Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Δείτε τα πολύ βασικά θέματα που εξετάστηκαν με τον Υφυπουργό Τουρισμού

 


Συνάντηση με τον Υφυπουργό τουρισμού Κώστα Κουμή   είχαν τα κέντρα αναψυχής - με τους Συνδέσμους - Ομοσπονδίες ΟΣΙΚΑ, ΟΣΙΚΕΔΕ και ο ΣΙΚΑΠ. Ένα βασικό θέμα που αναμένεται να εγκριθεί είναι οι επιχορηγήσεις για αναβάθμιση των κέντρων αναψυχής.

Οι αρχικές σκέψεις του υφυπουργείου ήταν το σχέδιο να αφορά μόνο ορεινές περιοχές αλλά κατόπιν παρεμβάσεων ιδιαίτερα του ΣΙΚΑΠ,  θα συμπεριληφθούν όλα τα εστιατόρια και ταβέρνες σε όλες τις περιοχές. Οριζόντια εφαρμογή του Σχεδίου. Περί τα μέσα Νοεμβρίου 2023 αναμένεται να έχουμε έγκριση του σχεδίου και θα γίνει σχετική ενημέρωση. Οι ανακαινίσεις θα αφορούν τα πάντα μέσα σε κάθε επιχείρηση,  και η επιχορήγηση θα είναι μέχρι 10.000 ευρώ.

Ένα άλλο θέμα που έχει εξεταστεί είναι ο πόλεμος στο Ισραήλ και το κατά πόσο επηρεάζεται η Κύπρος. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι, η Κύπρος προσανατολίζεται και σε άλλες νέες αγορές για να καλυφτούν τα τυχόν προβλήματα που δημιουργεί η πολεμική σύρραξη στο Ισραήλ. Ωστόσο, αναμένονται οι εξελίξεις που πιστεύεται πως θα είναι θετικές και θα λήξει ο πόλεμος.

Επίσης,  θα ανακοινωθούν σύντομα προγράμματα κατάρτισης των υπαλλήλων σε κέντρα αναψυχής, κάτι που θεωρείται αναγκαίο.

Ένα βασικό θέμα που εξετάστηκε και έχει να κάνει με το εργατικό δυναμικό και την μεγάλη έλλειψη που υπάρχει, υφυπουργείο τουρισμού, υπουργείο παιδείας και υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων εξετάζουν το θέμα όπως οι φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους κι εργάζονται βάσει του νόμου σε επιχειρήσεις εστίασης, να μπορούν να παραμένουν   στην Κύπρο και να εργάζονται μετά το πέρας των σπουδών τους για κόμη ένα με δύο χρόνια. Για το θέμα των φοιτητών έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στις 9 Νοεμβρίου με την Υπουργό Παιδείας. Σύσκεψη έχει προγραμματιστεί στις 13 Νοεμβρίου με τον υπουργό εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων.

Τέλος να αναφέρουμε ότι, σχετικά με «ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2023» θα υπάρξει διαβούλευση που έχει προγραμματιστερί στο υφυπουργείο τουρισμού στις 2-11-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: