Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Δέκα δισεκατομμύρια έτοιμα να κάνουν φτερά


Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί μη ικανοποιητική κίνηση το διάταγμα για άρση της δέσμευσης του 10% μόνο του ποσού καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου (αντί του 40%). Ετσι δεν απελευθερώνεται η αγορά και δεν ικανοποιούνται οι απλές βιοτικές ανάγκες των πολιτών. Οι παράλληλες χαλαρώσεις που εισάγονται με το νέο διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας διευκολύνουν την κίνηση της αγοράς αλλά τα μέτρα αυτά δεν είναι ικανοποιητικά.



Την ίδια ώρα προκύπτει η ανάγκη αξιοποίησης της πρόνοιας της νομοθεσίας (που εισήχθη με εισήγηση και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών) για επιβολή προστίμου απόσυρσης για αδικαιολόγητη μεγάλη εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί, οτι σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, έχουν συσσωρευτεί αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ελπίζουμε να μην διαπιστωθεί και πάλι η ίδια ύποπτη αδράνεια και απραξία που επέτρεψαν σε κάποιους να αποσύρουν από τις Κυπριακές Τράπεζες εκατομμύρια ευρώ πριν, κατά και μετά την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: