Μια γυναίκα πέθανε το τελευταίο 24ωρο λόγω του κορωνοϊού στην Κύπρο, ενώ άλλα 36 κρούσματα βρέθηκαν θετικά στον COVID-19, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι αρμόδιες αρχές.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στο Υπουργείο Υγείας, o Δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι η γυναίκα που πέθανε, νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, πρόκειται για 77χρονη η οποία είχε υποκείμενα νοσήματα.
Οι συνολικοί θάνατοι ανήλθαν σε 10, εκ των οποίων 8 είναι άνδρες και 2 γυναίκες. Η μέση ηλικία όσων απεβίωσαν είναι 68.
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης είπε ότι τα 36 νέα κρούσματα προήλθαν μετά από 603 εργαστηριακές διαγνώσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, ένα άτομο από ταξίδι και 11 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 356, συμπεριλαμβανομένων των 10 κρουσμάτων στις Βρετανικές Βάσεις, είπε.
Ο κ. Κωστρίκης είπε εξάλλου ότι από τα 32 περιστατικά που ανακοινώθηκαν χθες με υπό διερεύνηση ιστορικό, στα 22 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ τα άλλα 10 τελούν ακόμη υπό διερεύνηση.
Τα 356 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διενέργεια 8.779 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Μικροβιολογικό Τμήμα του ΓΝ Λευκωσίας και ιδιωτικά εργαστήρια, είπε.
Τα 227 από τα 356 προέρχονται από επαφές, αρά οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο, συνέχισε ο κ. Κωστρίκης.
Σημείωσε ότι 27 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με τον ιό και νοσηλεύτηκαν έχουν αποθεραπευτεί.
«Ο ρυθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό που είχαμε χθες και αυτό ασφαλώς είναι καλοδεχούμενο. Όμως ούτε τα 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μικρός αριθμός. Ως εκ τούτου σας παρακαλούμε πολύ να συνεχίσετε να συμμορφώνεστε με τα περιοριστικά μέτρα και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα γίνονται όλο και καλύτερα», ανέφερε.
Στη ΜΕΘ Λεμεσού ο πρώτος ασθενής που αποσωληνώθηκε
-------------------------
Για την πρώτη ακτίδα ελπίδας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έκανε εξάλλου λόγο ο Δρ. Μάριος Λοΐζου. «Είχαμε στη ΜΕΘ Λεμεσού το πρωί τον πρώτο ασθενή που αποσωληνώθηκε. Εξακολουθεί βέβαια να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σταθερή κατάσταση», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι τις 3μμ της Πέμπτης, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονταν 35 άτομα, πέντε εξ αυτών στη ΜΕΘ, ενώ δόθηκαν και τρία εξιτήρια.
Εννέα άτομα συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη ΜΕΘ του ΓΝ Λεμεσού και επ΄τα στη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας. Η κατάσταση αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή, αλλά κρίσιμη, είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, νοσηλεύονται σε θάλαμο επτά συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού.
Ο κ. Λοΐζου είπε εξάλλου ότι έχουμε μπει στον 4ο μήνα από την έναρξη της πανδημίας, ενώ τις επόμενες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει το 1 εκατομμύριο και οι θάνατοι τις 50,000.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πολύ μεγάλη σημασία του να τηρούνται οι αποστάσεις στον εργασιακό χώρο, όπου εξ ανάγκης συγχρωτιζόμαστε με άλλο κόσμο. «Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα το να περιοριζόμαστε στο σπίτι όταν στον εργασιακό χώρο δεν τηρούμε τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής. Με τη μη τήρηση των αποστάσεων δημιουργούνται οι εκρήξεις κρουσμάτων σε ένα συγκεκριμένο χώρο», είπε.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Νικολόπουλος, παρουσίασε τα επιδημιολογικά στατιστικά στοιχεία της νόσου του κορωνοϊού στην Κύπρο.
Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση για το ρίσκο από τη χορήγηση σκευασμάτων με ενδείξεις για παρενέργειες μέσω τηλεφωνικής παρακολούθησης από προσωπικούς γιατρούς, ο κ. Λοΐζου είπε ότι για οτιδήποτε αφορά τη νόσο COVID-19 υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες εκδίδονται στην Κύπρο και αφορούν όλα τα φάρμακα της παρεχόμενης θεραπείας. Ό,τι εφαρμόζεται στην Κύπρο εφαρμόζεται με τον ίδιο περίπου τρόπο και στο εξωτερικό, πρόσθεσε.
Σε άλλη ερώτηση, αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπαίνουν σε καραντίνα αντί σε κατ’ οίκον περιορισμό τα άτομα που νοσούν σε Πάφο και Αραδίππου, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι δεν έχει παρθεί οποιαδήποτε απόφαση ειδικά για αυτές τις περιοχές. Είπε ωστόσο ότι είναι προφανές πως «και οι δύο περιοχές αποτελούν hotspots» της λοίμωξης και επομένως θα τύχουν περισσότερης προσοχής.
Από την πλευρά του ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε προς τη σωστή κατεύθυνση τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο που διενεργείται. «Οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις προφανώς θα συζητηθούν», είπε.
Ερωτηθείς καταληκτικά για τον αριθμό των ασθενών στην Κύπρο σε αναλογία πληθυσμού, σε σχέση με άλλες χώρες, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι οι ασθενείς στις ΜΕΘ ανέρχονται περίπου στο 5% των διαγνώσεων, κάτι που συνάδει με τους μέσους όρους της βιβλιογραφίας.
κυπε