Ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου, ο Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ παραδέχθηκε το σχεδιασμό «μιας πιο σημαντικής επίθεση κατά μνημείων»
- Δεν υλοποιήθηκε, μετά την καταστροφή των εκρηκτικών τους υλών στο Αλκανάρ
Επιβεβαιώθηκαν χθες στο ισπανικό δικαστήριο, όπου προσήλθαν οι τέσσερις συλληφθέντες για την αιματηρή επίθεση στη Βαρκελώνη, οι πληροφορίες που είχαν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας ότι είχαν σχεδιάσει «μεγαλύτερα»τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά λόγω της έκρηξης στο Αλκανάρ, καταστράφηκαν οι εκρηκτικές ύλες που διέθεταν και δεν μπόρεσαν να τα υλοποιήσουν.
Ειδικότερα, ο τζιχαντιστικός πυρήνας που κατηγορείται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καταλονία, προετοίμαζε μια επίθεση πολύ μεγαλύτερης κλίμακας με τη χρήση εκρηκτικών υλών εναντίον «μνημείων», παραδέχθηκε ένα μέλος της.
Ο Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ, ένας Ισπανός 21 ετών που γεννήθηκε στον ισπανικό θύλακα Μελίγια της Βόρειας Αφρικής, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, χθες Τρίτη, ενώπιον δικαστή ο οποίος ερευνά τις επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους.
Ο 12μελής πυρήνας, εκ των οποίων μόνο τέσσερα μέλη παραμένουν εν ζωή, προετοίμαζε «μια πιο σημαντική επίθεση» από αυτές στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς εναντίον «μνημείων» με τη χρήση «βομβών», σύμφωνα με δικαστική πηγή.
Όσον αφορά την τύχη των τεσσάρων τζιχαντιστών, ο δικαστής αποφάσισε χθες την προφυλάκιση του Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ, όπως και του Ντρις Ουκαμπίρ, ενός 27χρονου Μαροκινού. Ένας τρίτος άνδρας, ο Μοχάμεντ Αάλα ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Καμπρίλς, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Εξάλλου, ο δικαστής ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει σε τρεις ημέρες για την τύχη του τέταρτου κατηγορούμενου, του ιδιοκτήτη ενός internet café στο οποίο σύχναζαν τα μέλη του πυρήνα, μετά τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας στο κατάστημά του.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας επιβεβαιώθηκε ότι την προηγούμενη Τετάρτη, 16 Αυγούστου, σημειώθηκε από λάθος έκρηξη στο σπίτι των τρομοκρατών στο Αλκανάρ, νότια της Βαρκελώνης. Στα ερείπια του σπιτιού η αστυνομία είχε βρει «μεγάλη ποσότητα φιαλών αερίου» και «μεγάλη ποσότητα καρφιών τα οποία θα χρησιμοποιούνταν ως βλήματα αλλά και πυροκροτητές».
Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι στο Αλκανάρ εντοπίστηκε ένα έγγραφο μέσα σε ένα πράσινο βιβλίο: «Στο όνομα του Αλλάχ (…) Σύντομη επιστολή των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους στην γη της αλ Ανταλούς (όνομα της Ισπανίας όταν βρισκόταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία) προς τους Σταυροφόρους, τους μισητούς, τους αμαρτωλούς …». Από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκε ο ιμάμης Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, που φέρεται να ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των μελών του πυρήνα, και τουλάχιστον ένας ακόμη άνθρωπος. Ο Τσεμλάλ επέζησε γιατί την ώρα της έκρηξης βρισκόταν έξω από το σπίτι, στη βεράντα.
Την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ελλείψει εκρηκτικών τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Β’. Ένα φορτηγάκι που νοίκιασε ο Ντρις Ουκαμπίρ χρησιμοποιήθηκε από τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οποίος το έριξε εναντίον πεζών στη Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 120 ακόμη.
Στη συνέχεια, στην Καμπρίλς πέντε μέλη του πυρήνα οπλισμένα με τέσσερα μαχαίρια και ένα τσεκούρι έπεσαν με ένα Audi A3 πάνω σε περαστικούς και σταμάτησαν σε ένα μπλόκο της αστυνομίας. Έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών αφού μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν έξι ακόμη.
Έπειτα από τέσσερις ημέρες ο Αμπουγιακούμπ σκοτώθηκε από την αστυνομία σε ένα χωριό 50 χιλιόμετρα έξω από τη Βαρκελώνη.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν την Κυριακή δύο ανθρώπους σε σχέση με τις επιθέσεις στην Καταλονία.
Ένας 28χρονος άνδρας, που συνελήφθη στη Νάντορ κοντά στη Μελίγια, είχε ζήσει επί 12 χρόνια στη Βαρκελώνη. Φέρεται να συνδέεται με το ΙΚ και να σχεδίαζε μια επίθεση εναντίον της ισπανικής πρεσβείας στο Ραμπάτ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο 2M.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν άμεσα με τον τζιχαντιστικό πυρήνα στην Καταλονία, όμως μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη ανήρτησε ένα μήνυμα στο Facebook εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
Ένας δεύτερος ύποπτος συνελήφθη στην πόλη Ούτζα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Ο άνδρας αυτός διέμενε στο Ρίπολ, τη μικρή πόλη της νότιας Ισπανίας όπου ζούσαν πολλά από τα μέλη του πυρήνα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ