Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Ο Ηλίας Μυριάνθους για τα υψηλά Τραπεζικά κέρδη

Οι ανακοινώσεις των πολυ υψηλών τραπεζικών κερδών για το 2023 δημιουργεί στους πολίτες αισθήματα προβληματισμού και αγωνίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τροπους για την φορολόγησης των υπερκερδών του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και της διοχέτευσης των εσόδων στοχευμένα, προς ανακούφιση δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια ή δάνεια μικρών επιχειρήσεων, που κινδυνεύουν, λόγω της συνεχούς αύξησης των δανειστικών επιτοκίων να καταστούν Μη – Εξυπηρετούμενα.

Θεωρούμε ωστόσο, ότι επιβάλλεται επίσης να πιεστεί το τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε απορρόφηση του 50% της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων, με δεδομένο ότι στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, καταγράφεται το πιο ψηλό περιθώριο κέρδους στην Ευρωζώνη, λόγω της μεγάλης διαφοράς των καταθετικών και των δανειστικών επιτοκίων.
Εάν, η πρόταση της ΕΔΕΚ για απορρόφηση ποσοστού της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων από το τραπεζικό σύστημα, γινόταν αποδεκτή από τον Δεκέμβριο του 2022, που είχε κατατεθεί, σήμερα δεν θα είχαμε χιλιάδες δανειολήπτες να έχουν περιέλθει σε δυσχερέστατη θέση, επειδή έχουν δει τη δόση τους να εκτοξεύεται, σε βαθμό που να δυσκολεύονται αφάνταστα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.
Πρέπει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το τραπεζικό σύστημα να κατανοήσουν ότι η αδυναμία χιλιάδων δανειοληπτών να ανταπεξέλθουν στις απανωτές αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων, θα αυξήσει τα Μη – Εξυπηρετούμενα Δάνεια, με αλυσιδωτή συνέπεια την αύξηση των εκποιήσεων περιουσιών και την υπονόμευση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: