει  μια μεγάλη γκάμα καταλυμάτων, από πολυτελή ξενοδοχεία δίπλα στη θάλασσα με όλες τις ανέσεις, όπως επιχειρηματικά κέντρα, πισίνες με θαλάσσιο νερό, εξωτικούς κήπους κι σπα, μέχρι πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων.
Ο κ. Φαίδωνος είπε πως η μετεγκατάσταση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στην Πάφο δεν θα αποτελέσει απλά αναγνώριση του σημαίνοντος ρόλου που η πόλη και η Επαρχία της Πάφου διαδραματίζουν στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας αλλά θα είναι μια κίνηση με ουσιαστική επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Πάφου με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την Πάφο όσο και για το ίδιο το Ινστιτούτο , αφού πέρα από την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στις τουριστικές μονάδες της πόλης.
Επιπρόσθετα όπως αναφέρθηκε η πόλη διαθέτει κατ’ αναλογίαν τις περισσότερες τουριστικές μονάδες 5 αστέρων ενώ η δραστηριότητα των επιχειρήσεων του τομέα ενισχύεται συνεχώς.
Ο πρόεδρος  της ΣΕΚΟ, Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε  πως με έξι αποφάσεις του κατά διαστήματα το υπουργικό συμβούλιο τα τελευταία χρόνια έθεσε θέμα να μετακινηθεί το Α.Ξ.Ι.Κ. από την Λευκωσία λέγοντας πως αυτό προέκυψε όταν μέσα στα πλάνα της Κυβέρνησης ήταν να γίνει ιδιωτική αξιοποίηση του τεμαχίου γης που σήμερα στεγάζεται το  Α.Ξ.Ι.Κ.
Ο κ. Φαίδωνος είπε ότι επειδή το ΑΞΙΚ ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας  η  Υπουργός Εργασίας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου έθεσε πρόταση λόγω κόστους (-που υπολογίστηκε στα 18 εκ. ) το Α.Ξ.Ι.Κ.να μεταστεγαστεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ώστε να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες διδασκαλίες οι αθλοπαιδιές και το κόστος να μειωθεί στα 7 με 8 εκατομμύρια.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης οι βουλευτές της Επαρχίας Πάφου διατράνωσαν την ομοφωνία της διεκδίκησης.
Επίσης αναφέρθηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης ότι επειδή η Λευκωσία έχει σχολές το ίδιο και η Λεμεσός το ΤΕΠΑΚ  η Πάφος δικαιούται το ΑΞΙΚ .
Σημειώνεται τέλος πως από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ Θέμης Φιλιππίδης είπε πως η Επαρχία Πάφου επένδυσε ως τουριστική.


κυπε