Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Δικοινοτικά βραβεία από τον Στέλιο Χατζηιωάννου



Θέατρο, μουσική, ηλιακά ποδήλατα – ταξί, εκδοτικός οίκος, ανακύκλωση στα σχολεία, εμπόριο ψαριών, πορτοπαράθυρα αλουμινίου, νηπιαγωγείο, συνεργασία για τα παιδιά με λευχαιμία, ηλεκτρονική γκαλερί τέχνης, αθλητισμός. Αυτές είναι μερικές από τις κατηγορίες συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που βραβεύθηκαν σήμερα από τον σερ Στέλιος Χατζηιωάννου και το φιλανθρωπικό του ίδρυμα.


“Θέλω να τονίσω ότι ο Στέλιος προσπαθεί για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και την δημιουργία της ειρηνικής κουλτούρας, όχι παίρνοντας αλλά δίδοντας. Από τις αρχές του Κυπριακού είναι η δημιουργία της αρχής του να δίνεις και όχι να παίρνεις”, είπε ο βραβευθείς για τη συνεργασία του με το Σατιρικό Θέατρο, Τ/κ σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γιασάρ Ερσόι που μίλησε στα τουρκικά και μεταφράστηκε στα αγγλικά από την επίσης Τ/κ, Αϊντίν Μεχμέτ Αλί, η οποία βραβεύθηκε δύο φορές, για την συνεργασία της με τον Ε/κ Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου για τις υπηρεσίες ποδηλάτου για άτομα με κινητικά προβλήματα και την συνεργασία με την Νικολέτα Δημητρίου για τα εργαστήρια προώθησης της αγγλόφωνης λογοτεχνίας στην Κύπρο και το εξωτερικό. Επιμένω να κάνω ποδήλατο σε ολόκληρη την Λευκωσία, χωρίς εμπόδια, και ο Στέλιος έχει όραμα και αντοχή και σπρώχνει κι αυτός τα εμπόδια, ανέφερε η Αϊντίν.

Βραβεύθηκε για την επιμονή της, είπε χαριτολογώντας ο κ. Χατζηιωάννου που σύστησε στο κοινό τον Νίκο Βασιλείου, έθεσε υποψηφιότητα και τις επτά φορές που υπάρχει ο θεσμός των δικοινοτικών βραβείων αλλά κέρδισε μόλις φέτος μαζί με τον Μαζλούμ Κορτάς για την μελέτη τους στην οικονομική πτυχή της επανενωμένης Κύπρου.

Τριάντα ένα βραβεία από 10.000 ευρώ το καθένα απένειμε ο κ. Χατζηιωάννου στο δικοινοτικό καφέ που άνοιξε στην παλιά Λευκωσία. Στη τελετή παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρκετοί Πρέσβεις, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης και ο “δήμαρχος” Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο πρώην Δήμαρχος, Λέλλος Δημητριάδης,εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και αρκετός κόσμος. Μετά την λήξη της τελετής βραβευθέντες, κόσμος και ο Στέλιος Χατζηιωάννου περπάτησαν μέσω του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στο σπίτι που αγόρασε ο κ. Χατζηιωάννου στην γειτονιά του Αγίου Λουκά, πίσω από την ομώνυμη εκκλησία, στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας, όπου θα γίνει το δεύτερο δικοινοτικό καφέ. Και στα δύο Ε/κ και Τ/κ μπορούν να συναντώνται, να γνωρίζονται, να συζητούν και να αναπτύσσουν συνεργασίες, ενώ θα μοιράζονται μικρά γεύματα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Είμαστε ένα πολιτικό βαρόμετρο για την Κύπρο, δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου μιλώντας στην εκδήλωση για την απονομή των βραβείων εξηγώντας ότι πριν επτά χρόνια κατόρθωσαν να βρουν πέντε επιχειρήσεις, ενώ φέτος είχαν ρεκόρ συμμετοχών, “τέσσερις φορές περισσότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων έξι χρόνων”. Το πολιτικό κλίμα βοήθησε, όπως και το γεγονός ότι γνωστοποιήσαμε τα βραβεία και ανοίξαμε αυτόν τον χώρο όπου μπορούν να γίνονται δικοινοτικές επαφές, σημείωσε ο Στέλιος Χατζηιωάννου, προσθέτοντας ότι φέτος διεύρυνε τις κατηγορίες των βραβευθέντων. Ανακοίνωσε δε ότι του χρόνου θα διαθέσει 500.000 ευρώ για 50 βραβεία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας και στις τρεις γλώσσες: thank you, ευχαριστώ, tessekur ederim με τον Στέλιο Χατζηιωάννου να επισημαίνει ότι είναι η δεύτερη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στα βραβεία και προσμένει την στήριξή του στο έργο του φιλανθρωπικού του ιδρύματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι μια μη πολιτική εκδήλωση, μια μη πολιτική οργάνωση. Ο κ. Χατζηιωάννου ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης προσκλήθηκε επίσης αλλά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή, αλλά θα τον συναντήσει αύριο το πρωί. “Ανακάλυψα ότι έχουμε ένα κοινό δεσμό από το παρελθόν. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον ίδιο δρόμο με την μητέρα μου, στη Λεμεσό. Οπότε είμαστε και οι δύο Λεμεσιανοί, όπως είστε και εσείς Πρόεδρε”.

Δύο από τους βραβευθέντες είναι ζευγάρια στη ζωή, το ένα εξ αυτών έχει αποκτήσει ένα παιδί. Ο Εμρέ Σερντάρ και ο Χάρης Γκαλαζής συνεργάζονται στο χώρο της κατασκευής πορτοπαραθύρων από αλουμίνιο εδώ και επτά χρόνια. Έχουμε καταφέρει να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να σπάσουμε τους φραγμούς των πελατών μας, ανέφερε ο Τ/κ συνεργάτης ενώ ο Ε/κ σημείωσε πως έχουν χτίσει και κοινωνικές σχέσεις, απευθυνόμενος προς τον κ. Χατζηιωάννου “δεν είσαι μόνο ένας κατά συρροή φιλάνθρωπος, αλλά και ένας κατά συρροή πλούσιος άνθρωπος” προκαλώντας το γέλιο στην αίθουσα.

Ο Στέλιος Χατζηιώαννου σημείωσε ότι πάντοτε βλέπει τις φωτογραφίες των αιτούντων για τα βραβεία παρατηρώντας ότι είναι δύσκολο να πει ποιος είναι Ε/κ και ποιος Τ/κ. Θα το δείτε κι εσείς όταν δείτε τους νικητές, είπε. “Ξεχάστε τα ονόματα και τα άλλα χαρακτηριστικά. Είμαστε όλοι το ίδιο. Μοιάζουμε”.

(ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: