Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ομαλά η εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές στην Κύπρο


Ευρωεκλογές για τα κράτη μέλη της ΕΕ. 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι από 28 κράτη - μέλη καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους 751 εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο.


 Υπό το βάρος των οδυνηρών αποφάσεων της Ευρώπης, ψηφίζει η Κύπρος με 606.916 ψηφοφόρους, εκ των οποίων, 539.876 Ελληνοκύπριοι, 59.328 Τουρκοκύπριοι και 7.712 κοινοτικοί. Είναι οι τρίτες Ευρωεκλογές μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανάδειξη των έξι Ευρωβουλευτών.
Δικαίωμα ψήφου στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν συνολικά 6.198 ψηφοφόροι, από τους οποίους οι εφτά είναι Τουρκοκύπριοι.
Βάση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από 59 χιλιάδες τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έχουν κυπριακές ταυτότητες νέου τύπου.

Άρχισε η ψηφοφορία...
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι στις 7.00 πμ ακριβώς άνοιξαν οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στη Δημοκρατία και την Ελλάδα, και άρχισε η ψηφοφορία για την εκλογή των έξι εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και μετά από διακοπή μιας ώρας θα επαναρχίσει η ώρα 1.00 μ.μ. και θα λήξει τελικά στις 6.00 μ.μ.
Ο προεδρεύων της εκλογής μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες της ψηφοφορίας μέχρι και τα μεσάνυκτα, αν βρίσκονται ψηφοφόροι έξω από το εκλογικό του κέντρο για να ψηφίσουν.

Όλοι στις θέσεις τους και στη Λεμεσό...
Κανονικά και χωρίς προβλήματα, άνοιξαν οι κάλπες και στη Λεμεσό και όλοι βρίσκονται στη θέση τους για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας. 
Στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού λειτουργούν 298 εκλογικά κέντρα στα οποία καλούνται να ψηφίσουν 152 χιλιάδες 125 εκλογείς. Αυτό μεταφράζεται κατά μέσο όρο σε 550 περίπου εκλογείς. 
Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο με 765 εκλογείς θα λειτουργήσει στη Λεμεσό στο γραφείο του κοινοτικού Συμβουλίου Παλώδιας .
Το πιο μικρό εκλογικό κέντρο, που είναι και το μικρότερο ανά το παγκύπριο θα λειτουργήσει στην κοινότητα Παλιομύλου στο οποίο ψηφίζουν μόλις 39εκλογείς. 
Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί μέχρι στις 12 το μεσημέρι μετά από διάλειμμα μίας ώρας, οι κάλπες ανοίγουν και πάλι από τη  1 μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Η καταμέτρηση και διαλογή ψήφων θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.
Για την όλη διαδικασία θα εργαστούν στη Λεμεσό γύρω στους χίλιους δημόσιους υπαλλήλους συν οι 479 άνεργοι επιστήμονες που έχουν επιλεγεί.
Στη Λεμεσό ψηφίζουν και 301 Τουρκοκύπριοι εκλογείς, στα εκλογικά κέντρα της περιοχής τους, καθώς και 1,184 κοινοτικοί. 
Στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού ψηφίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος  θ` ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 9:30, στο Κέντρο Α` του Λανιτείου Λυκείου.
Κανονικά η έναρξη της ψηφοφορίας στην εκλογική περιφέρεια Πάφου 
Κανονικά ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές  στην Επαρχία Πάφου σύμφωνα με τον Έφορο της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Γιαννάκη Μαλλουρίδη. Οι εκλογές είπε “ ξεκίνησαν και εξελίσσονται ομαλά και όλοι οι λειτουργοί που είναι επιφορτισμένοι με την διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης βρίσκονται στις θέσεις τους".

Στην  εκλογική περιφέρεια Πάφου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, θα λειτουργήσουν 129 εκλογικά κέντρα εκ των οποίων 31 στον Δήμο Πάφου, 7 στο Δήμο Γεροσκήπου,  3 στο Δήμο Πέγειας,  και 3  στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς .
Τα υπόλοιπα 85 εκλογικά κέντρα , είπε, θα λειτουργήσουν στις Κοινότητες.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλλουρίδη στην εκλογική περιφέρεια Πάφου θα ψηφίσουν 51. 423 ψηφοφόροι, από τους οποίους οι 48.309 είναι Κύπριοι περιλαμβανομένων 167 Τουρκοκύπριοι που διαμένουν μόνιμα στην Πάφο.
Επίσης συνέχισε,  στους 51.423 ψηφοφόρους περιλαμβάνονται 3.114 κοινοτικοί ψηφοφόροι οι οποίοι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν  στις ευρωεκλογές.
Ο κ. Μαλλουρίδης πρόσθεσε επίσης πως ολοκληρώθηκε έγκαιρα η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές με την εκπαίδευση των προεδρευόντων και των βοηθών τους και  παραδόθηκαν οι κάλπες στους προεδρεύοντες με όλο το περιεχόμενο για την  σημερινή ψηφοφορία .

Όπως είναι γνωστό η  εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 7:00 και θα ολοκληρωθεί στις 18:00 με μια ώρα διακοπής από τις 12:00 μέχρι τη  13:00 το μεσημέρι. Ο κ. Μαλλουρίδης ανέφερε πως έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας και οργάνωσης για να λειτουργήσουν τα πάντα μέσα σε συνθήκες διαφάνειας , και οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ελεύθερα και ανεπηρέαστα.
Τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν σημείωσε πριν τα μεσάνυκτα της Κυριακής εξαιτίας της νομοθεσίας βάσει της οποίας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει όταν θα κλείσει η ψηφοφορία σε όλα τα κράτη της ΕΕ και δεδομένου ότι οι κάλπες στην Ιταλία κλείνουν στις 23:00 το βράδυ.
Επιπρόσθετα ο κ. Μαλλουρίδης ανακοίνωσε πως ο κάθε Βοηθός Έφορος έχει υπό την ευθύνη του 7 με 8 περίπου εκλογικά κέντρα.

Πρόσθεσε ακόμη πως χθες Σάββατο αποξηλώθηκαν εντός της Επαρχίας Πάφου αφίσες πολιτικού περιεχομένου που είχαν τοποθετηθεί  σε κάποιους  δρόμους και κάποιες εξ αυτών σε συνεργασία με τα Κόμματα. Η τοποθέτηση αφισών ξεκαθάρισε είναι επιτρεπτές  μόνο στο χώρο των εκλογικών επιτελείων. 
Επιπρόσθετα η Αστυνομία είναι πανέτοιμη για την σημερινή μέρα, Από τις 5:30 το πρωί έχουν τοποθετεί στα Εκλογικά Κέντρα της Επαρχίας Πάφου περίπου 180 μέλη της Αστυνομίας ενώ στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου λειτουργεί αίθουσα επιχειρήσεων για σκοπούς καλύτερου συντονισμού.
Επίσης ήδη ξεκίνησαν αυξημένες μηχανοκίνητες περιπολίες ιδιαίτερα στα διάφορα εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη την Επαρχία.
Στόχος της Αστυνομίας είναι η διαφύλαξη συνθηκών ομαλότητας, τάξης και ασφάλειας αλλά και η περιφρούρηση του αδιάβλητου των εκλογών.

Άρχισε στη Λάρνακα η ψηφοφορία 
Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα, οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα, των έξι Δήμων και των 72 Κοινοτήτων, στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας για την εκλογή των έξι μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Κύπρο.
O Έφορος Εκλογής της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας, αναπληρωτής Επαρχος  Οδυσσέας Χατζηστεφάνου ανέφερε ότι τα συνολικά 171 εκλογικά άνοιξαν στην ώρα τους και όλα λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 το απόγευμα με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι, από τις 12:00 - 1:00  
Συνολικά 171 εκλογικά κέντρα, περιλαμβανομένων και 4 κέντρων που θα λειτουργήσουν για τους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Οι ψηφοφόροι της πόλης και επαρχίας Λάρνακας ανέρχονται στις 92.574 εκ των οποίων οι 1.463 είναι Κοινοτικοί.
Στις εκλογές αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και Τουρκοκύπριοι της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Συγκεκριμένα θα ψηφίσουν σε 4 εκλογικά κέντρα που βρίσκονται στο Περιφερειακό Λύκειο του Δήμου Λειβαδιών.
Επίσης 5 Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και συγκεκριμένα στην Πύλα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους.
Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο είναι στην ενορία Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λάρνακα με 747 ψηφοφόρους.
Το μικρότερο εκλογικό κέντρο σε κοινότητα της επαρχίας Λάρνακας είναι στη Μελίνη με 84 ψηφοφόρους.
Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στο κάθε εκλογικό κέντρο, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Κανονικά και στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα, οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου για την εκλογή των έξι μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Κύπρο.
Ο Έφορος  Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, αναπληρωτής έπαρχος Ανδρέας Κτωρίδης ανέφερε ότι οι κάλπες έχουν ανοίξει σε όλα τα εκλογικά κέντρα στην ώρα τους και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις έξι το απόγευμα με μία ώρα διακοπή από τις 12.00 – 13.00 το μεσημέρι.
Συνολικά 47 εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στους τέσσερις  Δήμους και τις πέντε  κοινότητες της εκλογικής περιφέρειας ελεύθερης Αμμοχώστου στα οποία έχουν κατανεμηθεί οι 30,911 ψηφοφόροι. Οι κοινοτικοί εκλογείς ανέρχονται στα 574 άτομα.

Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της Επαρχίας Αμμοχώστου  θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ.
Στις εκλογές θα ψηφίσουν και Τουρκοκύπριοι από τα κατεχόμενα χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου και θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Κοινότητα Αχερίτου, Κέντρο Γ. Υπάρχουν επίσης και πέντε Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές οι οποίοι θα ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου.
Το μεγαλύτερο εκλογικά κέντρο είναι το Κέντρο Α στο Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας με 723 ψηφοφόρους, ενώ το μικρότερο είναι το Κέντρο Α στην Αχνα με 560 ψηφοφόρους.
Η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στο κάθε εκλογικό κέντρο, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.


http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=12234&catid=9#sthash.5QE1LvF4.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: