Στην αρχή οι κύπριοι την χαρακτήρισαν ως τον «θηλυκό» Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξεγελάστηκαν από το γλυκό και συνεσταλμένο πρόσωπο της 37χρονης Ρουμάνας. Όταν, όμως η Ντέλια έδειξε τα δόντια της και τις πραγματικές προθέσεις της για την Κύπρο και την οικονομία του νησιού, τότε οι δημοσιογράφοι δεν άργησαν να την βαφτίσουν «Δρακουλέσκου» παραποιώντας το επώνυμό της που είναι Βελκουλέσκου.
Ο θηλυκός εκπρόσωπος της τρόικας με το που πάτησε το πόδι της στην Λευκωσία φρόντισε να επιβεβαιώσει την φήμη της σκληρής μονεταρίστριας που την συνοδεύει εδώ και μια δεκαετία σχεδόν στους διαδρόμους του κτιρίου της 19ης Οδού της Ουάσινγκτον.
Ειδική σε συνταξιοδοτικά και ενεργειακά θέματα έδειξε με το καλημέρα τις άγριες διαθέσεις της στους κύπριους κυβερνητικούς παράγοντες και ειδικά σε όσους δεν είχαν προσέξει πως η υπογραφή της 37χρονης Ρουμάνας υπήρχε και κάτω από ένα δεκασέλιδο σημείωμα και με το οποίο ζητούσε τον Ιανουάριο του 2012 τη λήψη σκληρών μέτρων από την Ελληνική κυβέρνηση.
Ήταν ένα δρακόντειο κείμενο γραμμένο στα Αγγλικά γεμάτο με νέα σκληρότερα μέτρα, τσεκούρι διαρκείας στις δαπάνες, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές που είχε συνταχθεί από την κυρία Βελκουλέσκου και προκάλεσε ανατριχίλες στο Μέγαρο Μαξίμου για την ωμότητα των περικοπών που περιείχε για την «σωτηρία» της χώρας.
Η Ρουμάνα εκπρόσωπος της Λαγκάρντ ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβε τα ίδια και στην Λευκωσία κάνοντας και μια πρωτοφανή επίδειξη αλαζονείας λέγοντας στους Κύπριους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών ότι «εμείς είμαστε οι δανειστές σας» και ότι το ΔΝΤ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Συνεπώς, δεν μπορεί να δώσει ελαφρυντικά σε κανέναν.
Έτσι λοιπόν η γοητευτική Ντέλια κατάφερε να θυμίσει στους κύπριους τον αιμοσταγή συμπατριώτη της Κόμη Δράκουλα αλλά την γυναίκα που λίγους μήνες πριν είχε ζητήσει δια αλληλογραφίας από την ελληνική κυβέρνηση την απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015!
Η κ. Βελκουλέσκου υπέδειξε επίσης στους συνομιλητές της στην Λευκωσία ότι «για να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να σταθεί κυριολεκτικά στα πόδια της πρέπει να γίνουν δραστικές μεταρρυθμίσεις» προτείνοντας να μειωθούν, με το «καλημέρα» οι μισθοί των Κυπρίων κατά 25%. Είπε μάλιστα, προφανώς για να ισχυροποιήσει την πρότασή της ότι στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν περικοπές κατά 25% φέρνοντας για παράδειγμα την ίδια της την πατρίδα.
Κάπου σε αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ήταν που ήρθε και η πληρωμένη απάντηση από την υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους που μόλις το άκουσε αυτό, της είπε ότι αυτός είναι πιθανός ο λόγος ότι γέμισε η Κύπρος από Ρουμάνους μετανάστες και τα μπαρ με Ρουμάνες και ότι στην Κύπρο έχουν μεταναστεύσει πολλοί πολίτες του πρώην ανατολικού μπλοκ, λόγω ακριβώς αυτών των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από το ΔΝΤ.
Μετανάστρια και η ίδια η Ντέλια Βελκουλέσκου εγκατέλειψε την Ρουμανία το 1992, τρία μόλις χρόνια μετά την εκτέλεση του δικτάτορα Τσαουσέσκου, έχοντας στις αποσκευές της μία υποτροφία για το γυναικείο κολέγιο Ουίλσον των Ηνωμένων Πολιτειών και με το διαβατήριό της να γράφει το πατρικό της όνομα, Ντέλια Μοράου.
Κόρη υψηλόβαθμου στελέχους του πάλαι ποτέ κομμουνιστικού καθεστώτος αποφοίτησε από το λύκειο του Βουκουρεστίου που παραδοσιακά φιλοξενούσε τα παιδιά της νομενκλατούρας του κόμματος και πέντε χρόνια αργότερα έπαιρνε τον δρόμο των μεταπτυχιακών σπουδών αλλά ταυτόχρονα περνούσε και τα σκαλιά της εκκλησίας συνοδευόμενη από έναν από τους επιφανέστερους ρουμάνους επιστήμονες που ζουν στις ΗΠΑ, τον διακεκριμένο γιατρό Βίκτορα Βελκουλέσκου.
Ο σύζυγος της κυρίας «Δρακουλέσκου» όπως την αποκαλούν πλέον στην Κύπρο, με την ερευνητική του εργασία και συγκεκριμένα με την ανακάλυψη μιας πρωτοποριακής μεθόδου αναγνώρισης και εντοπισμού γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τις καρκινικές μεταλλάξεις, κατάφερε να δημιουργήσει παρά το νεαρό της ηλικίας του αφού είναι μόλις 42 ετών ένα πολύ ξεχωριστό όνομα στον τομές της ογκολογίας και της μοριακής ιατρικής. Και ενώ ο Βίκτορ Βελκουλέσκου έχει αφιερώσει την ζωή του στην καταπολέμηση του καρκίνου και την φροντίδα του ανθρώπου η σύζυγός του και μητέρα των τριών παιδιών που έχουν αποκτήσει, έχει καταφέρει να προκαλεί τον τρόμο στους πολίτες των χωρών που έχουν υποχρεωθεί να ζητήσουν την θεραπεία των προβλημάτων τους με τις γνωστές συνταγές του ΔΝΤ.
Ειδικά όταν η Ντέλια Βελκουλέσκου παρουσίασε στην Κύπρο τους οικονομικούς δείκτες όπως αυτοί κινήθηκαν μετά την χορήγηση των φαρμάκων του ΔΝΤ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και στην ίδια την πατρίδα της προφανώς απέκρυψε πως από όπου εφαρμόσθηκαν παρατηρήθηκε αύξηση θανάτων (τόσο από αυτοκτονίες όσο και από παθολογικά αίτια, εκτίναξη ποσοστών μεταδοτικών ασθενειών), πολλαπλασιασμός τοξικοεξαρτημένων και αλκοολικών.
Μιλώντας με την σιγουριά που δίνει ένα πολυτελές διαμέρισμα στην Ουάσινγκτον η 37χρονη Ντέλια δεν είχε την τύχη να ζήσει από κοντά την εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ στην πατρίδα της αλλά από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες που αφορούν σε θέματα μακρο-οικονομίας, όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Στην αρχή της καριέρας της ασχολήθηκε με χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής όπως το Τρίνινταντ-Τομπάγκο η Κόστα Ρίκα και το Περού όπου λειτούργησαν ως «πειραματόζωα» για τις νεοφιλελεύθερες ιδέες της ρουμάνας οικονομολόγου.
Το 2009 μετέφερε το πεδίο εργασίας της στην Ευρώπη δημοσιεύοντας μία εργασία με τίτλο «Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Μαθήματα από άλλες χώρες» απειλώντας πλέον να «σώσει» την Κύπρο.
2 σχόλια:
DELIA SUGE PULA DRAGA .... CUM FACEAI SI MAI TINERA
Αν την ώρα που συζητούν για το ξεβράκωμα της χώρας μας, εισβάλουν......(και καλά) δυό τρείς νταγλαράδες και την ποιάσουν και της κάνουν το πίσω μέρος της για (#@&ς΅΅w@)....πέταμα κυριολεκτικά.....τι άλλο μπορούν να μας κάνουν βρε παιδιά;;;;;Να μας πάνε φυλακή;..... τρίχες.Να μας βάλουν αυστηρότερα μέτρα;.....ξανά τρίχες. σκληρότερα δεν υπάρχουν. Μετά θα εύγενε αυτή η καργιολίτσα να πει τι γαμό το κερατό μου; ΟΤΙ ΠΗΓΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ Γ...........ΝΕ;;;;Μήπως να το σκευτόταν αυτό οι κυβερνόντες;
Δημοσίευση σχολίου