Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Στις λησμονημένες mixed tapes από μια γενιά εφήβων το σκεπτικό έκθεσης του Πετριδείου

Στις λησμονημένες mixed tapes, μάλιστα σε εκείνες τις mixed tapes που κατασκευάζονταν από μια γενιά εφήβων με κυρίαρχο στόχο την ερωτική εξομολόγηση μέσω της μουσικής είναι βασισμένο το σκεπτικό της ομαδικής έκθεσης υπό τον τίτλο Re:MIX, An Artist's Choice Group Exhibition που διοργανώνεται από το Πετρίδειο Ίδρυμα στο πλαίσιο της πολιτιστικής του δράσης. Η έκθεση εγκαινιάστηκε  το Σάββατο το απόγευμα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική» του Δήμου Πάφου.

Σύμφωνα τους διοργανωτές  πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα σε επίπεδο διοργάνωσης, όπου σ΄αυτόν τον ορίζοντα αναφοράς, οι επιμελητές της έκθεσης Γιάννης Σακέλλης και Κυριάκος Μαργαρίτης   κάλεσαν τους καλλιτέχνες της Πάφου να αναδιφήσουν στο αρχείο τους και να διαλέξουν τα πιο αγαπημένα τους έργα, για μιαν ερωτική εξομολόγηση που, τώρα πια, θα απευθύνεται στον επισκέπτη της έκθεσης, στο κοινό, σε όλους εμάς.

Όπως αναφέρθηκε στην έκθεση η  έννοια του αρχείου, χωρίς να αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση, έχει μιαν ειδική σημασία, υπό την έννοια ότι το «Re:» στον τίτλο της έκθεσης αναφέρεται στη Ρετροσπεκτίβα και δηλώνει την πρόθεση των επιμελητών η έκθεση να έχει και έναν αναδρομικό χαρακτήρα.

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως το Πετρίδειο Ίδρυμα έχει αναγάγει την έκθεση σε ετήσιο θεσμό, με στόχο να αναβαθμίσει τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης . Ο κ. Μαραθεύτης ανέφερε πως στην έκθεση Re:MIX, An Artist's Choice Group Exhibition συμμετέχουν καταξιωμένοι αλλά και ερασιτέχνες Παφίτες καλλιτέχνες, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίηση του που το φιλότεχνο κοινό εκτίμησε με την παρουσία του την δουλειά των καλλιτεχνών.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Πετρίδειο Ίδρυμα για να δημιουργήσει με μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο την Πετρίδειο Πινακοθήκη την οποία θα αποδώσουν κατόπιν στον παφιακό κοινό.Η προσπάθεια του Ιδρύματος για συμβολή στην παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της Πάφου, θα είναι συνεχής και θα χαρακτηρίζεται από την ποιότητα του έργου συμπλήρωσε .Σ’ αυτή μας την προσπάθεια πρόσθεσε ο κ. Μαραθεύτης «θέλουμε συνοδοιπόρους όλους όσους εκτιμούν το έργο μας».

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος χαρακτήρισε την έκθεση ως από τις πιο επιτυχημένες που έχουν γίνει στην πόλη της Πάφου τα τελευταία χρόνια. Τέτοιες εκδηλώσεις είπε είχαμε να δούμε στην Πάφο από την εποχή του Pafos 2017. O Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως αποτελεί στοιχείο πνευματικής κυρίως αλλά και οικονομικής ευημερίας η άνθιση των τεχνών και της δημιουργίας σε μια κοινωνία και σε μια πόλη. Αισθάνομαι τόνισε  πως αυτή η πόλη έχει στοιχεία και σημάδια προόδου και ανάπτυξης.  Επεσήμανε επίσης πως επιθυμία του ως Δήμαρχος Πάφου είναι να καταστήσει την Πάφο ως μια από τις καλύτερες πόλεις για να ζει μια οικογένεια, όχι μια από τις καλύτερες πόλεις της Κύπρο αλλά μια από τις καλύτερες πόλεις της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και μέσα σ’ ένα περιβάλλον πνευματικής προόδου και ενός ψηλού πνευματικού επιπέδου με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και γενικά με ένα πνεύμα που να παράγει.

 

Εξάλλου σύμφωνα με τον επιμελητή της  Έκθεσης Γιάννη Σακέλλη και Κυριάκο Μαργαρίτη , στόχος της έκθεσης είναι «να γνωριστούμε ξανά, το κοινό και οι καλλιτέχνες της Πάφου»,  για αυτό πρόσθεσε ζήτησαν και μια σύντομη αφήγηση σχετικά με το κάθε έργο, στην οποία θα αναφέρεται το σκεπτικό της επιλογής από τους καλλιτέχνες – και γιατί αγαπούν και ξεχωρίζουν το συγκεκριμένο έργο.

 

Όπως αναφέρθηκε επίσης, ο συνδυασμός των επιμέρους αφηγήσεων, από τον συν-επιμελητή και συγγραφέα Κυριάκο Μαργαρίτη, έδωσε μιαν ιδιότυπη ιστορία όλης της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο, επιχειρώντας να αναδείξει την καλλιτεχνική περιπέτεια και να ε

Η έκθεση  που εγκαινιάστηκε χτες Σάμπλουτίσει, ενδεχομένως, τη σχέση του επισκέπτη τόσο με τα έργα, όσο και με τους ίδιους τους δημιουργούς.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Μαξίμ Ανφέροβ, Birute Βάρδα, Βερόνικα Βελίκοντνα, Νίκη Γεωργίου Κυριάκου, Χρίστος Γεωργιάδης, Abi Daker, Έλενα Δανιήλ, Αριστοτέλης Δημητρίου, Κατερίνα Θεοδοσίου, Ιωάννα Ιωάννου, Έλλη Κοντού, Γιώργος Κοτσώνης, Ιλόνα Ζα Κουζνιατσόβα, Αναστασία Κριβένκο, Ραφαέλλα Κωνσταντίνου, Αρσέντη Λισένκοβ, Ιρίνα Μανουκόβσκα, Miriam McConnon, Φωτεινή Μιχαηλίδη, Peter Moore, Ανδρούλα Νεοφύτου, Γιάννης Νικολάου, Ελένη Νικολάου, Μαρία Ξιναρή, Αγγέλα Πισιάρα, Ελίνα Ροδοσθένους, Μαρίνα Σαλιάπινα, Anthony Simper, Κατερίνα Φουκαρά, Χρίστος Φουκαράς, Ιρίνα Χάικα, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Σέργης Χατζηαδάμος, Φωτεινή Χριστοδούλου, Αχιλλέας Χρίστου, Χρίστος Χρίστου, Κωνσταντίνος Χριστοφή.

 

Η καλλιτεχνική επιμέλεια και ο γενικός συντονισμός είναι του Γιάννη Σακέλλη

 ββατο  θα  διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2023. Ωρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 15:00-19:00

Πληροφορίες στο: Petrideion.exhibitions@gmail.com

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια: