Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Εκατοντάδες οι νεκροί στη Μιανμάρ


Περίπου 120.000 εκτοπισμένοι, κυρίως μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, που ζουν σε καταυλισμούς στην Πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ δεν λαμβάνουν επισιτιστική και υγειονομική βοήθεια, αφού ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή μετά τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι στηρίζουν τους αντάρτες.
 
Σχεδόν 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας, αφού αντάρτες Ροχίνγκια επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας πριν μία εβδομάδα, με την αστυνομία και τον στρατό να απαντούν με σκληρή καταστολή.
 
Οι συνέπειες των συγκρούσεων έχουν επεκταθεί μέχρι και την πρωτεύουσα της Πολιτείας, τη Σίτουε που βρίσκεται πιο νότια, όπου περίπου 90.000 Ροχίνγκια ζουν σε καταυλισμούς από το 2012 οπότε διαθρησκευτικές συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 200 άνθρωποι.
 
Επιπλέον 30.000 Ροχίνγκια έχουν βρει καταφύγιο αλλού στην Πολιτεία Ραχίν, ενώ ένας μικρός αριθμός βουδιστών που επίσης εκτοπίστηκαν από τα βίαια επεισόδια του 2012 ζουν σε άλλους καταυλισμούς.
 
«Εξαιτίας της διακοπής των επιχειρήσεων στην κεντρική Πολιτεία Ραχίν, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν τη συνηθισμένη επισιτιστική βοήθεια, ενώ οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες έχουν επίσης ανασταλεί», δήλωσε ο Πιερ Περόν εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
 
Ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν ήδη απομακρύνει από το βόρειο τμήμα της Ραχίν το μη απαραίτητο προσωπικό, αφού το γραφείο της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι έδωσε επανειλημμένα στη δημοσιότητα φωτογραφίες που έδειχναν ενεργειακά μπισκότα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού
Προγράμματος σε ένα στρατόπεδο των ανταρτών. Επίσης το γραφείο της Σου Κι ανακοίνωσε ότι ερευνά ένα περιστατικό στήριξης μιας οργάνωσης αρωγής προς τους αντάρτες.
 
Οι νέοι εργολάβοι που συνεργάζονται με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, μια υπηρεσία του ΟΗΕ, πλέον αρνούνται να μεταφέρουν τρόφιμα στους καταυλισμούς στη Σίτουε και αλλού.
 
Επίσης το προσωπικό διεθνών οργανώσεων αρωγής που εργάζονται σε κλινικές μέσα στους καταυλισμούς φοβάται να πάει στην εργασία του, γεγονός που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων, δήλωσαν πηγές του ΟΗΕ και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
 
Το τοπικό προσωπικό έχει εκφοβιστεί από τους σκληροπυρηνικούς βουδιστές και κάποιοι ανησυχούν ότι θα δεχθούν επίθεση από τους μουσουλμάνους, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
 
Η μεταχείριση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.
 
Οι Ροχίνγκια είναι απάτριδες και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.
 
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ