Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

O Ενετός της Αμμοχώστου ... του Δημήτρη Παμπόρη

Το συγκλονιστικό ταξίδι στον χρόνο, ο ύμνος στην πραγματική φιλία και τον έρωτα καταγράφονται στο βιβλίο του Δημήτρη Παμπόρη φιλόλογου στον Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη στην Γεροσκήπου , υπό τον τίτλο “Ο Ενετός της Αμμοχώστου”. 

To βιβλίο αναφέρεται στην Κύπρο του 1570 μ.Χ. 

Ο στρατός του Σουλτάνου αποβιβάζεται στο νησί. Δύο πόλεις ορθώνουν το ανάστημα τους και αντιστέκονται . Κύπριοι και Ενετοί με απαράμιλλο ψυχικό σθένος, κρατούν τις γραμμές στα τείχη της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου περιμένοντας την άφιξη ενισχύσεων από τη Βενετική Δημοκρατία. 

Ο λοχαγός Ντομένικο Σαλβίνι φτάνει στο νησί λίγους μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου, αποφασισμένος να φωτίσει το παρελθόν του. 

Ηγείται των ανδρών του και μάχαιται σε δύο πολιορκίες με την πλάστιγγα να γέρνει από την αρχή προς το μέρος του σερδάρη Λαλά Μουσταφά. Ο έρωτας του για την κοπέλα του βάλτου, τη Μαγδαλένα, θα περιπλέξει την κατάσταση στο ομιχλώδες τοπίο του πολέμου. Θα καταφέρει να κρατηθεί ζωντανός και να συνδέσει τους κρίκους μιας αλυσίδας που σκορπίστηκαν στη λήθη του χρόνου.  

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Πομπόρης γεννήθηκε στην Πάφο το 1974 . Από το 1994 έως το 1998 φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών . Είναι πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας με ειδίκευση στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία. Από το 2001 εργάζεται ως φιλόλογος σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Το 2010 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΑΡΓΑ το βιβλίο του,“ Κυπρίων Ιστορία και Νομίσματα”.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: