Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Μήπως θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί τον κόσμο των παιδιών δίχως τα παραμύθια και τη σοκολάτα; Αυτό πιστεύω πως είναι παράλογο.!


Μήπως θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί τον κόσμο των παιδιών δίχως τα παραμύθια και τη σοκολάτα;  Αυτό πιστεύω πως είναι παράλογο.!
Τόσο η σοκολάτα, όσο και τα  παραμύθια είναι αυτό που αγαπάνε πιο πολύ τα παιδιά! Έτσι, εντελώς τυχαία συνάντησα ένα νέο που δημιούργησε ένα τέλειο συνδυασμό! Ένα νέο πάρα πολύ δραστήριο, με πολλή κέφι, αγάπη και ζήλο για τα παιδιά.




Αυτός, δεν είναι άλλος από τον Λούκα Παναγή που κατοικεί στη Λεμεσό. Ο Λούκας, σπούδασε στο παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης της Κρήτης. Του αρέσουν τα παραμύθια και θέλει να παραμείνει για πάντα παιδί. Όνειρο του είναι να πραγματοποιήσει όλα του τα όνειρα.
Ο Λουκάς Παναγή, ένας υποσχόμενος νέος που ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και με την ελευθερία της φαντασίας..
Μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη:
-Καλημέρα Λούκα μου.  Να σε ευχαριστήσω που σήμερα είσαι πρόθυμος να μας πεις τις ιδέες και τις εμπειρίες σου αλλά και που δέχτηκες να μας παραχωρήσεις αυτή τη συνέντευξη.
- Θα ήθελες να  μας πεις λίγα λόγια για σένα Λούκα?
Καλημέρα Μαριλένα και σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να βρίσκομαι στην πρώτη σου εκπομπή για αυτή τη σεζόν. Όπως είπες και εσύ, ονομάζομαι Λούκας Παναγή, κατοικώ στη Λεμεσό και έχω σπουδάσει δάσκαλος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
-Σπούδασες δάσκαλος Δημοτικής εκπαίδευσης στην Κρήτη? Ένα επάγγελμα πολύ ευχάριστο και πολύ κοντά στα παιδιά. Θα ήθελες να μας πεις λίγο την άποψη σου?
Βεβαίως. Ο λόγος που αποφάσισα να γίνω δάσκαλος είναι βασικά γιατί δε θέλω ποτέ να χάσω το παιδί που κρύβω μέσα μου. Τα παιδιά λένε πάντα την αλήθεια και με το να βρίσκομαι κοντά σε παιδιά, παίρνω δύναμη και γίνομαι ξανά και εγώ παιδί.
- Το να ασχοληθείς με τη δημιουργία παραμυθιών ήταν ένα όνειρο σου από τη μικρή ηλικία ή κάτι που απλά πρόεκυψε στην πορεία?
Να σου πω την αλήθεια, όταν ήμουν μικρός ήθελα να ασχοληθώ με άλλα πράγματα. Ασχολήθηκα λίγο στο σχολείο( γυμνάσιο και λύκειο) με τη στιχουργική. Έγραφα στίχους και μουσική για κάποια τραγούδια μου. Να αναφέρω ότι πριν μερικά χρόνια ένα τραγούδι μου πήρε το γ΄ βραβείο στο διαγωνισμό που κάνει η Μητρόπολη Λεμεσού. Στην πορεία προέκυψε η δημιουργία παιδικών παραμυθιών.


-Έχεις γράψει το δικό σου βιβλίο? Οπού είναι και το πρώτο σου πνευματικό παιδί?
Έχω γράψει πριν περίπου δύο χρόνια το πρώτο μου παραμύθι, όπου είναι το πρώτο μου πνευματικό παιδί.
-Πως ονομάζεται και τι ήταν αυτό που  σε έκανε να το γράψεις ? Η ιδέα σου πως ξεκίνησε ?
Το παραμύθι μου ονομάζεται: «Ποιος έκλεψε το μυστικό της σοκολάτας;».  Είμαι λάτρης της σοκολάτας και ήθελα πάρα πολύ στο πρώτο μου παραμύθι να ασχοληθώ με τη σοκολάτα. Έτσι μετά από πολλή σκέψη, μου ήρθε η ιδέα για αυτό το παραμύθι.
- Από μικρή ηλικία ήταν το χόμπι σου να διαβάζεις παραμυθάκια ?
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι το παιδί που διάβαζε πολλά παραμύθια. Γνωρίζω τα κλασσικά παραμύθια που γνωρίζουμε όλοι μας. Αλλά δε διάβαζα ιδιαίτερα παραμύθια όχι.
- Θαυμάζεις κάποιο συγγραφέα ?  Έχεις κάποια ιδιαίτερη προτίμηση ?
Θαυμάζω τον Ευγένιο Τριβιζά, περισσότερο για τον τρόπο που σκέφτεται. Που μιλά για τη δημιουργικότητα και τη φαντασία στα παιδιά και το γεγονός ότι με τις στείρες γνώσεις του σχολείου, αυτή καταστρέφεται. Επίσης, θαυμάζω τους νέους συγγραφείς που τολμούν σε αυτούς του χαλεπούς καιρούς που ζούμε να εκδίδουν τα δικά τους παραμύθια.
-Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο παραμύθι ?
Όσο και αν ακουστεί περίεργο, δεν έχω αγαπημένο παραμύθι. Η άποψη μου είναι ότι από όλα τα παραμύθια κάτι μπορείς να πάρεις. Από όλα τα παραμύθια μαθαίνεις καινούργια πράγματα.
- Ποιος ήταν ο λόγος που διάλεξες να γράψεις παραμύθι και όχι ίσως ένα διήγημα ή μυθιστόρημα ?
Θέλω πολύ κάποια στιγμή να γράψω διηγήματα, μυθιστορήματα αλλά και να ασχοληθώ με το σενάριο για την τηλεόραση. Διάλεξα να ξεκινήσω με τη συγγραφή παιδικού παραμυθιού νιώθοντας ότι είναι κάτι πιο κοντά σε εμένα.
- Λουκάς μου ασχολείσαι επίσης και με το θέατρο αλλά και με τη μουσική? Τι είναι αυτό που σε κεντρίζει κάθε φόρα στο να ασχοληθείς με αρκετά πράγματα?
Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με πολλά πράγματα. Δεν επαναπαύομαι και όπως αναφέρω και στο παραμύθι μου, όνειρο μου είναι να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου.
-Έχεις πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις ? Θα ήθελες να σπουδάσεις και ηθοποιός ?
Έχω σκηνοθετήσει στο Ρέθυμνο Κρήτης 4 θεατρικές παραστάσεις, όπου στις 3 από αυτές υπογράφω ή συνυπογράφω και το σενάριο. Ηθοποιός δε θα ήθελα να γίνω, γιατί νομίζω ότι δεν είναι κάτι που με αντιπροσωπεύει και πιστεύω πως δεν είμαι και τόσο καλός. Θα ήθελα όμως να κάνω κάποια μαθήματα ή σπουδές στο σενάριο και στη σκηνοθεσία.

- Θα σκεφτόσουν ποτέ το ίδιο σου το βιβλίο να γίνει μια θεατρική παράσταση ?
Θα το ήθελα πάρα πολύ. Έχει γίνει πρόταση να το κάνουμε παιδικό μιούζικαλ κάποια στιγμή. Εάν βρεθεί κάποια παραγωγή που ενδιαφέρεται, είμαι ανοιχτός στο να το συζητήσουμε. Μακάρι κάποια στιγμή να γίνει, το θέλω πάρα πολύ.
-Ας μιλήσουμε λίγο για το δικό σου παραμύθι ? Από πού είχες εμπνευστεί ?  Ποιοι είναι οι ήρωες σου ? Γιατί διάλεξες τους συγκεκριμένους ήρωες?
Κάτι παράξενο συμβαίνει στον πλανήτη γη και οι σοκολάτες χάνουν τη γεύση τους. Έτσι οι ήρωες μου, ο Αιμίλιος και η Κική, αποφασίζουν να πάνε στο νησί της σοκολάτας για να δούνε τι συμβαίνει. Περνάνε διάφορες περιπέτειες. Γνωρίζουν τον Κακαοδεντρούλη, τη Λάρα την αγελάδα, το Βουτυρούλη και τη Ζαχαρένια και προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος έκλεψε το μυστικό της σοκολάτας;
- Το παραμύθι σου περιλαμβάνει αρκετά ηθικά διδάγματα. Θέλεις να μας μιλήσεις λίγο για αυτά?
Ναι, βέβαια. Μέσα από τα παραμύθι, μιλάμε για τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και σε ένα σημείο λένε οι χαρακτήρες χαρακτηριστικά πως όταν συνεργάζονται πολλά άτομα επιτυγχάνουμε καλύτερα αποτελέσματα.  Μιλάμε επίσης για τις φοβίες των ανθρώπων και λέμε πως για να καταπολεμήσουμε τους φόβους μας, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν και άλλα μηνύματα που δε θα τα αποκαλύψω αλλά θα τα μάθετε διαβάζοντας το παραμύθι.
- Τι είναι αυτό που πρέπει κάποιος να προσέξει για να δημιουργήσει ένα παραμύθι ?
Πρέπει να σκεφτείς το κοινό που θέλεις να απευθύνεται το παραμύθι σου, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσεις το κατάλληλο λεξιλόγιο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σκεφτείς μια ευφάνταστη ιστορία με πλοκή. Στοιχεία που νομίζω τα έχει το παραμύθι μου. Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω πως είναι άλλο θέμα το να γράψεις ένα παραμύθι και άλλο να το εκδόσεις.
- Όταν πήρες την απόφαση αυτή σε ποιο το είπες πρώτα ?
Στους φίλους μου. Στα άτομα που με στηρίζουν και θέλουν να με βλέπουν να κάνω βήματα μπροστά.
- Σίγουρα θα είχες και αρνητικά σχόλια. Πώς τα αντιμετώπισες ?
Δεν έχω πρόβλημα γενικά με τα αρνητικά σχόλια και την αρνητική κριτική. Φτάνει να γίνονται με σεβασμό και χωρίς κακεντρέχεια. Εξάλλου, με την αρνητική κριτική γινόμαστε καλύτεροι.
- Πως είχες νιώσει όταν ήδη μπήκες στην διαδικασία της έκδοσης ? Με δικά σου έξοδα?
Να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο παραμύθι είναι αυτό-έκδοση. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για τη στήριξη του σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την εικονογράφο του παραμυθιού Γεωργία Σπύρου για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει. Είναι δύσκολο να ξεκινάς κάτι από την αρχή, αλλά λένε κάθε αρχή και δύσκολη. Το πίστεψα πολύ από την πρώτη στιγμή και τα κατάφερα.
- Πόσο καιρό σου πήρε για να το γράψεις ?
Δεν μου πήρε πολλή καιρό το να γράψω το παραμύθι αλλά η διαδικασία της αυτό-έκδοσης. Επειδή ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκα με κάτι τέτοιο, μου πήρε περίπου 10 μήνες. Τώρα που γνωρίζω, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. 
- Σε ποιον αφιερώνεις το βιβλίο αυτό ?
Αφιερώνω το παραμύθι στη γιαγιά μου Λουκία, καθώς επίσης και στους γονείς μου που με στήριξαν και με στηρίζουν σε ό,τι κάνω.
- Θα ήθελα να μας μιλήσεις λίγο για την απόφαση σου να δώσεις ένα μέρος των εσόδων από το παραμύθι στο «Ένα όνειρο, μια ευχή»?
Ναι. Όπως και οι παραστάσεις που ανέβασα στο Ρέθυμνο Κρήτης, έτσι και το πρώτο μου παραμύθι ήθελα να έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Έτσι, μίλησα με το «Ένα όνειρο μια ευχή» και μέρος των εσόδων από την πώληση του παραμυθιού θα πάει σε αυτόν τον παγκύπριο σύλλογο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις.
-Έχεις κάποια ιστοσελίδα δική σου ?
Το παραμύθι έχει τη δική του σελίδα στο facebook, γράφοντας με ελληνικά: « Ποιος έκλεψε το μυστικό της σοκολάτας;». Περιμένουμε τα δικά σας like για να μαθαίνεται τα νέα του παραμυθιού. Επίσης, το παραμύθι έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για τα Δημοτικά σχολεία, οπότε όποιο σχολείο ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.
- Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια ?
Αυτή την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου θα βρίσκομαι στο 1ο Φεστιβάλ σοκολάτας της Κύπρου που θα γίνει στις Πλάτρες και στις 11 Οκτωβρίου στο Limassol Art Festival για παρουσιάσεις του παραμυθιού. Επίσης, περιμένω προσκλήσεις από Δημοτικά σχολεία και άλλους φορείς που ενδιαφέρονται για το παραμύθι. Για να μαθαίνεται όμως καλύτερα τα επόμενα μου σχέδια, καλό θα ήταν να κάνετε like στη σελίδα του παραμυθιού, όπως είπα προηγουμένως στο facebook γράφοντας στα ελληνικά: «Ποιος έκλεψε το μυστικό της σοκολάτας;»
Μαριλένα, να σε ευχαριστήσω και πάλι για την ευκαιρία που μου έδωσες.

Λούκα μου να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες να μας παραχωρήσεις αυτή τη συνέντευξη και να μας μιλήσεις αλλά και να περαστούν τα σωστά μηνύματα σε νέους και να μπορούν να παίρνουν παραδείγματα και να αντιληφθούν σωστά αυτά τα μηνύματα γιατί αξιζει το κόπο. Η παρουσία σου ήταν ωφέλιμη. Να είσαι πάντα καλά. Ευχόμαστε κάθε καλό σε εσένα και στην οικογένεια σου και εύχομαι να πραγματοποιήσεις όλα σου τα όνειρα.

Η συνέντευξη αυτή έγινε στα πλαίσια του ραδιοφώνου

Της Μαριλένας Λεβέντη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: