Προς ουσιαστική απόσυρση οδεύει η ρύθμιση από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, που αρχικώς προέβλεπε την παρακράτηση φόρου 26% στις συναλλαγές με χώρες που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Η εξέλιξη αυτή, όπως μεταδίδει το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, προέκυψε μετά από πολλές αντιδράσεις από επηρεαζόμενους επιχειρηματίες αλλά και χώρες, και με επίμονες διπλωματικές παρεμβάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.
Αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο προς δημόσια διαβούλευση νέο σχέδιο νόμου από την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη που, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων οικονομικών κύκλων, αποτελεί «το προστάδιο για την απόσυρση του μέτρου».
Επί της ουσίας, όπως αναφέρει ανάρτηση στο capital.gr, οι ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εισαγωγές από χώρες που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως είναι η Κύπρος και η Βουλγαρία, θα γλιτώνουν την επιβολή φόρου 26% επί της αξίας της συναλλαγής εφόσον εντός δέκα ημερών μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής υποβάλει σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει το Υπουργείο Οικονομικών δήλωση με την οποία θα γνωστοποιεί ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και δεν είναι τριγωνική προκειμένου ο φορολογούμενος να γλιτώσει φόρο.
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι όσον αφορά τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που εισάγονται απευθείας από τη χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, στην αυτοδίκαιη απαλλαγή από τον φόρο του 26% υπάγονται οι παρακάτω περιπτώσεις:
1. Συναλλαγής για την οποία υπάρχουν έγγραφα διακίνησης από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, τα οποία πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και τη λήψη των αγαθών, ή στην περίπτωση των υπηρεσιών, η παροχή της υπηρεσίας διενεργείται από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, και υπάρχει πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου.
2. Συναλλαγής εισαγωγής στην Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και φυσικού αερίου.
3. Συναλλαγής με εταιρεία εισηγμένη σε χρηματιστήριο της αλλοδαπής κατά τον χρόνο διενέργειας της συναλλαγής.
4. Συναλλαγής που το ποσό της αθροιζόμενο με άλλες συναλλαγές που υπάγονται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 δεν ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος που αφορά.
5. Επαναλαμβανόμενη ομοειδής συναλλαγή με τον ίδιο προμηθευτή και αντικείμενο, για την οποία δεν έχει επέλθει ουσιώδης μεταβολή της τιμής, συγκεκριμένα άνω του 5%, και έχει υπάρξει προέγκριση για την αρχική ομοειδή συναλλαγή κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται στην απόφαση αυτή.
6. Συναλλαγής με αντικείμενο προϊόντα ή εμπορεύματα για τα οποία η τιμή προσδιορίζεται σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με βάση την τιμή κλεισίματος τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γεγονός για το οποίο υπάρχουν όλα τα στοιχεία απόδειξης.
7. Μίσθωσης αεροσκαφών τα οποία είναι νηολογημένα σε κράτη μη συνεργάσιμα ή κράτη που υπόκεινται σε προνομιακό καθεστώς και μισθώνονται από ημεδαπές αεροπορικές εταιρείες ή υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών εγκατεστημένα στην Ελλάδα.
8. Σύμβασης ναυλώσεως πλοίου ως προς το ναύλο.
Από την άλλη, εάν η εισαγωγή δεν γίνεται απευθείας από τη χώρα αυτή αλλά έχει προηγηθεί και άλλη χώρα στην οποία βρισκόταν το προϊόν ή η υπηρεσία, τότε για την απαλλαγή από το φόρο θα πρέπει να πληρούνται άλλες, συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως:
O υπόχρεος θα πρέπει να δηλώσει ότι διαθέτει τεκμήρια που να πιστοποιούν αθροιστικά ότι ισχύουν τα εξής:
1. Έγγραφη σύμβαση έργου ή εμπορική συμφωνία που ορίζει τους όρους συναλλαγής (αντικείμενο, διάρκεια, τίμημα, τρόπους πληρωμής και υποχρεώσεις των μερών) η οποία έχει κατατεθεί ή θα κατατεθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου.
2. Ισολογισμοί των τελευταίων τριών (3) ετών της αλλοδαπής εταιρείας, εφόσον η εταιρεία λειτουργεί πάνω από 3 έτη ή, εναλλακτικά, ισολογισμοί ενός (1) ή δύο (2) ετών, εφόσον η εταιρεία λειτουργεί τα τελευταία τρία έτη.
3. Δήλωση Πελατών-Προμηθευτών ή πελατολόγιο της αλλοδαπής εταιρείας από την οποία θα προκύπτει ότι η ημεδαπή εταιρεία δεν είναι ο μοναδικός πελάτης ή εναλλακτικά κατάσταση παγίων ή δαπάνες ενοικίου της αλλοδαπής εταιρείας από την οποία προκύπτει ύπαρξη παγίων, εκτός ακινήτου ή ακινήτων, αρχικής αξίας άνω των 10.000 ευρώ και δαπάνες ενοικίου άνω των 5.000 ευρώ κατά το τελευταίο έτος, εκτός εάν η αλλοδαπή εταιρεία εδρεύει σε ιδιόκτητο ακίνητο για το οποίο υπάρχει συμβόλαιο, ή εναλλακτικά τιμοκατάλογο της αλλοδαπής εταιρείας που να έχει θεωρηθεί από το κράτος εγκατάστασής της ή θεωρημένη από το κράτος εγκατάστασης του προμηθευτή κατάσταση μόνιμου απασχολούμενου προσωπικού που υπερβαίνει τα πέντε (5) άτομα κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους που διενεργήθηκε η συναλλαγή.
4. Εξόφληση τιμολογίων μέσω τραπεζικού συστήματος ή ύπαρξη τραπεζικής εγγύησης που αφορά τη συγκεκριμένη συναλλαγή.
5. Ύπαρξη τελωνειακών εγγράφων ή εγγράφων μεταφοράς που πιστοποιούν την πραγματική μεταφορά και λήψη των αγαθών ή πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου που πιστοποιεί την πραγματική παροχή υπηρεσιών.
6. Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας του προμηθευτή, όπου προκύπτει ότι φορολογείται στη χώρα της αλλοδαπής για το εισόδημά του ή εναλλακτικά πιστοποιητικό για την ύπαρξη επαγγελματικής έδρας της εταιρείας στην αλλοδαπή ή εναλλακτικά έναρξη επαγγέλματος της αλλοδαπής εταιρείας που να περιλαμβάνει ως δραστηριότητα τη συναλλαγή που αφορά.
Τέλος, εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση, τότε επιβάλλεται φόρος 26%, ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αν υποβληθεί δήλωση αλλά κριθεί από τον έλεγχο ανακριβής, το 26% είναι απαιτητό στο τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η επιστροφή του προκαταβλητέου φόρου γίνεται μέσα σε ένα μήνα από την ολοκλήρωση του ελέγχου αν διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και συνήθης. Σημειώνεται ότι ο προκαταβλητέος φόρος θα αρχίσει να εφαρμόζεται για συναλλαγές με εκδιδόμενα τιμολόγια από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.
ΠΗΓΗ; ΚΥΠΕ
http://www.sigmalive.com/news/greece/226465/aposyrei-i-ellada-tin-parakratisi-forou-26#sthash.tsuN8Neg.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου