Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Όλα όσα ακούστηκαν στο κακουργιοδικείο για το τετραπλό φονικό Αγ. Νάπας



Με την κατάθεση του Χαράλαμπου Ανδρέου συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου, η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του τετραπλού φόνου της Αγίας Νάπας το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2016 στην Οδό Καταλυμάτων.


Κατά την επίθεση που έγινε στο εστιατόριο The Stone Garden σκοτώθηκαν οι Θεοφάνης Θεοφάνους, άλλως Καλοψιδιώτης, το ζεύγος Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου και ο Yani Vogli, ένας εκ των δραστών του φονικού.
 
Ο Χαράλαμπος Ανδρέου 33 χρόνων από τη Λευκωσία, που εκτίει ποινή δια βίου φυλάκισης, ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος που παραδέχθηκε ενοχή στην υπόθεση και με την κατάθεση του οδήγησε στη σύλληψη των υπολοίπων κατηγορουμένων.
 
Σήμερα ο Ανδρέου κατέθεσε ως ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των δύο κατηγορουμένων που έχουν απομείνει στην υπόθεση δηλαδή των Παναγιώτη Πένταυκα και Loy Dejan, αποκαλύπτοντας τα όσα διαδραματίστηκαν πριν και μετά την φονική επίθεση, παραδέχθηκε ότι διευθέτησε τη διαμονή των δύο Αλβανών στη Λευκωσία και τον Πρωταρά, ότι υπέδειξε στους δύο δράστες το εστιατόριο Stone Garden όπου θα γινόταν ο φόνος, σημειώνοντας παράλληλα ότι  για το ρόλο του στην υπόθεση θα έπαιρνε ως αμοιβή 30 χιλιάδες ευρώ για να αγοράσει αυτοκίνητο.
 
Διαβάζοντας την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 30 Ιουνίου 2016 ο Ανδρέου είπε μεταξύ άλλων ότι «μετά το Πάσχα ο Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπέννη, "με τον οποίο γνωριστήκαμε το 2015, μιλούσαμε καθημερινά στο τηλέφωνο και βρισκόμαστε καθημερινά, ήρθε και με βρήκε αφού γύρευε ένα διαμέρισμα για να μείνει ένας φίλος του. Τελικά στο διαμέρισμα έμειναν δύο άτομα στα οποία πήγαινα φαγητό κάθε βράδυ έναντι αμοιβής, ενώ το μεσημέρι τους πήγαινε φαγητό η σύντροφος μου Σώτια Νεοφύτου».

Πρόσθεσε ότι στις 23/5/16 ο Χριστοδούλου «μου έδωσε μια τσάντα να την φυλάξω και κατάλαβα ότι μέσα υπήρχε όπλο, ενώ μια άλλη μέρα μου έφερε δεύτερη τσάντα προς φύλαξη, η οποία περιείχε ένα μεγάλο όπλο».
 
Σημείωσε επίσης ότι μια μέρα ο Χριστοδούλου του είπε να πάρει «τα παιχνιδάκια» στους δύο Αλβανούς  και στη συνέχεια τους πήρε καθαριστικά όπλων που πήρε από τη σύντροφο του. Ανέφερε ακόμα πως όταν στις 24/5/16 ρώτησε τον Χριστοδούλου για ποιο σκοπό χρειάζονταν τα όπλα αυτός απάντησε πως «εννα την κάμουν του Αλεξουδκιού (τον Αλέξη Μαυρομιχάλη) και της παρέας του, του Τσιάκκα (Χρίστο Δημητρίου) και του Σήφη (Ιωσήφ Ιωσήφ)» ωστόσο «η κουβέντα δεν έγινε γιατί το Αλεξούϊ έφυγε από την Κύπρο». Ανέφερε ακόμα ότι «φώναζα του Μπέννη να μην με ανακατέψει αλλά αυτός επέμεινε».
 
Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι από τις 13 – 17/6/2016 και από τις 20 – 25/6/2016 πήρε τους δύο Αλβανούς σε δύο επαύλεις στον Πρωταρά και την Αγία Νάπα και «είχαν μαζί τους τα όπλα και ρούχα. Νόμιζα ότι το Αλεξούϊ και η παρέα του θα ήταν στον Πρωταρά, δεν ήξερα ότι άλλαξαν τα σχέδια» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι στις 14/6/16 ο Χριστοδούλου του είπε πως «θα σκότωναν τον Φάνο Καλοψιδιώτη, ότι εγώ θα ήμουν ο οδηγός, θα έπαιρνα τους δύο Αλβανούς από την έπαυλη, θα τους πήγαινα στο πάρκινγκ του εστιατορίου και μετά θα τους έπαιρνα σε ένα χώρο που μου είχε υποδείξει» ενώ «θα μου έδιναν για το ρόλο μου 30 χιλιάδες ευρώ για να αγοράσω αυτοκίνητο».
 
Στην κατάθεση του ο Ανδρέου ανέφερε επίσης ότι στις 14/6/16 πήγαν με τον Χριστοδούλου και με ένα φίλο του από την Αγία Νάπα, που αργότερα έμαθε ότι είχε το κλάμπ Toga - Toga,  ο οποίος «μας έδειξε το δρομολόγιο, όπου δεν υπάρχουν κάμερες, για να φύγουμε από την περιοχή μετά το φονικό» και πρόσθεσε πως «ο φίλος του οδηγούσε το αυτοκίνητο του, εγώ ήμουν συνοδηγός, ο Μπέννη καθόταν πίσω από τον οδηγό και μας έδειξε τη διαδρομή διαφυγής από το Stone Garden μέχρι τον αυτοκινητόδρομο. Το δρομολόγιο ήταν ο πιο εύκολος δρόμος για να μην υπάρχουν καθόλου κάμερες και να μην μας πιάσουν μετά το φόνο» είπε, σημείωσε ότι τη συγκεκριμένη διαδρομή την έκαναν και προς τα πίσω, ενώ την επανέλαβαν στις 23/6/16.  
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Ελλης Παπαγαπίου, ο μάρτυρας είπε πως ο Χριστοδούλου του είπε πως «θέλουν να φαν τον Καλοψιδιώτη και ότι έχει ένα φρουρό που την ώρα του φόνου θα ήταν στο αποχωρητήριο και θα μας κανονίσει», προσθέτοντας πως το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 ο Χριστοδούλου πήρε μήνυμα στο κινητό του που έλεγε «ΟΚ1» που σήμαινε πως η δουλειά θα γινόταν στο Stone Garden.
 
Τότε συνέχισε «οι Αλβανοί φόρεσαν μακριές φόρμες πάνω από τα κοντά παντελόνια τους και κουκούλες, ενώ εγώ φόρεσα μαύρα ρούχα και πλαστικά γάντια. Με το αυτοκίνητο τους πήρα στο πίσω μέρος του πάρκινγκ του εστιατορίου The Stone Garden όπου τους άκουσα να οπλίζουν. Ο Alex Burel κρατούσε το καλάσνικοφ και ο Yani Vogli το πιστόλι. Εγώ άρχισα να τρέμω, αλλά έμεινα στο αυτοκίνητο με αναμμένη τη μηχανή για να τους πάρω μετά το φονικό να φύγουμε. Οι δύο Αλβανοί βγήκαν από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου όπου κάθονταν και ακολούθησαν ένα σκοτεινό μονοπάτι. Άκουσα τις ριπές και μετά από 1 -2 λεπτά ήρθε πίσω ο ένας Αλβανός και μου είπε «φύγαμε - φύγαμε», ενώ  όταν τον ρώτησα που ήταν ο άλλος μου απάντησε «έφαγε σφαίρα».
 
Ανέφερε επίσης πως όταν έφτασαν στο χωράφι παρά τον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας – Λάρνακας, ο Αλβανός του είπε «τον σκότωσα, τον σκότωσα, εγώ του έριξα τη σφαίρα», διευκρινίζοντας ότι «ο Bureli σκότωσε τον Yani Vogli».
 
Σε άλλες ερωτήσεις της κ. Παπαγαπίου ο Ανδρέου απάντησε πως «στο αυτοκίνητο για τη διαδρομή με τον φίλο του Μπέννη κάναμε 20 περίπου λεπτά και τον ξαναείδα στο Δικαστήριο μαζί μου» ως συγκατηγορούμενο. Είπε επίσης πως «ο φίλος του Μπέννη μας έδειξε ένα βίντεο στο οποίο φαινόταν ο Θεοφάνης Θεοφάνους μαζί με δύο φρουρούς του, ένα δεξιά και έναν αριστερά του. Ο 2ος κατηγορούμενος μας είπε ότι είχαν διαφορά με τον Φάνο (Καλοψιδιώτη) και πως ανέφερε στον Φάνο «εν η ώρα σου έννα σε κανονίσω».
 
Μετά από ερώτηση της κ. Παπαγαπίου ο Χαράλαμπος Ανδρέου υπέδειξε «ως το φίλο του Μπέννη τον 2ο κατηγορούμενο» που καθόταν στο εδώλιο για την υπόθεση δηλαδή τον Παναγιώτη Πένταυκα, είπε πως «ο φίλος του Μπέννη μας είπε το αυτοκίνητο διαφυγής να το αφήσουμε σε συγκεκριμένο χωράφι για να πάνε κάποιοι δικοί του να το κρούσουν και εμείς να φύγουμε με άλλο αυτοκίνητο».

Ανέφερε επίσης πως επειδή μεταξύ 13 – 17/6/16 «δεν καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας να σκοτώσουμε τον Φάνο Θεοφάνους νοικιάσαμε δεύτερη έπαυλη (20 – 25/6/16) για να μείνουμε και να επιτύχουμε τον στόχο μας». Είπε ακόμα  ότι στις 14/6/16 καθ΄οδόν προς τη Λευκωσία από την Αγία Νάπα «ο Μπέννη μου είπε ότι θα σκότωναν τον Φάνο Θεοφάνους» σημείωσε πως στις 20/6/16 «με τον νυχτερινό φρουρό του Μπέννη πήραμε στον Πρωταρά ένα κλοπιμαίο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφυγή μας μετά το φόνο».
 
Σε άλλες ερωτήσεις ο Ανδρέου είπε πως επειδή δεν γνώριζε τα ονόματα των δύο Αλβανών τους έλεγε «λόγω του σωματότυπου τους «μεγάλο» τον Bureli και «μικρό» τον Vogli» ενώ αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν μετά τη φυγή τους από την Αγία Νάπα καθ’ οδόν προς τη Λεμεσό, τη Λευκωσία και σε όσα διαδραματίστηκαν για τη φυγάδευση του Bureli.
 
Σημείωσε ακόμα ότι στις 27/6/16 συναντήθηκε με τον Χριστοδούλου ο οποίος του είπε «αρφέ μου please μην με δώκεις, ό,τι χρειαστείς θα σε βοηθήσω και θα σου βρω και δικηγόρο. Εγώ του είπα «μεν έσιεις έννοια εν θα σε δώκω».
 
Ακολούθησε η προβολή βίντεο με τη διαδρομή διαφυγής που ακολούθησε ο Χαράλαμπος Ανδρέου μετά τη διάπραξη του φόνου, με τον μάρτυρα να εξηγεί στο Δικαστήριο βήμα –βήμα το δρομολόγιο. Ανέφερε επίσης ότι «η διαδρομή που θα ακολουθούσαμε μετά φόνο έγινε καθ’ υπόδειξη του 2ου κατηγορούμενου» και πως καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής δεν είδε πουθενά κάμερες.
 
Σε ερωτήσεις της κ. Παπαγαπίου ο Ανδρέου απάντησε πως «ο 2ος κατηγορούμενος μας έδειξε το χωράφι για να αφήσουμε το αυτοκίνητο μετά το φονικό, για να πάνε οι δικοί του να το κάψουν» σημειώνοντας πως ήταν πιο εύκολο γι’αυτούς να πάνε στο χωράφι για να βάλουν φωτιά στο αυτοκίνητο, αντί να μεταβούν σε κατοικημένη περιοχή.  
 
Είπε επίσης πως «ο Μπέννη μου έδειξε το μήνυμα που πήρε το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 που έγραφε «ΟΚ1» και κατάλαβα ότι εννοούσε το εστιατόριο Stone Garden». Ερωτηθείς από πού πήρε το μήνυμα ο Χριστοδούλου, ο μάρτυρας απάντησε πως «ο Μπέννη είπε ότι ο 2ος κατηγορούμενος θα τον ειδοποιούσε για να μας ειδοποιήσει» να ξεκινήσουμε για να πάμε στο εστιατόριο, σημειώνοντας πως «ήταν ο ίδιος που μας έδειξε το δρομολόγιο διαφυγής».
 
Ανέφερε ακόμα πως ο Χριστοδούλου και ο 2ος κατηγορούμενος προσδιόρισαν ότι ο αριθμός 1 στο μήνυμα θα ήταν το εστιατόριο Stone Garden και το 2 άλλο εστιατόριο που βρισκόταν πολύ κοντά στην έπαυλη όπου διέμεναν στην Αγία Νάπα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν ήξερε κάποιο άλλο σχέδιο αναφορικά με τον αριθμό 2.
Σημειώνεται ότι ο Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπέννη για την ίδια υπόθεση  εκτίει ποινή τέσσερις φορές δια βίου φυλάκισης.
 
Η ακροαματική διαδικασία με την κυρίως εξέταση του Χαράλαμπου Ανδρέου θα συνεχιστεί αύριο.



κυπε