Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Όλα τα νεότερα από την μεγάλη φωτιά στην Κύπρο


Σε πύρινο κλοιό συνεχίζει να βρίσκεται  η Κύπρος – . Σε τρία μέτωπα, κοντά στα Σπήλια, τα Καννάβια και την Αγία Ειρήνη μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, δήλωσε  ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης.

Για δεύτερη μέρα σε πύρινο κλοιό η περιοχή της Σολέας. Με το πρώτο φως της ημέρας όλα τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας,  τα ισραηλινά αεροπλάνα και τα καναντέρ από την Ελλάδα,  άρχισαν να πραγματοποιούν πτήσεις νερού.
Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι σημειώθηκε αναζωπύρωση στο μέτωπο κοντά στην Ευρύχου, εκεί απ΄ όπου ξεκίνησε η φωτιά χθες. Μετά από κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης η συγκεκριμένη εστία τέθηκε υπό έλεγχο.
Σε πλήρη κινητοποίηση και η Ε.Φ εξαιτίας των πυρομαχικών που βρίσκονται αποθηκευμένα στο στρατόπεδο της Κυπερούντας, ωστόσο όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.  
Στο σημείο έσπευσε και ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης ενώ η κοινότητα κάνει έκκληση για εθελοντές με γεωργικά μηχανήματα και ψεκαστήρες.
Οι ελπίδες για έλεγχο της πυρκαγιάς εναποθέτονται στα πτητικά μέσα, καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται σε δύσβατη περιοχή και δε μπορούν αν πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις.
Ωστόσο μέχρι και τις 8:15 το βράδυ θα υπάρχει η δυνατότητα επιχείρησης των πτητικών μέσων καθώς λόγω του σκότους θα πρέπει να επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Λίγο πριν το μεσημέρι ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία πως θα εκκενωθούν προληπτικά τα χωριά Σπήλια, Κουρδάλι και Αγία Ειρήνη, κάτι που έγινε.

Τραυματίες
Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας 56χρονου λειτουργού του Τμήματος Δασών, ο οποίος κατέπεσε σε γκρεμό, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ επιχειρούσε με καδενοφόρο όχημα του Τμήματος, στην περιοχή Γαλάτας, για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στην περιοχή Σολέας, και συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη μέχρι σήμερα το πρωί.
Ο 56χρονος λειτουργός του Τμήματος Δασών, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει τραύματα στο τριχωτό της κεφαλής και στο δεξί χέρι, και, αφού διασωληνώθηκε, κρατήθηκε για νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του, θεωρείται κρίσιμη.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης, 55χρονος, μέλος του Τμήματος Πολιτικής Άμυνας, κτυπήθηκε από όχημα, που ασχολείτο με την κατάσβεση της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη κάταγμα στο αριστερό χέρι και κρατήθηκε για νοσηλεία.
-Σε μια άλλη εξέλιξη, πυροσβεστικό όχημα του Τμήματος Δασών, που ασχολείτο με την κατάσβεση της πυρκαγιάς, τυλίχτηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.
-Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, σημειώθηκε νέο ατύχημα με πυροσβεστικό όχημα.  Από το ατύχημα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρονται στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους.
-Για τις φωτιές να πούμε ότι, Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για τα αίτια της φωτιάς, προέκυψε μαρτυρία εναντίον 12χρονου, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά, παίζοντας με αναπτήρα, έξω από εξοχική κατοικία στην Ευρύχου.
Μέχρι αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά έχει κατακάψει περιοχή πέραν των 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής γης.

Βοήθεια Ελλάδα Ισραήλ
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε αργά χθες το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης που απέστειλε στην Κύπρο για κατάσβεση των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Twitter το Ισραήλ θα αποστείλει επιπλέον βοήθεια κάτι που έκανε σήμερα
Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι έχουμε στη διάθεσή μας τα τρία ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία παραμένουν στην Κύπρο , καθώς και άλλα πτητικά μέσα.
Στη «μάχη»  της πυρόσβεσης είναι ισραηλινά πτητικά μέσα αλλά και ελληνικά καναντέρ.
Ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρων Super Puma από την Ελλάδα και ήδη έφτασαν  στην Κύπρο.
Παράλληλα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης το Υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει επιπλέον ενισχύσεις από χώρες της Ε.Ε..
Μέσω Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα Χρίστος Στυλιανίδης εκφράζει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει την Κύπρο.

Κυβίδες
-Τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 18.00 πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 16.15 σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση σε περιοχή του χωριού Κυβίδες.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά έκαψε άγρια βλάστηση και ξηρά χόρτα έκτασης 7 περίπου δεκαρίων.

Ανταποκρίθηκαν  6 πυροσβεστικά οχήματα από τους Σταθμούς Λεμεσού, 1 από την Υπηρεσία Θήρας και 1 από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πλατανίσκιας.