Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Απάντηση σε δημοσιεύματα για το Μαρκίδειο Θέατρο, την παραλία του ΣΟΔΑΠ και την παραλία Παχύαμμος


Με αφορμή δημοσιεύματα στην έκδοση της εφημερίδας "Η Φωνή της Πάφου" του περασμένου Σαββάτου (28.5.2016) σε σχέση με το εργοστάσιο μωσαϊκών παρά το Μαρκίδειο Θέατρο, την κατεδάφιση περιπτέρου στην Παραλία ΣΟΔΑΠ και την τοποθέτηση κρεβατιών και ομπρελών από μη αδειούχο στην παραλία Παχύαμμος, ο Δήμος Πάφου επιθυμεί να ανακοινώσει τα εξής προς αποκατάσταση της πραγματικότητας και άρση λανθασμένων εντυπώσεων που δημιουργούνται μέσα από τα δημοσιεύματα.


1.  Εργοστάσιο μωσαϊκών παρά το Μαρκίδειο Θέατρο
      Ο Δήμος επέδωσε στον Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών και στα πρόσωπα που παράνομα περιέφραξαν χωρίς πολεοδομική άδεια από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή (δηλαδή τον Δήμο Πάφου) και χρησιμοποιούσαν ως υπαίθρια αποθήκη μαρμάρων/μωσαϊκών μέρος του Τ/Κ ιδιοκτησίας τεμαχίου 2886 του Φ/Σχ. 51/030401, Ειδοποίηση Επιβολής σύμφωνα με την καθοριζόμενη στη νομοθεσία διαδικασία. Τα εν λόγω πρόσωπα καταχώρισαν ιεραρχική προσφυγή εναντίον της Ειδοποίησης Επιβολής, η οποία στις 20.8.2015 απορρίφθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών.

      Όταν ο Δήμος επιχείρησε να απομακρύνει την παράνομη περίφραξη, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου έδωσε γραπτώς υπόσχεση ότι θα απομακρύνει ο ίδιος εντός συγκεκριμένης προθεσμίας όλα τα αντικείμενα που ήσαν τοποθετημένα στο τεμάχιο χωρίς άδεια. Αντί τούτου, καταχώρισε αγωγή εναντίον του Δήμου, του Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, λειτουργών του Δήμου και άλλων για παράνομη επέμβαση στο τεμάχιο 2886 και πρόκληση ζημιών και εξασφάλισε από το Δικαστήριο προσωρινό διάταγμα με το οποίο απαγορευόταν στον Δήμο να επέμβει καθ’οιονδήποτε τρόπο στο υπό αναφοράν τεμάχιο. Μετά την καταχώριση ένστασης εκ μέρους του Δήμου, το προσωρινό διάταγμα ακυρώθηκε από το Δικαστήριο και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου καταδικάστηκε στην πληρωμή των εξόδων του Δήμου.

      Κατά τη μελέτη των διαφόρων φακέλων που αφορούν την υπόθεση, αποκαλύφθηκε ότι το συγκεκριμένο μέρος του τεμαχίου 2886 είχε εκμισθωθεί από την Επιτροπή Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών στον Δήμο Πάφου από το 1983. Ενώ ο Δήμος καταβάλλει από το 1983 μίσθωμα για τον εν λόγω χώρο, αυτός κατεχόταν παράνομα από τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου χωρίς να πληρώνει ενοίκιο/δικαίωμα χρήσεως σε οποιονδήποτε, μέχρι που τον Φεβρουάριο του 2016 το εγκατέλειψε μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου για το προσωρινό διάταγμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου κατασκεύασε παράνομα δεξαμενή στο τεμάχιο 2886, την οποία χρησιμοποιούσε για σκοπούς λειτουργίας του εργοστασίου. Αφού εξασφάλισε άδεια, ο Δήμος προέβη στην κατεδάφισή της, μετά την εγκατάλειψη του τεμαχίου από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2016.

      Δίπλα στο τεμάχιο 2886, βρίσκεται το επίσης Τ/Κ ιδιοκτησίας τεμάχιο 4624. Μέρος του εν λόγω τεμαχίου, μαζί με μέρος του τεμαχίου 336, ενοικιάζονται από τον Κηδεμόνα Τ/Κ Υπηρεσιών στον Δήμο δυνάμει γραπτής συμφωνίας του 2002, αντικείμενο της οποίας είναι η ενοικίαση του Μαρκιδείου Θεάτρου. Μέρος του τεμαχίου 4624 ενοικιάζεται από τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου. Μετά την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων για την υλοποίηση του έργου της αναβάθμισης του Μαρκιδείου Θεάτρου και της ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου (συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με προϋπολογισμό €3.545.000 περιλ. Φ.Π.Α.), ο εργολάβος του έργου, αφού ειδοποίησε σχετικά τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου και έλαβε τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, κατεδάφισε την οθόνη του θερινού κινηματογράφου που αποτελούσε τμήμα του πρώην κινηματοθεάτρου "Ζήνα" και αργότερα του Μαρκιδείου Θεάτρου. Μέχρι την κατεδάφιση της οθόνης, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου ουδέποτε κατείχε έκταση στο τεμάχιο 4624 πέραν των 618 τ.μ. Στη συμφωνία που συνήφθη το 2012 μεταξύ του Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών και του ιδιοκτήτη του εργοστασίου, επισυνάφθηκε σχέδιο ιδιώτη τοπογράφου μηχανικού που παρουσίασε ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου και στο οποίο δείχνεται αναληθώς ότι εκμισθώνει έκταση 940 τ.μ. από το τεμάχιο 2886 και 640 τ.μ. από το τεμάχιο 4624.

   Στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του έργου, ο εργολάβος προχώρησε στην κατεδάφιση του διώροφου κτιρίου που βρισκόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του εργοστασίου με ειδικά μηχανικά μέσα ώστε να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στο εργοστάσιο.

      Όσον αφορά την ποινική υπόθεση υπ’αρ. 2475/2016 που ο εκ των διευθυντών της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο κ. Πολύκαρπος Πατατός καταχώρισε εναντίον του Δήμου Πάφου, του Δημάρχου, όλων των Δημοτικών Συμβούλων, της εργοληπτικής εταιρείας που εκτελεί το έργο και των διευθυντών της, ο Δήμος θεωρεί ότι η επιλογή όπως η υπόθεση καταχωριστεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι διαμένουν μόνιμα στην Επαρχία Πάφου, ελαύνεται από εκδικητικά κίνητρα και στοχεύει στον εκφοβισμό και την ταλαιπωρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρεί επίσης ότι η καταχώριση της υπόθεσης στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων υπέρ των ιδιοκτητών/διαχειριστών του εργοστασίου, υπό την έννοια της προετοιμασίας του εδάφους για διεκδίκηση αποζημιώσεων μέσω πολιτικής αγωγής.

.../2

      Επισημαίνεται ότι αντικείμενο των κατηγοριών που εγείρει ο κ. Πατατός στην υπόθεση είναι οι ζημιές που κατά τους ισχυρισμούς του προκλήθηκαν στο εργοστάσιο κατόπιν συνωμοσίας των κατηγορουμένων από την κατεδάφιση της οθόνης του θερινού κινηματογράφου και του διώροφου κτιρίου στην πρόσοψη του Θεάτρου. Η πραγματικότητα, την οποία διαστρέφει ο κ. Πατατός, είναι ότι καμμιά ζημιά δεν προκλήθηκε στο εργοστάσιο εξαιτίας των εν λόγω κατεδαφίσεων και ότι η οθόνη του θερινού κινηματογράφου ουδέποτε βρισκόταν στην κατοχή των διαχειριστών του εργοστασίου.

2.  Παράνομες κατασκευές στη Δημοτική Πλαζ/Παραλία του ΣΟΔΑΠ
      Ο ενοικιαστής του καφεστιατορίου του Δήμου στη Δημοτική Πλαζ/Παραλία του ΣΟΔΑΠ, επικαλείται δικαίωμά του να κατασκευάσει κιόσκι (περίπτερο) διαστάσεων 3Χ3 μ., με ανοικτά πλευρικά μέρη δυνάμει της συμφωνίας ενοικίασης. Το εν λόγω δικαίωμα εξέπνευσε με την εκτέλεση του έργου της Ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου Πάφου, σύμφωνα με πρόνοια της ίδιας συμφωνίας. Κατά παράβαση της συμφωνίας, ο ενοικιαστής κατασκεύασε κιόσκι μεγαλύτερων διαστάσεων και περίκλειστο και χωρίς να εξασφαλίσει σχετική άδεια, τοποθετούσε τραπέζια και καρέκλες.

Παρά τις γραπτές ειδοποιήσεις του Δήμου προς τον ενοικιαστή όπως μην τοποθετεί τραπέζια και καρέκλες στον υπό αναφοράν χώρο, δεν υπήρξε ανταπόκριση και ο Δήμος προχώρησε στην άρση των καταστάσεων αυτών. Χωρίς να εξασφαλίσει άδεια από την αρμόδια Αρχή, ο ενοικιαστής προχώρησε στην κατασκευή νέου περιπτέρου στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας και, παράλληλα, καταχώρισε αγωγή εναντίον του Δήμου με πρόθεση να εξασφαλίσει προσωρινό διάταγμα που να απαγορεύει στον Δήμο να κατεδαφίσει το νέο παράνομο κιόσκι. Στην αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος, ο ενοικιαστής ζητούσε όπως απαγορευτεί στον Δήμο να επέμβει στο εν λόγω κατασκεύασμα. Το Δικαστήριο έδωσε οδηγίες όπως επιδοθεί στον Δήμο η αίτηση του ενοικιαστή και μετά την καταχώριση ένστασης εκ μέρους του Δήμου, ο ενοικιαστής απέσυρε την αίτησή του με επιφύλαξη.

3.  Παραλία Παχύαμμος μπροστά από το ξενοδοχείο "Οlympic Lagoon Resort"
      Ενεργώντας στο πλαίσιο της νενομισμένης διαδικασίας (Σχέδιο Χρήσεως Παραλίας, προκήρυξη και κατακύρωση ανοικτού διαγωνισμού), ο Δήμος συνήψε με την κ. Χαρούλα Ανδρέου σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών (κρεβατάκια και ομπρέλες) σε συγκεκριμένο τμήμα της εν λόγω κρατικής παραλιακής γης. Ο Όμιλος Εταιρειών Kanika, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Olympic Lagoon Resort" (πρώην "Paphos Amathus Beach Hotel"), επικαλείται συμφωνία της εταιρείας Claridge Investments Ltd, προηγούμενης ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, με τη Δημοκρατία με αντικείμενο δικαίωμά της για τοποθέτηση ομπρελών και κρεβατιών στην ίδια παραλία.

      Κατά τους τελευταίους μήνες, ο Δήμος απομάκρυνε τις ομπρέλες και τα κρεβατάκια που τοποθέτησαν τόσο η κ. Ανδρέου σε χώρο που δεν καλύπτεται από τη σύμβασή της, όσο και το ξενοδοχείο σε παρακείμενο χώρο, αφού δεν κατέχει άδεια από τον Δήμο για την παροχή υπηρεσιών στη συγκεκριμένη παραλία. Με επιστολή της ημερ. 17.5.2016, η Έπαρχος Πάφου κάλεσε τον Δήμο όπως, εν αναμονή της γνωμάτευσης που ζητήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως προς τα κατά πόσο η συμφωνία της Δημοκρατίας με την εταιρεία Claridge Investments Ltd βρίσκεται σε ισχύ, μην εμποδίσει το ξενοδοχείο να τοποθετήσει στην εν λόγω παραλία κρεβατάκια και ομπρέλες για διευκόλυνση των πελατών του.


      Ενεργώντας με γνώμονα την ίση μεταχείριση σε συνθήκες νομιμότητας και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ο Δήμος απάντησε στις 30.5.2016 στην εν λόγω επιστολή της Επάρχου Πάφου και προβαίνει στις ενδεδειγμένες ενέργειες για εφαρμογή της νομοθεσίας έναντι όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: