Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Σημαντική επιτυχία για το Ινστιτούτο Κύπρου

Εξασφάλισε χρηματοδότηση για δυο ερευνητικά προγράμματα από το Cyprus Seeds.

 Μια διπλή επιτυχία καταγράφει στο ενεργητικό του το Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει υποτροφίες για δυο ερευνητικά προγράμματά του, για την περίοδο 2020-2021.
Μάλιστα το Ινστιτούτο Κύπρου ήταν το μόνο που πέτυχε τη χρηματοδότηση δύο εκ των πέντε υποψηφιοτήτων του, οι οποίες αποτελούν και το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό βραβεύσεων για ένα οργανισμό.

 

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cyprus Seeds, που στόχο έχει να βοηθήσει στην χρηματοδότηση και επένδυση καινοτόμων ακαδημαϊκών ερευνών Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της Κύπρου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τρίτο ερευνητικό πρόγραμμα του ΙΚυ, κατατάχθηκε ανάμεσα στην πρώτη πεντάδα προγραμμάτων που βραβεύτηκαν, χωρίς ωστόσο να λάβει τη χορηγία, καθώς δυο συμμετοχές του ΙΚυ είχαν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση (μέγιστος αριθμός βραβεύσεων για έναν οργανισμό).

 

Τα βραβευμένα έργα, τα οποία θα λάβουν χρηματοδότηση και πρόσβαση στις υπηρεσίες καθοδήγησης και κατάρτισης επιχειρηματικών δεξιοτήτων που προσφέρει το Cyprus Seeds είναι:

 

1.Το ερευνητικό πρόγραμμα “ARTES”, που παρουσίασαν οι Βοηθοί Καθηγητές του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του ΙΚυ, Δρ Sorin Hermon και Δρ Νικόλας Μπακιρτζής, και αναμένεται να λειτουργήσει ως μια νέα μονάδα εμπορικής υπηρεσίας του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο σχεδιάστηκε για να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο εργασίας διερεύνησης και τεκμηρίωσης της τεχνικής ενός καλλιτέχνη, τις συνθήκες διατήρησης ενός έργου τέχνης, καθώς και την ευρύτερη διαχείριση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

2. Η Εφαρμογή για Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων για επανακατασκευή εικόνων σε εφαρμογές χαμηλής απόδοσης και υψηλής αντίθεσης PET και SPECT, που παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα, και τον μεταδιδακτορικό συνεργάτη του ΙΚυ Λοΐζο Κουτσαντώνη, και θα παρέχει ανώτερης ποιότητας τομογραφικές ιατρικές εικόνες με επεξεργασία δεδομένων που έχουν ήδη ληφθεί, κάνοντας χρήση συμβατικών σαρωτών.

Τέλος, το ερευνητικό πρόγραμμα “GAIA”, που παρουσιάστηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας  (CASTORC) του ΙΚυ, Δρα. Μιχάλη Νικολάου, και τον Επίκουρο Καθηγητή του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του ΙΚυ, Δρα. Θεόδωρο Χριστούδια, και έχει καθιερωθεί ως εμπορική υπηρεσία του ΙΚυ, θα λάβει επίσης από το Cyprus Seeds πρόσβαση στις υπηρεσίες καθοδήγησης και κατάρτισης επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Πρόκειται για μια υβριδική πλατφόρμα γεωχωρικής ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης (Hybrid Geospatial Artificial Intelligence Analytics), η οποία αναμένεται να παρέχει σημαντικές λύσεις που διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων που υποστηρίζονται από δεδομένα για την ενίσχυση θεμελιωδών επιχειρησιακών εργασιών στον ασφαλιστικό κλάδο.

Αναλυτικά, το Cyprus Seeds, μέσα στο πλαίσιο και την αποστολή του να μετατρέψει την επιστημονική έρευνα σε επιχειρηματική καινοτομία, προσφέρει ετησίως ένα ευρύ φάσμα υποτροφιών και δραστηριοτήτων, με στόχο να βοηθήσει τις ερευνητικές ομάδες να προωθήσουν την έρευνά τους, προκειμένου να μετατραπούν σε ελκυστικές προτάσεις για ιδιώτες επενδυτές. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι λαμβάνουν χρηματοδότηση με τη μορφή υποτροφιών, αλλά και καθοδήγηση, κατάρτιση επιχειρηματικών δεξιοτήτων και δικτύωση με την επιχειρηματική κοινότητα, και παράλληλα με πιθανούς υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό.

Για τον δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης, το Cyprus Seeds έλαβε 53 προτάσεις από ερευνητικά προγράμματα. Οι προτάσεις αυτές προέρχονταν από ταλαντούχους Κύπριους, απ’ όλα τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του νησιού και αξιολογήθηκαν από περισσότερους από 40 εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

 

Στη συνέχεια 25 από τις 53 υποψηφιότητες κλήθηκαν να υποβάλουν πλήρεις προτάσεις και τα 14 ερευνητικά προγράμματα που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία προσκλήθηκαν να συμμετέχουν σε διαδικτυακές συνεντεύξεις. Τα 22 έμπειρα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Ισραήλ και την Αυστραλία, ζήτησαν από τις ερευνητικές ομάδες να παρουσιάσουν μέσα σε 7 λεπτά το πρόγραμμά τους και στη συνέχεια να απαντήσουν ερωτήσεις και απορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: